În lume

articolul anterior articolul urmator

Comunitatea internaţională se mobilizează pentru fetele răpite în Nigeria. 300.000 de dolari, recompensa pentru cel care poate oferi informaţii

2
8 May 2014 03:56:49
Autor: Antonio Glodeanu
Comunitatea internaţională se mobilizează pentru fetele răpite în Nigeria FOTO BBC
Comunitatea internaţională se mobilizează pentru fetele răpite în Nigeria FOTO BBC

Comunitatea internaţională s-a mobilizat recent în vederea salvării celor 200 de adolescente din Nigeria, răpite în urmă cu trei săptămâni de către gruparea Boko Haram. Mai mult decât atât, autorităţile nigeriene au anunţat că vor recompensa cu suma de 300.000 de dolari orice persoană care va ajuta la localizarea fetelor, relatează BBC.

În urmă cu trei săptămâni, grupul islamist Boko Haram, o organizaţie care se opune regulilor de educaţiei occidentală, a răpit dintr-un internat al unei şcoli din orasul Borno 200 de fete cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani. Membrii formaţiunii au ameninţat că intenţionează să vândă fetele ca sclave.

Autorităţile nigeriene acuză grupul Boko Haram, al cărui nume înseamnă „Educaţia din Vest este interzisă” şi de comiterea unui atac dintr-un alt oraş al ţării, unde peste 300 de persoane au fost ucise. O serie de informaţii neverificate sugerau că fetele răpite au fost deja trimise peste graniţă, însă autorităţile din Ciad şi Camerun au negat categoric aceste zvonuri.

Duminică noapte, alte 11 fete au fost răpite din două sate din Nigeria, acţiuni care au determinat comunitatea internaţională să reacţioneze şi mai puternic.

Astfel, Statele Unite ale Americii au anunţat că vor trimite mai multe trupe de securitate în Nigeria pentru a lua parte la operaţiunile de căutare ale celor 200 de fete răpite. Preşedintele american, Barack Obama, a caracterizat grupul Boko Haram ca fiind „una dintre cele mai cumplite organizaţii teroriste”.

Totodată, şi Marea Britanie şi-a arătat sprijinul pentru acţiunile de căutare a fetelor răpite şi a anunţat că va trimite mai mulţi consilieri guvernamentali, care vor lucra alături de autorităţile nigeriene.

„Marea Britanie este dispusă să acorde asistenţă şi să coopereze în acest sens cu SUA. Avem deja o echipă militara în Nigeria”, a declarat recent premierul britanic, David Cameron.

În acelaşi context, Franţa şi-a arătat şi ea disponibilitatea de a contribui la operaţiunile de căutare a fetelor răpite în nordul Nigeriei. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a oferit asigurări autorităţilor nigeriene că o echipă militară se va implica în acţiunile de căutare a celor 200 de tinere.

Pe lângă mobilizarea trupelor speciale, numeroase vedete sau personalităţi din întreaga lume au făcut apel la eliberarea fetelor răpite. Printre acestea este şi prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, care a publicat o poză cu ea pe reţeaua Twitter, în care afişeaă mesajul „Aduceţi înapoi fetele noastre”.

De asemenea, actriţa americană Angelina Jolie a declarat că este extrem de important să se facă ceva pentru a le găsi pe fete. „Trebuie să aducem răpitorii lor în faţa justiţiei”, a mai spus Angelina Jolie.


Citeşte şi:

Liderul Boko Haram susţine că „va vinde” cele peste 200 de fete răpite

Grupul islamist Boko Haram a ameninţat că „va vinde” cele peste 200 de fete răpite dintr-o unitate de învăţământ din Chibok, în nordul statului Borno, în urmă cu trei săptămâni, informează BBC.

SUA promit „tot sprijinul” pentru găsirea celor 200 de fete răpite în Nigeria

John Kerry, secretarul american de Stat, a afirmat astăzi că guvernul nigerian poate conta pe „tot sprijinul” Statelor Unite ale Americii pentru găsirea celor peste 150 de tinere răpite în urmă cu aproape trei săptămâni.

Guvernul nigerian, acuzat că a muşamalizat răpirea a 200 de fete

Răpirea a aproximativ 200 de tinere de 17-18 ani chiar din şcoala în care învăţau, în Nigeria, a stârnit o amplă dezbatere pe plan internaţional. Fetele au fost luate sub ameninţarea armei de gruparea teroristă Boko Haram. A doua zi, guvernul nigerian a anunţat că a salvat toate fetele. De fapt, mai puţin de 40 dintre acestea reuşiseră să scape singure, celelalte au fost vândute ca sclave militanţilor fundamentalişti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

DRACUL GOL DRACULA
8.05.2014, 09:12:16

Singura amenintare reala contra unui islamist fanatic este sa-l ameninti ca - l vei executa iar ramasitele lui vor fi date la porci special invatati sa manince carne de om ..Astfel ii vei spurca trupul si sufletul pe veci si el nu va mai putea intra in paradisul lui All....Mai poti sa-l ameninti si ca le vei face acelas lucru rudelor lui ...atunci si doar atunci acesti nebuni fanatici se vor speria de ceva la care nu au cum sa mai raspunda ...Ma mir ca expertii militari si psihologii de razboi americani n-au aflat si pus in aplicare chestia asta ...Ei, dar nu cei mai laudati sint si cei mai destepti ...!

Utilizator Adevărul
8.05.2014, 09:30:54

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările