În lume

articolul anterior articolul urmator

Consiliul de Securitate ONU nu reuşeşte să adopte o declaraţie privind noul coronavirus. De ce se opun chinezii şi ruşii? Diplomat occidental: „Sunt idioţi”

18
24 Mar 2020 12:30:44
Autor: Ion Gaidau
Şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU FOTO EPA-EFE
Şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU FOTO EPA-EFE

Consiliul de Securitate al ONU, care nu s-a mai reunit de 12 zile, este profund divizat atât pe tema unui proiect al unei declaraţii privind noul coronavirus, cât şi pe tema reuniunilor online în vederea adoptării unor rezoluţii, cărora li se opune Moscova.

Acest text „a fost respins iniţial de Africa de Sud, apoi Rusia şi China au propus amendamente, dar au blocat totul după aceea”, a anunţat un diplomat sub protecţia anonimatului.

Alte surse au vorbit despre un proiect în impas. Beijingul şi Pretoria erau reticente, iar Moscova a venit cu „amendamente ucigaşe”, a precizat una dintre ele pentru AFP.

Propus la sfârşitul săptămânii trecute de Estonia, în proiectul declaraţiei, obţinut de AFP, se subliniază „îngrijorarea tot mai mare” a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate faţă de pandemia Covid-19, „care ar putea constitui o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, transmite AFP, potrivit news.ro.

Evocând necesitatea „ajutorării celor mai expuşi şi vulnerabili virusului şi a populaţiilor care trăiesc în situaţii umanitare catastrofale”, textul îndeamnă la „cooperare politică şi economică” şi dă asigurări că acţiunile comune ale ţărilor membre ONU se desfăşoară „în deplină transparenţă”, o aluzie la opacitatea regimului comunist de la Beijing.

Nicio ţară nu poate reuşi singură” în combaterea pandemiei, se insistă în proiectul declaraţiei - de o pagină -, în care se subliniază că dezvoltarea şi găsirea unui vaccin este prioritară.

O declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU are nevoie de unanimitatea celor 15 membri pentru a fi adoptată şi publicată.

Moscova nu vrea şedinţe online

Din cauza muncii la distanţă instaurate la scară mare şi în pofida faptului că sediul ONU de la New York rămâne oficial deschis, Consiliul - prezidat în martie de China - nu s-a mai reunit de la 12 martie, notează AFP.

Toate reuniunile de săptămâna trecută au fost anulate, dar şi cele prevăzute săptămâna aceasta cu privire la Siria şi Libia.

Programul oficial prevede adoptarea, joi, de către Consiliul de Securitate al ONU a mai multor rezoluţii privind misiuni sau mandate care se încheie.

Acesta urmează să înnoiască pe o perioadă de un an mandatul experţilor însărcinaţi cu sancţiunile impuse Coreei de Nord şi să prelungească tot cu un an misiunea de pace din Somalia.

Potrivit unor diplomaţi, Consiliul urmează de asemenea să prelungească cu două luni misiunea Căştilor Albastre în Darfur, fără să modifice efectivele, în contextul în care acesta urma să angajeze retragerea treptată a acestora în vederea trecerii la o misiune de ajutor politic, la sfârşitul lui octombrie, extinsă la întregul Sudan.

Însă această reuniune va avea ea loc, oare, joi?

De zece zile, Rusia le repetă partenerilor săi opoziţia sa faţă de organizarea unor reuniuni „virtuale”, prin video, în sesiuni de vot. Ceilalţi îi amintesc că o sesiune „fizică” ar obliga aproximativ 50 de persoane să vină la ONU.

Noi suntem pentru o prezenţă fizică (şi) ne îndoim că acest lucru poate fi făcut altfel”, declară pentru AFP adjunctul ambasadorului rus la ONU Dmitri Polianski.

„Acest lucru nu este rezonabil”, denunţă un diplomat pentru AFP. „Ruşii sunt idioţi”, se enervează altul, uitând de orice abordare diplomatică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Lucifer
24.03.2020, 12:39:58

Rusia şi China o fac premeditat, pe ele nu le afectează politic pandemia fiindcă au guverne semi-dictatoriale, dar pe Occident, da. China şi Rusia au declarat război Occidentului cu toate armele din dotare, inclusiv coronavirusul.

+5 (5 voturi)
gmbplay
24.03.2020, 12:47:54

Corect , cum la fel de corect este ca , votul la marile "democratii " este o frectie la un picior de lemn .Asa ca nu vad deosebiri intre ciumele estice si cele vestice , poate de fatada , de ochii lumii .

-4 (4 voturi)
Lucifer
24.03.2020, 12:57:03

Măsurile de luptă contra epidemiei sunt mai greu de luat în democraţie, fiindcă cei ce le iau pierd electoral.

+2 (2 voturi)
Tepes
24.03.2020, 13:09:28

Cum naiba "semi-dictator"? Ori ești dictator ori te lași de meserie. Și parcă dictator se referă la o singură persoană, nu la un guvern. Există regimuri dictatoriale, unde guvernul meu execută ordinele șefului, dar prim-ministru și miniștrii pot fi schimbați de șef oricând. China și Rusia fac ce știu mai bine: să bage bățul prin gard ori de câte ori se poate.

-1 (3 voturi)
Gabriel din Bugeac
24.03.2020, 13:47:24

De asta rușii, chinezii, cubanezii îi ajută pe italieni.. Iar românii le-au blocat un avion cu mănuși, măști pentru Italia.. Și din articol unde se opun chinezii, rușii, sud africanii?? Un articol la repezeală pentru b*lnavul de Lucica.

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (18)