Corespondenţă din Chile (4): Corupţia politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afiş de pe pereţii Santiago care ilustrează atmosfera ultimelor luni. Foto: Caterina Preda.
Afiş de pe pereţii Santiago care ilustrează atmosfera ultimelor luni. Foto: Caterina Preda.

Chile se află sub efectul descoperirii unei serii de scandaluri de corupţie care au implicat-o chiar şi pe actuala preşedintă, Michelle Bachelet prin fiul acesteia, Sebastian Dávalos, care lucra ca responsabil pentru sectorul cultural în cadrul administraţiei prezidenţiale. În celelalte scandaluri, Penta, Soquimich au fost implicaţi reprezentanţi ai tuturor partidelor.

Cazul Caval -  Bachelet fiul

Cazul de corupţie care a implicat-o în mod direct pe preşedinta Bachelet este cazul Caval care l-a văzut pe fiul acesteia implicat într-un scandal de presupus trafic de influenţă. Soţia lui Sebastian Dávalos, Natalia Compagnon a obţinut din partea Banco de Chile un credit de 10 milioane de dolari pentru compania sa Exportadora y de Gestion Caval Limitada pentru cumpărarea unui teren agricol în sudul ţării. Creditul a fost negociat în prezenţa fiului preşedintei cu directorul băncii şi cu doar câteva zile înainte de alegerea lui Michelle Bachelet în funcţie (decembrie 2013).

După alegerea lui Michelle Bachelet ca preşedintă a Chile pentru a doua oară, fiul său a devenit responsabil de Direcţia socio-culturală a preşedenţiei. Din această funcţie şi-a dat demisia în data de 13 februarie 2015 după dezvăluirile obţinerii împrumutului făcute de revista Que pasa.

Cazul Penta/Pentagate

Trustul Penta îşi are originile în perioada dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-90), în 1980 se forma la iniţiativa celor 2 Carlos, Carlos Delano şi Carlos Lavin. Compania are azi activităţi în domeniul pensiilor (sistemul fiind privatizat pentru prima dată în lume în Chile în timpul dictaturii), asigurărilor, finanţelor, sănătăţii, etc.

Cazul Penta sau Pentagate a început în 2014 când s-a descoperit că Fiscul a fost implicat în presupuse plăţi false ale companiei Penta utilizate pentru sponsorizări electorale, mai ales în favoarea partidului de dreapta, UDI (Uniunea Democrată Independentă), partid format în 1983 şi care se revendică de la regimul Pinochet.

Investigând cazul Penta, s-au descoperit şi plăţile ilegale făcute de o altă companie, Soquimich, ceea ce a dus la lărgirea ariei celor incluşi în investigaţie, căci şi membrii coaliţiei de guvernământ, Nueva Mayoria (Noua Majoritate) au fost destinatari ai acestora, în schimbul unor fictive rapoarte sau analize (vezi cazul fostului Ministru al internelor Rodrigo Peñailillo considerat succesorul lui Bachelet, care a realizat nişte studii care s-au dovedit a fi fost şi plagiate!)

Cazul Soquimich: afacerile familiei Pinochet

Soquimich (Sociedad Quimica y Minera de Chile) este o companie care exploatează litiul, chimicale industriale, iod, etc, fiind cea mai mare producătoare de litiu şi iod la nivel mondial.

S-a descoperit că această companie a efectuat plăţi unui număr de peste 100 de politicieni atât de dreapta, cât şi de stânga. Plăţile au fost asociate unor companii precum Bancorp, deţinută de Sebastian Pinera (pentru campania acestuia din 2009), de fiii preşedintelui Democraţiei Creştine Jorge Pizzaro şi ai ex-senatorului UDI Pablo Longueira.

La conducerea Soquimich s-a aflat până de curând, Julio Ponce Lerou. Averea acestuia este evaluată la 2 miliarde 100 de milioane de dolari. Julio Ponce Lerou a fost căsătorit cu fiica lui Augusto Pinochet, Veronica, lucru care l-a adus aproape de dictator şi l-a transformat în protejatul său, asumând în timpul dictaturii militare (1973-90) o poziţie privilegiată la conducerea unor importante companii de stat, trambulină pentru privatizările ulterioare. Aşa cum scrie Manuel Salazar în recenta sa carte Todo sobre Julio Ponce Lerou (Totul despre JPL), acesta a fost numit în 1974 director al Corparacion Nacional Forestal (CONAF) care administra mare parte din terenurile forestiere şi agricole şi imediat acesta dicta Decretul lege 701 despre care scriam săptămâna trecută, prin care se acordă subvenţii pentru plantaţiile de pin şi eucalipt. În 1980 era numit la conducerea CORFO şi apoi preşedinte al Companiei naţionale de telefonie.

În 1979 Ponce era numit director al Soquimich (1968) şi atunci când la începutul anilor 1980, regimul Pinochet decidea să vândă cele 1200 de companii deţinute de stat, începea privatizarea Soquimich în 1983; în 1986, aceasta era o companie privată. La sfârşitul anilor 1980, Ponce s-a apropiat de Democraţia Creştină, principalul articulator al Coaliţiei de opoziţie (aflată la guvernare 1990-2010, 2014-prezent) şi apoi de Partidul Socialist.

Privatizările efectuate în timpul dictaturii Pinochet în favoarea grupurilor economice legate de regim au dus la cea mai inegală distribuţie a resurselor economice în Chile. Investigarea acestora a fost blocată de pactul care a dus la traniziţia negociată (1988-9). În prezent, 83% din chilieni sunt de acord cu naţionalizarea exploatării cuprului, cea mai importantă resursă economică.

Efecte ale scandalurilor de corupţie: măsuri anti-corupţie & un nou guvern

În martie preşedinta Bachelet anunţa crearea unei Comisii prezidenţiale consultative contra conflictelor de interes, a traficului de influenţă şi a cazurilor de corupţie formată din 16 membri, personalităţi din spaţiul public chilian. Pe 24 aprilie aceasta şi-a prezentat raportul care include măsuri pentru a face transparente relaţiile dintre lumea de afaceri şi cea politică şi propune măsuri concrete legale, etice şi administrative imediate şi pe termen mediu.

Printre măsurile propuse se numără: interdicţia timp de un an pentru cei care au ocupat funcţii publice de a se implica în domeniul privat în aria pe care au administrat-o; interzicerea unei candidaturi a unui membru al familiei sau apropiat în aceeaşi comună, circumscripţie, etc; pedepse pentru cei care mint în declaraţia de avere şi extinderea acestora la primari, consilieri şi şefi de unităţi publice; reînscrierea tuturor membrilor partidelor politice; doar două realegeri pentru deputaţi şi una singură pentru senatori; interzicerea contribuţiilor aduse de companii private în campaniile electorale şi introducerea finanţării de către stat, etc.

Ca urmare a acestui scandal, dar şi a efectelor celorlalte scandaluri, guvernul Bachelet a demisionat şi pe 11 mai şi preşedinta a prezentat un nou guvern, înlocuindu-şi colaboratorii apropiaţi cu reprezentanţi ai unei orientări mai deschise către partidele de opoziţie pentru a-şi consolida poziţia. Noul guvern are deja probleme aşa cum arată demisia după doar 28 de zile a Ministrului Secretariatului general al Guvernului Jorge Insunza, acuzat că a realizat rapoarte pentru o companie minieră atunci cînd era deputat şi membru al comisiei de minerit.

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite