Confuzie politică totală: o ţară are Parlamentul dizolvat şi preşedintele suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confuzia a pus stăpânire pe scena politică din Peru, unde preşedintele Martin Vizcarra a dizolvat luni Parlamentul, dominat de o opoziţie fidelă familiei Fujimori care a ripostat prin suspendarea şefului statului pentru un an şi înlocuirea lui cu un interimar.

Într-un discurs adresat naţiunii, Vizcarra a anunţat dizolvarea Parlamentului, o premieră pentru Peru din 1992 încoace, şi convocarea de alegeri legislative anticipate la 26 ianuarie 2019. Parlamentul a răspuns imediat, votând, cu 86 de voturi din 130, pentru suspendarea pe un an a preşedintelui pe motiv de „incapacitate morală“ de exercitare a funcţiei şi înlocuirea lui cu vicepreşedinta Mercedes Araoz, o economistă în vârstă de 58 de ani care deja a depus jurământul ca interimară, relatează AFP.

Potrivit preşedintelui Camerei, Pedro Olaechea, Parlamentul se va reuni vineri pentru a vota o moţiune cu privire la destituirea lui Martin Vizcarra în mod definitiv.

„Suntem în faţa unei lovituri de stat“, s-a revoltat deputatul Jorge Del Castillo, un aliat al opoziţiei, pentru a denunţa fronda Parlamentului. „Sper că forţele armate şi poliţia nu se vor alătura acestei mascarade“, a adăugat el.

Dar, potrivit echipei lui Vizcarra, comandanţii armatei şi poliţiei au făcut o vizită, luni, la Palatul Prezidenţial pentru a-şi reafirma „sprijinul deplin pentru ordinea constituţională şi preşedintele Martin Vizcarra ca şef suprem“.

Această criză reprezintă escaladarea unei dispute politice de mai mulţi ani pe tema numirii judecătorilor la Tribunalul Constituţional, cea mai înaltă instanţă judecătorească din Peru, notează AFP.

Tribunalul Constituţional trebuie acum să decidă asupra cererii de eliberare a liderului opoziţiei, Keiko Fujimori, fiica fostului preşedinte Alberto Fujimori.

Keiko Fujimori se află la închisoare de aproape un an din cauza unui vast scandal de corupţie, cunoscut ca Odebrecht, de la numele unei mari companii braziliene, un scandal care zdruncină mai multe ţări din America Latină.

Deşi deţin majoritatea în Parlamentul de la Lima, susţinătorii familiei Fujimori stau prost în sondaje şi nu sunt încântaţi de perspectiva alegerilor anticipate. În plus, potrivit unei reforme adoptate anul trecut în baza unui referendum, deputaţii sunt limitaţi la un singur mandat.

Martin Vizcarra, în schimb, se bucură de o puternică popularitate pentru intransigenţa sa faţă de opoziţie, chiar dacă nu beneficiază de sprijinul vreunei formaţiuni politice. Vicepreşedinte până în 2018, acest inginer în vârstă de 56 de ani i-a succedat lui Pedro Pablo Kuczynski, constrâns la demisie din cauza unor suspiciuni de corupţie.

Mai multe manifestaţii de susţinere a deciziei cu privire la dizolvarea Parlamentului au avut loc luni seara în Peru. Cea mai importantă s-a desfăşurat la Lima, unde aproximativ 2.000 de persoane au ieşit în stradă.

Aproape toţi preşedinţii Peru din 1985 încoace au probleme cu legea.

Alberto Fujimori (1990-2000) a fost încarcerat în 2015 în baza unei condamnări pentru încălcarea drepturilor omului. Alan Garcia (1985-1990 şi 2006-2011) nu a mai ajuns la închisoare, sinucigându-se cu un glonţ în cap la 17 aprilie în momentul sosirii poliţiei la domiciliul său. Ollanta Humala (2011-2016) şi soţia sa, Nadine Heredia, au fost inculpaţi în mai pentru spălare de bani. Alejandro Toledo (2001-2006) a fost arestat la 16 iulie în Statele Unite, unde are domiciliul, în vederea extrădării în Peru. Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018) este vizat de o anchetă de spălare de bani în scandalul Odebrecht.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite