Controverse într-o ţară care a aprobat importurile private de vaccinuri. Cât costă o imunizare completă cu Sputnik V

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cadru medical din Pakistan administrează doze private Sputnik V FOTO EPA-EFE
Un cadru medical din Pakistan administrează doze private Sputnik V FOTO EPA-EFE

Guvernul pakistanez a aprobat luna trecută importuri de vaccinuri de către companii şi spitale din sectorul privat, fiind una din puţinele ţări din lume care permit acest lucru, pe fondul întârzierilor de livrare de vaccinuri din programul COVAX şi al numărului mic de vaccinuri disponibile pentru populaţia numeroasă.

Cu întârzieri mari în programul COVAX şi vaccinuri care sosesc relativ lent din Rusia şi China, guvernul pakistanez a permis sectorului privat să intervină. Companiile şi spitalele private trebuie să depună o aplicaţie la autoritatea de reglementare a ţării, DRAP, pentru a primi un certificat Fără obiecţii (NOC) - documentul care le permite să importe şi să vândă vaccinuri.

Cu toate acestea, există unele reguli, inclusiv în ceea ce priveşte interzicerea vânzării vaccinului pe piaţa cu amănuntul; institutele şi clinicile private pot administra vaccinul numai la sediul lor şi sub supravegherea cadrelor medicale, potrivit DRAP. Clinicile private trebuie, de asemenea, să fie evaluate de către directorul provincial pentru sănătate publică.

"Am fost conştienţi de faptul că, cu 113 milioane (adulţi) în Pakistan, vaccinarea de către sectorul public de îngrijire a sănătăţii va fi o provocare uriaşă. Cineva a trebuit să facă faţă provocării", a declarat CEO-ul AGP, Nusrat Munshi. 

Compania farmaceutică AGP, una din cele mai mari din ţară, este cea care importă vaccinurile Sputnik V din Rusia.

În prima săptămână din aprilie centrele de vaccinare private au fost luate cu asalt şi dozele s-au epuizat rapid. AGP Pharma a primit 50.000 de doze de vaccin Sputnik V.

Totuşi dacă aceste doze contractate privat sunt deschise tuturor, ele sunt accesibile mai ales pentru locuitorii din oraşele mari, care şi le pot permite. Doza completă de vaccin Sputnik costă 12.000 de rupii pakistaneze, adică circa 80 de dolari, de peste patru ori preţul pieţei, sub 20 de dolari, potrivit infornaţiilor producătorilor.

O familie pakistaneză câştigă în medie 41.545 de rupii sau 273.2 dolari lunar, porivit Biroului pakistanez de statistică.

Decizia Pakistanului de a permite vânzările private a declanşat o dezbatere cu privire la etica comercializării vaccinurilor în timpul unei pandemii - şi o bătălie legală între guvern şi AGP cu privire la stabilirea preţurilor.

La început, guvernul a permis o scutire de plafoane de preţ, ceea ce înseamnă că firmele private pot importa şi vinde vaccinuri la orice preţ doresc.

Transparency International Pakistan, ramura locală a organizaţiei internaţionale anti-corupţie non-profit, Transparency International, i-a scris primului ministru Imran Khan luna trecută, cerând guvernului să interzică importurile şi vânzările private. Comercializarea vaccinurilor ar permite, în esenţă, celor bogaţi să sară rândul şi să exacerbe inegalităţile existente, se arată în scrisoare.

„Vânzarea acestui vaccin este pur şi simplu lipsită de etică şi este rău pentru comunitate”, a spus dr. Tipu Sultan, fost şef al Asociaţiei Medicale din Pakistan. "Doar puţini oameni care au bani îl vor cumpăra. Cea mai mare parte a populaţiei nu şi-l poate permite."

În cele din urmă, guvernul şi-a anulat decizia, iar DRAP a anunţat că va stabili o limită de preţ - determinând AGP să ducă guvernul în instanţă. Din moment ce 50.000 de doze de vaccin Sputnik au sosit deja, companiei i sa acordat un ordin provizoriu care îi permite să vândă vaccinurile la 80 USD pentru două doze până la stabilirea preţului final.

Doar câteva ţări permit în mod limitat comercializarea vaccinurilor: India, unde doar anumite centre private pot distribui doze, iar preţurile sunt reglementate de guvern; Columbia, unde vaccinurile importate trebuie să fie însă gratuite, Indonezia, care are un program privat de vaccinare - companiile pot cumpăra doze achiziţionate de guvern pentru angajaţii lor.

Pakistanul a înregistrat peste 721.000 de cazuri de COVID-19 şi peste 15.000 de decese asociate infecţiei cu coronavirus, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins şi se află în prezent în mijlocul unui al treilea val.

 Pakistan a autorizat doar serurile produse în China, Rusia şi cel al AstraZeneca şi s-a bazat ân mare parte pe donaţii, mai ales din China, care a furnizat peste 1 milion de doze produse de Sinipharm.

Guvernul a primit  2.56 milioane de doze de vaccin din China pe care le-a administrat în luna februarie categoriilor prioritare, în condiţiile în care ţara are o populaţie de 238 de milioane de locuitori.

Pakistanul aşteaptă în aprilie trei milioane de doze de vaccin de la CanSinoBio, în timp ce Rusia a anunţat că va trimite 150.000 de doze în Pakistan - nu este clar dacă toate aceste vaccinuri sunt contractate de guvern sau sunt donaţii.

Pakistanul nu a primit încă cele  17 milioane de doze de vaccinuri alocate prin COVAX, o iniţiativă globală de partajare a vaccinurilor  la preţuri mici sau gratuit pentru ţările cu venituri mai mici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite