În lume

articolul anterior articolul urmator

Coronavirusul riscă să provoace o criză agroalimentară

7
31 Mar 2020 16:20:02
Autor: Ion Gaidau
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Pe fondul închiderii graniţelor din cauza noului coronavirus şi instaurării panicii în ţările producătoare, Agenţia ONU pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) nu exclude posibilitatea unei crize în sectorul agroalimentar.

FAO cere măsuri pentru „protejarea celor mai vulnerabili, menţinerea lanţurilor de aprovizionare alimentară pe plan mondial şi atenuarea efectelor pandemiei asupra ansamblului sistemului alimentar”. În caz contrar, criza este „iminentă”.

Deocamdată, perturbările sunt mici şi preţurile la alimente sunt stabile pe plan mondial. Totuşi, două ameninţări planează asupra sectorului agroalimentar, relatează slate.fr

Una dintre ele ţine de faptul că ţările producătoare de hrană intră în panică şi încep să impună restricţii comerciale sau să stocheze producţia, potrivit companiei de analiză a preţurilor Fitch Solutions. Un astfel de protecţionism alimentar ar putea umfla artificial preţurile şi perturba aprovizionarea. Vietnamul face deja rezerve de orez, iar Kazahstanul şi Rusia limitează exporturile de cereale.

Abordând această situaţie, FAO i-a îndemnat pe producători să nu repete erorile făcute în timpul crizei economice din 2007-2008. Îngrijoraţi de criză, marii producători au limitat atunci exporturile, în timp ce pieţele financiare investeau în stocuri sigure, inclusiv în produse alimentare de bază. Situaţia a dus mai ales la o explozie a preţurilor la orez.

A doua ameninţare este legată de lipsa personalului necesar pentru aprovizionarea cu produse proaspete. Sectorul procesării alimentelor are nevoie de multă mână de muncă, iar riscul contaminării între angajaţi este destul de ridicat. Prin urmare, companiile din sector sunt nevoite să ia toate măsurile care se impun pentru a-şi proteja personalul de noul coronavirus. În plus, în perioada de recoltă, câmpurile europene depind la rândul lor de armate întregi de sezonieri. Ori ţările europene au închis graniţele, de teama coronavirusului.

Luni, Comisia Europeană (CE) a emis o serie de orientări practice în vederea asigurării ajungerii la serviciu pentru lucrătorii mobili din Uniunea Europeană (UE). În privinţa lucrătorilor sezonieri, în special din sectorul agricol, CE solicită statelor membre UE să facă schimb de informaţii cu privire la diferitele nevoi ale acestora la nivel tehnic şi să stabilească proceduri specifice pentru a asigura o trecere uşoară a frontierei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

cloudvick
31.03.2020, 16:36:15

vedeti ca aia la matca judetul galati nu au unde sa-si vanda marfa!! mai terminate cu astfel de articole care doar incurajeaza cresterea preturilor

+1 (1 vot)
Carmen Florea
31.03.2020, 17:07:18

Cloudvick poate pe tine te pun englezii acolo in Anglia la cules brokoli ,cartofi si ceapã ca si asa se plang idiotii aia ca nu mai au muncitori in agriculturã .Golanimea islamistâ care sunt cu milioanele in UK nu vor sa puna osul la treabâ de putori ce sunt ,paki indieni ,africani ,jamaicani ,nepalezi , srilankezi etc Asta este viitorul Angliei tale care tot o ridici în slâvi ,si injuri România ca un birjar .

0 (2 voturi)
Pontus Euxinus
31.03.2020, 18:32:16

carmen Dupa uk , cred ca si italy va face un big exit .. Sa asteptam doar sa se termine smecheria asta mondila cu chinese virus https://twitter.com/CarlZha/status/1242213967365165057

0 (2 voturi)
61.8
31.03.2020, 18:52:38

Pontius Euxinus... La exit nu cred ca se ajunge ,dar estimez cä toti vor trece inapoi la monedele lor, euro eventual rämäne monedä de decontare intre tari...pärerea mea...ptr. cä tot "räul" este din cauza monedei Euro. Servus!

-2 (2 voturi)
Baldwin Rochelle
31.03.2020, 18:59:49

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)