FOTO VIDEO Contrarevoluţia egipteană, înecată în sânge: peste 150 de morţi, 800 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miercuri, în zori, forţele armate au intervenit pentru a dărâma taberele protestatarilor. FOTO: Reuters
Miercuri, în zori, forţele armate au intervenit pentru a dărâma taberele protestatarilor. FOTO: Reuters

Cel puţin 150 de susţinători ai preşedintelui demis Morsi au fost ucişi miercuri pe străzile din Cairo, iar alte aproximativ 1.400 au fost rănite. În urmă cu câteva zile, armata a dat ordin ca protestatarii să fie împrăştiaţi din pieţele capitalei Cairo „cu orice preţ”.

UPDATE 20.10 Gehad El-Hadaad, purtător de cuvânt al Frăţiei Musulmane, scrie pe contul de Twitter că armata arde acum cadavrele victimelor din onfruntările violente în morgile din Cairo, pe care le-au evacuat cu forţa. 

***

Armata a declarat stare de urgenţă în Egipt din cauza luptelor dintre susţinătorii primului preşedinte egiptean ales prin vot democratic şi autorităţi. 

La doar câteva zile de când armata a dat ordin ministerului egiptean de Interne să-i înlăture cu orice preţ pe susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi din pieţele din Cairo în care protestează fără întrerupere de la începutul lunii iunie, intervenţia forţelor de ordine pentru dispersarea mulţimilor s-a produs violent, cu peste 1.400 de răniţi şi peste 150 de morţi. 

Alte peste 550 de persoane au fost arestate. Majoritatea morţilor sunt protestatari, însă printre victime se numără şi şase poliţişti şi un jurnalist Sky News. 

Protestatarii cer eliberarea lui Mohamed Morsi, care a fost arestat şi rămâne în custodia armatei, şi repunerea acestuia în funcţie, refuzând să recunoască mandatele interimate impuse de armată până la organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale, care vor avea loc cel mai probabil la începutul anului viitor. 

Miercuri, în zori, forţele armate egiptene au demarat acţiunea pentru a-i împrăştia pe protestatari, în special pe cei din zona Rabaa al-Adawiya din estul capitalei şi pe cei din Piaţa Nahda, din centrul oraşului. 

Poliţiştii au aruncat gaze lacrimogene în locurile în care se aflau corturile protestatarilor, în timp ce mai multe elicoptere survolau zonele. Buldozerele au început să dărâme corturile şi baricadele ridicate de protestatari din cărămizi, pietre, saci cu nisip şi garduri. 

Violenţe la Cairo: Cel puţin 17 morţi, în cursul operaţiunii de dispersare a mitingurilor pro-Morsi

Pentru a-şi apăra taberele, manifestanţii au încercat să creeze bariere de foc, aprinzând anvelope şi alte materiale inflamabile. Astfel, deşi majoritatea deceselor s-au produs ca urmare a plăgilor prin împuşcare, câteva persoane au murit arse. 

Cu oră de stingere şi fără trenuri

În momentul de faţă, puterea din Egipt este concentrată în mâinile armatei, care l-a înlăturat pe Morsi şi a pus capăt regimului Frăţiei Musulmane printr-o lovitură de stat la începutul lunii iulie. Miercuri seară, forţele armate au declarat stare de urgenţă pentru toată ţara pentru o lună. 

Pentru 14 provincii, printre care Cairo, Giza, Asuit, Sohag, Sinai, Suez şi Alex, au fost stabilite şi ore de „stingere”, astfel încât civilii nu mai au voie să iasă pe stradă între orele 19.00 (ora 18.00 în România) şi 6.00 dimineaţa. Totodată, pentru a se asigura că suporterii islamişti nu se regrupează, armata a oprit transporturile feroviare din şi spre capitală. 

Regimul Morsi a căzut în urmă cu mai bine de două luni, iar de atunci statul se zbate pentru a recâştiga stabilitatea. 

Preşedintele Adli Mansour l-a desemnat pe Hazem al-Beblawi în funcţia de premier, iar liderul opoziţiei, Mohamed ElBaradei, a fost numit vicepreşedinte responsabil de Afacerile internaţionale. ElBaradei a demisionat miercuri. 

Cu toate acestea, în prezent, statul egiptean funcţionează fără un guvern, puterea fiind concentrată în mâinile armatei, care se va ocupa de planul de tranziţie şi de organizarea alegerilor. Constituţia a fost de asemenea suspendată, în timp ce camera superioară, care asigura puterea legislativă şi era dominată de islamişti, a fost dizolvată.

CITEŞTE MAI MULT

FOTO VIDEO Ciocnirile sângeroase între manifestanţii pro-Morsi şi armata egipteană instaurează haosul în Egipt

Forţele de securitate egiptene au demarat miercuri o operaţiune brutală de îndepărtare a două tabere din Cairo, ocupate de susţinătorii preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi. Armata a scos în stradă tancuri, buldozere, vehicule blindate şi au aruncat cu gaze lacrimogene, în timp ce lunetiştii şi elicopterele urmăreau de la înălţime evoluţia operaţiunii. Violenţele de până acum au făcut cel puţin 47 de victime.

Armata din Egipt previne manifestaţiile în afara Cairo: trenurile au fost blocate

Trenurile spre şi dinspre Cairo au fost blocate miercuri, în urma asaltului sângeros asupra pieţelor ocupate de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, cu scopul de a evita regruparea manifestaţiilor în afara capitalei, a anunţat Guvernul, relatează AFP.

UPDATE VIDEO Violenţe la Cairo. Cel puţin 95 morţi în timpul operaţiunii de dispersare a susţinătorilor fostului preşedinte Mohamed Morsi

Cel puţin 95 persoane au fost ucise miercuri în timpul operaţiunilor armatei care a început să disperseze protestatarii din cele două tabere ridicate în Cairo.

Armata din Egipt îndepărtează două tabere de protestatari din Cairo

Susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi au spus că forţele de securitate au demarat miercuri o operaţiune de îndepărtare a două tabere ale protestatarilor amplasate în Cairo.

VIDEO Ciocniri între susţinătorii lui Mohamed Morsi şi locuitori din Cairo

Poliţia a folosit grenade lacrimogene, marţi, pentru a dispersa mulţimea după ciocnirile dintre susţinătorii preşedintelui destituit Mohamed Morsi şi locuitorii din centrul oraşului Cairo, a constatat un fotograf al AFP.

Israelienii au interceptat o rachetă lansată din Egipt

Forţele israeliene au detectat şi interceptat cu succes o rachetă lansată din regiunea egipteană Sinai spre staţiunea Eilat, din sudul Israelului, , în noaptea de luni spre marţi. De la înlăturarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, Sinai a devenit refugiul grupurilor de jihadişti care se opun armatei şi cer eliberaarea lui Morsi şi a capilor Frăţiei Musulmane, arestaţi de la începutul lunii iulie.

Justiţia egipteană a prelungit detenţia preventivă a fostului preşedinte Mohamed Morsi

Justiţia egipteană a anunţat luni prelungirea cu 15 zile a detenţiei preventive a preşedintelui Mohamed Morsi, demis şi arestat de armată pe 3 iulie, informează AFP.

Poliţia intenţionează să disperseze treptat manifestanţi pro-Morsi din pieţe, la Cairo

Poliţia va dispersa în mod "treptat", în decurs de "mai multe zile" şi după "mai multe somaţii", mitinguri ale susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată, care ocupă de o lună două pieţe în Cairo, au anunţat duminică oficiali de rang înalt, potrivit Mediafax.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite