Conferinţa de pace Geneva II. Interesele Rusiei, Statelor Unite ale Americii şi Turciei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Geneva II este conferinţa internaţionalã propusã de Organizaţia Naţiunilor Unite, în colaborare cu SUA şi Rusia, cu scopul de a pune capãt, prin intermediul negocierilor, rãzboiului civil sirian. Care sunt interesele SUA, Rusiei şi Turciei în Siria şi în organizarea conferinţei?

N.B.: Acest articol cuprinde trei părţi: despre interesele Rusiei în Siria şi în organizarea conferintei internaţionale Geneva II (prima parte, articolul prezent redactat de Irina ALEXANDRU), despre interesele SUA în Siria (a doua parte, publicată pe Geopolitics.ro şi redactată de Eduard Nicolae POPA) şi despre interesele Turciei în Siria (a treia parte, publicată pe Geopolitics.ro şi redactată de Alexandru CUCU). 

Geneva II debuteazã cu o întâlnire-dialog la Montreux pe 22 ianuarie 2014 la care vor participa miniştrii de Externe ai ţãrilor implicate în procesul de soluţionare a conflictului. Conferinţa de pace Geneva II pentru Siria va începe pe 24 ianuarie 2014.

La masa negocierilor vor fi aduse împreună cele douã pãrţi combatante: reprezentanţii actualului regim şi reprezentanţii opoziţiei, pentru prima datã de la începerea ostilitãţilor. Unele voci au semnalat faptul cã opoziţia sirianã este foarte divizatã şi cã în niciun caz conferinţa nu va avea succes. Situaţia este tensionatã în Siria şi din pricina faptului cã opoziţia nu este omogenã, la începutul lunii având loc lupte în nordul ţãrii chiar între grupurile de rebeli. Pentru ca opoziţia sã fie fermã şi negocierile sã se desfãşoare în parametri normali de soluţionare a diferendului, problema trebuie sã fie foarte bine cunoscutã, iar contestatarii regimului actual sã-şi cunoascã obiectivele şi sã fie incontestabil de acord cu ele în interiorul grupãrii.

Geneva II – conferinţă considerată un eşec înainte de începerea negocierilor

În presa de specialitate se pune problema eşecului conferinţei şi nu asupra şanselor de succes şi insucces, pentru unii fiind de la sine înţeles cã negocierile nu vor conduce cãtre o situaţie pacifistã. Planul este acela de a asista pãrţile siriene implicate în conflict la stingerea violenţelor şi realizarea unui acord global pentru reglementare politicã. Se urmãreşte implementarea Comunicatului de la Geneva din 30 iunie 2012 (cunoscut ca Geneva I), crearea unei noi Repubici Siriene şi a unui guvern de tranziţie cu puteri executive depline.

Negocierea, mijloc de rezolvare paşnicã a diferendelor, este cea mai bunã soluţie de rezolvare a crizei siriene, atâta timp cât se poate ajunge la un consens.

Pânã în prezent niciuna dintre pãrţile combatante nu par a dori sã lase de la ele. „Nu vã aşteptaţi la nimic de la Geneva II. Nici Geneva II, nici Geneva III sau Geneva X nu vor rezolva criza sirianã. Soluţia a început şi va continua prin triumful militar al statului.”, a declarat în urmă cu câteva zile ministrul Reconcilierii Naţionale al Siriei, Ali Haidar. Din aceastã declaraţie putem trage concluzia cã încetarea focului şi tranziţia nu sunt în niciun caz obiective ale statului.

Succesul Conferinţei de la Geneva depinde de foarte mulţi factori şi chiar dacã se va ajunge la un fel de acord politic, acesta va fi aproape imposibil de implementat. Cel mai mare impediment ar putea fi faptul cã negocierile sunt irelevante pentru forţele majore de luptã. Actualul regim sirian a spus clar faptul cã preşedintele Assad nu va demisiona, iar opoziţia nu acceptã nicio rezolvare de compromis, nicio înţelegere fãrã demisia actualului preşedinte şi înlãturarea regimului sãu. Rolul pe care Bashar al-Assad l-ar avea în noua republicã este disputat de cãtre opoziţia sirianã, SUA şi Rusia, cãci viziunea lor este diferitã. Se remarcã poziţia Rusiei, susţinãtoare a actualului preşedinte, datoritã anilor de prietenie cu regimul al-Assad, spre deosebire de SUA şi opoziţia sirianã ce doresc înlãturarea lui Bashar.

Rusia – actorul principal al Conferinţei de Pace?

Rusia este un actor extrem de important în acest joc, şi un susţinãtor constant şi vivace al actualului regim sirian. Ministrul de Externe Rus, Serghei Lavrov, a reamintit joi faptul cã Moscova şi Teheranul au sprijinit permanent Siria, în toatã aceastã perioadã conflictualã, în lupta contra terorismului: „Rusia, împreunã cu oamenii din Siria şi Iran, urmãreşte eradicarea terorismului din Siria”. Se pare cã acesta este scopul comun al celor trei în acest conflict. Preşedintele Assad beneficiazã de spijinul a doi actori extraordinari şi controversaţi de pe scena internaţionalã: Rusia şi Iranul. Deşi Iranul, aliat tradiţional al regimului al-Assad, nu va fi prezent la Conferinţa de la Geneva II din cauza opunerii SUA, pãrerea Rusiei va nuanţa viziunile asupra rezolvãrii situaţiei din Siria, cãci poziţia sa în cadrul conferinţei este una covârşitoare.

Interesele Rusiei în criza din Siria

Rolul Rusiei în încercarea de a rezolva criza sirianã a fost sporit în septembrie 2013, în contextul utilizãrii armelor chimice asupra populaţiei siriene şi a implicãrii sporite a Statelor Unite în aceastã chestiune.

Siria este aliatul cel mai de preţ al Rusiei din Orientul Mijlociu, iar criza actualã este chiar mult mai importantã pentru Moscova decât pentru Washington, din pricina proximitãţii regionale. Regimul al-Assad este prieten al Rusiei de peste 40 de ani, furnizeazã arme trupelor guvernamentale, iar afacerile cu petrolul sirian sunt şi mai intense dupã ce clienţi tradiţionali din Europa au renunţat sã mai cumpere petrol din Siria, având în vedere considerentele politice.

Baza navalã a Rusiei de la Tartus, creatã în 1971, este cea mai importantã piesã a Rusiei de pe tabla de şah a rãzboiului civil sirian. Siria este un punct strategic foarte important pentru Rusia într-un Orient Mijlociu în care influenţa americanã şi tendinţele pro-americaniste au fost acutizate de Primãvara Arabã. Rusia sprijinã regimul lui Bashar al-Assad, deoarece Siria este o punte de legãturã între Marea Mediteranã şi Rusia, iar pânã în prezent regimul sirian se pare cã nu a dãunat intereselor din zonã ale ruşilor.

Trebuie precizat faptul cã Rusia nu şi-a impus doar dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, dar a şi întreprins acţiuni de rezolvare paşnicã a conflictului în problema sirianã. Rusia a propus un dialog între Assad şi reprezentanţii opoziţiei, iar în prezent a jucat un rol decisiv în organizarea Conferinţei Geneva II, potrivit declaraţiilor Ministerului pentru Afaceri Externe sirian. „Rusia a jucat un rol decisiv în organizarea conferinţei de pace Geneva 2. Faptul că părţile siriene au acceptat să participe la această conferinţă este meritul ei principal”, a declarat ministrul-adjunct de Externe sirian, Faisal Mekdad.

Ministrul Lavrov a asigurat cã interesele Rusiei în sponsorizarea Conferinţei Geneva II sunt de a opri violenţele din Siria pentru a pãstra integritatea teritorialã, protejarea minoritãţilor etnice şi religioase şi obţinerea unei mai mari stabilitãţi în întregul Orient Mijlociu, adicã exact prevederile Consiliului de Securitate al ONU, incluzând aici şi rezoluţia 2118.

Federaţia Rusã are o poziţie de forţã în cadrul problemei internaţionale create de rãzboiul civil sirian, iar deciziile ei au cu siguranţã au efect global. Vocea Rusiei este în acest caz cea mai puternicã şi se pare cã funcţia de mediator între cele douã tabere combatante i se potriveşte cel mai bine. Am putea spune chiar cã Rusia deţine cheia rezolvãrii conflictului şi pentru prima datã, dupã mulţi ani, Statele Unite sunt declasate de Federaţia Rusã în cea mai arzãtoare problemã internaţionalã a momentului. Rãmâne sã vedem cum vor evolua lucrurile în cadrul conferinţei de pe teritoriul european, dacã problema sirianã se va rezolva sau nu şi care au fost interesele şi rolul Rusiei la Geneva II.

Puteţi citi continuarea acestui articol pe Geopolitics.ro despre Washington, între colaborarea cu Moscova şi satisfacerea propriilor interese (secţiune redactată de Eduard Nicolae POPA, editor coordonator Geopolitics.ro, absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi cursant al masterului "Tehnici diplomatice" din cadrul aceleaşi facultăţi) şi despre Turcia, un actor secundar, dar important în cadrul Conferinţei Geneva II (secţiune redactată de Alexandru CUCU, editor Geopolitics.ro, absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi cursant al masterului “Istoria şi practica relaţiilor internaţionale” din cadrul aceleaşi facultăţi)

Prima parte, despre interesele Rusiei în Siria şi în organizarea conferinţei Geneva II, a fost redactată de Irina ALEXANDRU, colaborator Geopolitics.ro, absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi cursantă a masterului "Tehnici diplomatice" din cadrul aceleaşi facultăţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite