Liderii NATO au căzut
de acord miercuri, în prima zi a summit-ului de la Bruxelles, să întărească
apărarea, să intensifice eforturile în lupta anti-terorism şi să împartă
responsabilitatea securităţii, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
„Deciziile pe care le-am luat astăzi arată că Europa şi America de Nord lucrează împreună. NATO oferă rezultate şi suntem determinaţi să ne păstrăm cei aproape un miliard de cetăţeni în siguranţă“, a declarat Secretarul General, Jens Stoltenberg.
Cei 29 de lideri aliaţi au lansat o nouă iniţiativă prin care NATO va fi pregătită pentru o eventuală situaţie de urgenţă: 30 de batalioane de infanterie mecanizată, 30 de escadroane aeriene şi 30 de nave de luptă vor fi pregătite în 30 de zile.
De asemenea, NATO va lansa o nouă misiune de pregătire militară în Irak şi va spori sprijinul acordat Iordaniei şi Tunisiei în lupta lor contra terorismului.
Secretarul General al NATO a subliniat din nou importanţa ca ţările să împartă în mod egal responsabilitatea şi a afirmat că s-a căzut de acord în privinţa faptului că trebuie mărite cheltuielile pentru apărare. Opt state vor ajunge cu cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB în 2018, iar majoritatea aliaţilor vor atinge această ţintă în 2024.
În plus, Macedonia a fost invitată să a înceapă discuţiile de aderare. De îndată ce procedurile pentru modificarea numelui ţării vor fi încheiate, Macedonia va deveni membru NATO.
Liderii NATO se vor întâlni cu Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană miercuri seara pentru a discuta despre provocările privind securitatea. Joi, ei se vor întâlni cu preşedinţii din Georgia şi Ucraina, iar summit-ul se va încheia cu o întâlnire a tuturor naţiunilor care susţin misiunea militară a alianţei în Afganistan.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Înarmare ,înarmare, înarmare, dar mai dați păcii o sansa cretini criminali ce sunteți.!
Pai cand vecinul tau se inarmeaza si trimite trupe pe teritoriile altor state (destul de ilegal) ce sa faci. Sa te bucuri ca nu a ajuns la tine. Dar ce il tine sa nu vina? Cand or disparea trupele din Ukraina, Moldova sau Georgia (si acolo tinute cat de cat ilegal ce sa ii faci). Pe de alta parte inteleg si vecinul care nu-si doreste sa aibe razboi pe teritorul ei si amplaseaza ilegal armate tampon. Dar na asa e in viata. Mai pierzi mai castigi, important e sa fie tensiune. industria de armament e foarta importanta si aduce venituri mari tarilor mari. Echipamentele trebuiesc schimbate (modernizate), intretinute, in plus ai nevoie de munitie sa te poti antrena/obisnui cu ele. Toate astea produc bani. Si unii si altii ii doare in cot de ceilalti. Probabil un razboi nu se va intampla foarte curand, dar e mai bine sa fi pregatit. (oricum majoritatea celor din Nato o sa aloce 2% deabia din 2024). Priveste totul ca pe o afacere, nu ca si o provocare si atunci o sa ti se para mai frumos.
In afacerea asta o mica greseala poate duce la declansarea razboiului. Si chiar daca privesc razboiul ca un impluls adus afacerii, mai multe arme, mai multe avioane, mai multe tancuri, etc, si deci venituri mai mari pentru industria de armament, tot nu mi se pare frumos.
Mesajul: - Nu vreti 2%, atunci vreau 4%! (Iar europenii ca la dentist!) - Anulate toate intrevederile bilaterale (-Nici nu mai vreau sa va vad!) Declaratia finala: - Adio si ramii cu bine!
Un sondaj in Germania: "Some 42 percent of Germans are ready to see 35,000 US troops return home, a new YouGov poll, conducted on behalf of the German Press Agency, revealed. Only 37 percent wanted to see US troops stay in Germany in some capacity. The remaining 21 percent did not decide. The call for withdrawal is especially strong among left-leaning voters, with 67 supporting the move. Some 55 percent of Alternative for Germany (AfD) right-wing backers also called for the removal of US forces. The Greens stand 48 percent in support of ending the US presence in Germany."