În lume

articolul anterior articolul urmator

Comunismul contemporan, Ep. 4

7
19 Jun 2016 13:12:56
István Tárkányi

Economia Cubei este una încă puternic centralizată şi dirijistă, deşi în ultimii ani a cunoscut o oarecare deschidere şi liberalizare.

Toate industriile majore sunt deţinute de stat sau operate cu licenţă de la stat. Există 201 domenii în care cetăţenii cubanezi se pot ocupa pe cont propriu, cel puţin o jumătate de milion de oameni fiind azi proprietari de butic cu băuturi şi sandvişuri, terasă ori restaurant, pensiune bed&breakfast, şoferi de taxi (de multe ori închiriing maşina de la stat), vânzători ambulanţi, ghizi, etc. Sunt speranţe că numărul categoriilor va creşte.

Un ghid pe care l-am cunoscut în Havana ne spunea că sunt azi mai mulţi turişti decât oricând. Iar pensiunile apar peste noapte, peste tot se lucrează la renovarea sau extinderea caselor particulare (pensiuni).

Este interzisă deţinerea de ambarcaţiuni, cu excepţia câtorva pescari cu licenţă, cărora le e interzis să ia pe barcă turişti ori cetăţeni cubanezi. Ăsta e motivul pentru care oceanul e imaculat, nu există nici o pată albă cât vezi cu ochii (foto la comment).

Sistemul monetar e all fucked up. Există moneda locală, peso cubanez sau CUP, în care sunt plătiţi mai toţi angajaţii, în special cei de la stat. Din 1993 până prin 2004 a fost legală deţinerea şi utilizarea de USD, apoi a fost introdus peso convertible, sau CUC, a cărui valoare e legată de cea a dolarului. Turiştii schimbă valuta lor în CUC şi îl folosesc pe acesta, uneori primind restul în CUP. Makes sense, right?

Sistemul bancar este astăzi mai mic decât era în 1959.

Fun fact: Cuba primeşte cam 100.000 de barili de petrol pe zi de la Venezuela, pe care îi plăteşte în principal cu servicii ale angajaţilor companiilor de stat cubaneze.


Autorul acestor rânduri este Ovidiu Neacşu, economist, a absolvit Finanţe şi Bănci la ASE Bucureşti. Antreprenor de 9 ani, pasionat de economie politică. A participat la seminarii pe teme economice, politice şi juridice în Franţa, Bulgaria, SUA şi Georgia şi este vicepreşedintele think-tank-ului libertarian SoLib - Societatea pentru Libertate Individuală.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Paun Al
19.06.2016, 14:58:19

Problema este care sunt rezultatele , avantajele si dejavantajele la ei , unei asemnea organizari ? Ca la noi am vazut care au fost .

+1 (1 vot)
István Tárkányi
19.06.2016, 17:39:35

Comunismul va avea același rezultat peste tot: jefuirea planificată a țării.

+2 (4 voturi)
Mircea Nistor
19.06.2016, 21:42:46

Vă inselati amarnic,nimeni nu jupoaie mai bine decât transnaționalele, "cartelul" formate din prelucrătorii si distribuitorii petrolului,băncile si societățile de asigurări, lanturile de distrbutie si hiper-marketurile. Toata cresterea economica, consemnata de statistici se scurge, incet dar sigur inafara tarii. Si, "last, but not the least", statul român care fură si ferfenițește banii contribuabililor ..

+2 (4 voturi)
Remus Octavian Mocanu
20.06.2016, 08:46:40

"Este interzisă deţinerea de ambarcaţiuni, cu excepţia câtorva pescari cu licenţă, cărora le e interzis să ia pe barcă turişti ori cetăţeni cubanezi." Iar ne ia teologul lu peste prajit la povesti nemuritoare, despre cum n-au cubanezii ambarcatiuni decat ca sa pescuiasca... In realitate ca turist nu poti face scuba diving (si eu unul am facut nu o data) daca n-ai un cubanez ca sa te duca cu barca unde stie el ca se merita, si sunt nu unul, ci zeci de cubanezi care fac "meseria" asta numai in cate un colt de statiune, si sunt zeci de statiuni. Ori teo-palavrologul nostru e atat de maniac ideologic vorbind incat minte, ori omul a vizitat Cuba pe vreun bilet al "liberty lobby" si d'aia n-a priceput nimic din tzara aia.

+1 (1 vot)
Barbu Adriana
20.06.2016, 08:58:12

"Economia Cubei este una încă puternic centralizată şi dirijistă, deşi în ultimii ani a cunoscut o oarecare deschidere şi liberalizare." Si ? Pe cine intereseaza ? Nu trebuie : "Jos comunismul" ? Rosu este culoarea pe care nu o suporta nici taurul...Cu atat mai putin USA,care este "toreadorul" actual in lume.Vigilenta toreadorului salveaza lumea...Vezi CHILE ! Noapte buna !

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)