În lume

articolul anterior articolul urmator

Coronavirus, adevărat şi fals: cele mai comune mituri, demontate

40
28 Feb 2020 21:09:33
Autor: Cristina Ene
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Printre miturile referitoare la coronavirus se află cele care susţin că noul COVID-19 nu este mai periculos decât gripa, iar măştile faciale nu oferă niciun fel de protecţie. Care este, de fapt, adevărul?

The Guardian demontează unele dintre cele mai comune mituri privind îmbolnăvirea şi răspândirea coronavirusului.

Nu este mai periculos decât gripa sezonieră

Deşi o mare parte din cei infectaţi vor avea simptome similare ca severitate celor ale gripei sezoniere, profilul bolii şi rata mortalităţii arată un tablou mai grav. Bruce Aylward, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a coordonat o misiune internaţională în China în legătură cu virusul şi măsurile de control al epidemiei, a spus că rata de moralitate de 1% a noului coronavirus nu este o supraestimare. Aceasta înseamnă, de fapt, că virusul COVID-19 este de circa 10 ori mai mortal decât gripa sezonieră care face între 290.000 şi 650.000 de victime anual.

Virusul este mortal doar în cazul oamenilor în vârstă, tinerii pot sta liniştiţi

Cea mai mare parte a celor infectaţi, mai ales dacă sunt tineri şi nu au şi alte probleme de sănătate nu se vor îmbolnăvi grav. Totuşi, spre deosebire de cei cu gripă, cei infectaţi cu coronavirus au o mai mare probabilitate de a avea simptome respiratorii severe. În plus sunt categorii de persoane, precum personalul medical, care sunt mai expuse decât altele, astfel că tinerii sănătoşi se pot implica mai mult pentru a-i proteja pe ceilalţi, între care să raporteze simptomele şi să respecte instrucţiunile de carantină.

Măştile faciale nu protejează de contaminare

Măştile faciale nu garantează că o persoană rămâne sănătoasă – virusurile se pot transmite şi prin secreţiile lacrimale, iar particule virale extrem de fine precum aerosolii pot trece prin ele. Cu toate acestea, măştile oferă o protecţie eficientă faţă de stropii de salivă, care sunt şi calea principală de transmitere a virusului, unele studii estimând că şansele de a nu lua virusul cresc de cinci ori faţă de persoanele care nu le poartă sau nu folosesc niciun fel de barieră de protecţie. Pe de altă parte, cei care se plimbă prin oraş cu măşti fără a lua contact cu alţii e puţin probabil să contracteze virusul.

Ca să iei virusul trebuie să stai 10 minute în preajma unei persoane infectate

În ceea ce priveşte gripa, unele spitale spun că o persoană este expusă dacă se află la până 1.8 metri distanţă de o persoană care strănută sau tuşeşte timp de 10 minute sau mai mult. Însă virusul se poate transmite şi prin interacţiuni scurte cu persoanele infectate sau se pot contamina şi de pe suprafeţe, chiar dacă nu este o cale comună de contractare a virusului.

Un vaccin ar putea fi disponibil în câteva luni 

După secvenţierea timpurie a noului coronavirus de către cercetătorii chinezi, oamenii de ştiinţă din întreaga lume au început să lucreze la foc continuu pentru dezvoltarea unui vaccine. Deja echipe de cercetători fac experimente şi teste pe animale. Totuşi studiile clinice au nevoie de o perioadă îndelungată pentru a capta orice potenţiale efecte adverse, astfel că perspectiva apariţiei unui vaccin pe piaţă pare în următoarele luni destul de îndepărtată. Un an de zile ar fi cea mai optimistă variantă.

Dacă se ajunge la pandemie, nu prea mai avem ce face pentru a opri propagarea virusului

Definirea unui prag de răspândire a virusului în lume dincolo de care poate fi declarată o pandemie nu este una prea uşor de făcut. În practică, măsurile în cazul unei pandemii nu se schimbă fundamental. Controlul epidemiei nu înseamnă eliminarea completă a bolii. Orice măsuri care pot întârzia sau amâna atingerea unui vârf epidemic sunt cruciale oferind timpul necesar sistemelor de sănătate din întreaga lume să facă faţă unui influx brusc de pacienţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

The mask
28.02.2020, 21:13:33

print it, post it: https://i.ibb.co/YywKvD5/corona.jpg

-1 (1 vot)
Pontus Euxinus
28.02.2020, 21:17:03

Asa este logic, nici afrika nu este atinsa de el, insa ce se va intampla cand il vor "ajuta" sa se modifice ?

-3 (3 voturi)
Vlad Iulian
28.02.2020, 21:17:34

Daca gripa pentru care exista vaccin omoara 500.000 oameni / sezon, asta inseamna cca. 5.000.000 morti pentru Covid-19 in cel mai bun caz. Daca numarul de morti sare de 1 milion, criza din 2009 a fost un fe de antrenament pentru ce va urma. Cred ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a rade de cei care golesc in zilele astea magazinele...

+2 (10 voturi)
BYBY BYBYKU
28.02.2020, 21:19:51

ai cumva masti de vanzare ?

-1 (11 voturi)
BYBY BYBYKU
28.02.2020, 21:18:32

bine ca se gasesc inteleptii ce demonteaza isteria platita ca sa cada bursele 1000 de miliarde ce si le va trage la portofel cine trebuie dupa ce trece valul. Trebuia bulversata industria si oprita China ca si alte puteri industriale.

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările