Covid-19 revine în forţă în multe ţări. Un milion de cazuri în 5 zile. Creşte viteza de transmitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pandemie coronavirus harta mondiala foto shutterstock

Mai multe ţări, de pa aproape toate continentele, se confruntă cu o nouă creştere a cazurilor de infectare şi sunt nevoite să reintroducă măsuri de siguranţă, după ce anterior au relaxat restricţiile. În doar cinci zile, numărul cazurilor de coronavirus a crescut cu un milion. În ultimele 24 de ore au fost raportate peste 200.000 de cazuri pe tot mapamondul, conform datelor worldometers.info.

Primul caz de infecţie cu noul coronavirus a fost raportat în China la începutul lunii ianuarie şi i-au trebuit trei luni ca să ajungă la un milion de infectări. 

La începutul lunii mai s-a ajuns la 4 milioane de cazuri, pentru ca doar în cinci săptămâni numărul să se dubleze şi să ajungă la 8 milioane de cazuri.

După care a ajuns la un milion de infectări în doar 8 zile pentru ca la o singură săptămână distanţă să se ajungă la infectarea unui milion de persoane în doar 5 zile, de la 11 milioane la 12 milioane câte au fost înregistrate miercuri. 

 În timp ce Statele Unite au depăşit pragul de trei milioane de îmbolnăviri, mai multe ţări au reintrodus restricţii pentru a încetini extinderea noului coronavirus. 

SUA vor depăşi 200.000 de decese până în noiembrie, dacă americanii continuă să nu poarte măşti sanitare

Un model realizat de experţii americani arată că Statele Unite vor depăşi pragul de 200.000 de decese până în luna noiembrie, relatează CNN.

Dr. Christopher Murray, directorul Institutului de statistică medicală şi evaluare de la Universitatea din Washington a explicat că numărul deceselor va continua să crească şi va depăşi 200.000, dacă oamenii continuă să nu poarte măştile sanitare.

Conform modelului, dacă măştile sanitare vor fi folosite universal de populaţia SUA, numărul deceselor va ajunge la 162.808, de la 134.018 în prezent. În caz contrar, numărul fatalităţilor va ajunge la 208.550.

După ce Spania a anunţat reintrarea în carantină a două regiuni, Israelul a închis sălile de evenimente, cluburile, barurile, sălile de sport şi piscinele şi a impus restricţii în privinţa numărului de persoane care pot intra în restaurante. iar Australia a decis reimpunerea de restricţii în zona metropolitană Melbourne şi în oraşul Mitchell Shire, pentru şase săptămâni. 

Cinci milioane de persoane în izolare la domiciliu în Melbourne

Cinci milioane de persoane se află joi în izolare la domiciliu în Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia, care se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, relatează AFP, potrivit agerpres.

Locuitorii au primit ordin să rămână în locuinţe timp de şase săptămâni după eşecul măsurilor implementate pentru prevenirea răspândirii virusului.

Statul Victoria, a cărui capitală este Melbourne, şi-a închis miercuri toate frontierele pentru protejarea celorlalte zone din Australia, ţară care până în prezent a reuşit să controleze epidemia de COVID-19.

Cu toate acestea, miercuri, un aflux de persoane la graniţa cu statul vecin New South Wales a suscitat îngrijorări cu privire la riscul de răspândire a virusului. ”Câteva cazuri din Victoria (pot) amplifica” situaţia ”într-o epidemie greu de controlat”, a declarat specialista în epidemiologie Mary-Louise McLaws pentru canalul ABC.

Premierul statului New South Wales, Gladys Berejiklian, a anunţat că două cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Albury, oraş situat la graniţa cu statul Victoria.

În Melbourne, noile măsuri de izolare la domiciliu vor avea consecinţe economice grave şi se estimează că ar putea costa până la 1 miliard de dolari australieni (615 milioane de euro) pe săptămână.

De asemenea, autorităţile sunt îngrijorate cu privire la consecinţele asupra sănătăţii mintale a locuitorilor în timpul noilor restricţii, primele fiind ridicate în urmă cu doar câteva săptămâni.

Restaurantele şi cafenelele vor putea servi doar în regim de take-away, în timp ce sălile de sport şi cinematografele sunt obligate să se închidă din nou.

În general, locuitorii par să susţină aceste noi măsuri. „Izolarea era necesară, altfel numărul cazurilor nu ar fi scăzut”, a declarat pentru AFP unul dintre aceştia, Vani Kumar.

Autorităţile aşteaptă rezultatele unei campanii de depistare pe scară largă, desfăşurată în blocuri de locuinţe sociale unde trăiesc aproximativ 3.000 de persoane. Într-unul dintre aceste blocuri a apărut un focar epidemic, iar locuitorii au primit ordin sâmbătă să rămână în case lor timp de cinci zile.

Angajaţi guvernamentali merg, de asemenea, din uşă în uşă în Melbourne pentru a-i încuraja pe locuitori să se testeze. Circa 10.000 de persoane au refuzat să se testeze după ce au citit informaţii false pe reţelele sociale, notează AFP.

Poliţia şi armata păzesc zeci de puncte de trecere spre alte state australiene, alături de dronele şi avioanele mobilizate pentru supraveghere.

Săptămâna trecută, circa 30 de cartiere din Melbourne au fost plasate în izolare, o măsură care a afectat peste 300.000 de rezidenţi. Restricţia urmează să rămână în vigoare până la 29 iulie. De atunci, restricţia s-a extins şi la alte cartiere ale oraşului.

Australia, cu o populaţie de 25 de milioane, a înregistrat puţin sub 9.000 de cazuri de coronavirus şi 106 de decese.

În afara statului Victoria au fost consemnate puţine cazuri noi de infectare, majoritatea persoanelor depistate pozitiv fiind călători reveniţi din străinătate, care trebuie să rămână în carantină în hoteluri la întoarcere. .

În Marea Britanie, Leicester devine primul oraş englezesc închis de o carantină locală, pe fondul îngrijorărilor exprimate de responsabili din domeniul sănătăţii publice referitoare la creşterea alarmantă a numărului de cazuri de Covid-19. Măsuri similare fuseseră luate recent şi în capitala Serbiei, Belgrad.

Limitele metodei de protecţie în ţările estice

Între timp, Grecia anunţă că 85 la sută dintre noile cazuri de persoane infectate cu coronavirus în ultimele 24 de ore sunt la turiştii care au intrat prin punctul de frontieră Kulata, cu Bulgaria, după cum precizează ziarul Sega. O altă publicaţie bulgărescă, Kapital scrie că cinci ţări europene solicită carantină pentru persoanele care sosesc din Bulgaria. Slovacia, Estonia, Letonia, Slovenia şi Regatul Unit au decis să impună carantină în contextul în care se înregistrează un număr tot mai mare de cazuri de coronavirus în Bulgaria.

Greu de vorbit despre un al doilea val întrucât regiunea a fost în mare parte cruţată de primul. Însă mai multe ţări, precum Croaţia, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Kosovo sau Macedonia de Nord chiar înregistrează un număr de cazuri zilnice mai mare decât cel din martie-aprilie, perioada maximă a epidemiei din Europa de Vest .

Situaţia este cea mai îngrijorătoare în Serbia. În prezent, ţara înregistrează în jur de 300 de cazuri noi în fiecare zi pentru 6,9 milioane de locuitori.

    

Dacă cifrele absolute sunt încă limitate şi sistemele locale de sănătate par să reziste, acest vârf demonstrează limitele metodei de protecţie în ţările estice. S-au baricadat în spatele graniţelor de îndată ce primele cazuri au apărut în Occident în martie. Acest lucru a ajutat la protejarea localnicilor. Dar muncitorii care au plecat în Occident s-au întors acum pentru vacanţa de vară şi aduc virusul cu ei.

În acest context, unele capitale au decis reintroducerea controalelor la frontieră, într-o totală cacofonie. Slovenia cere, de exemplu, teste negative cehilor în drum spre Croaţia, în timp ce Slovacia a plasat Muntenegru în „zona roşie” şi le interzice cetăţenilor săi să meargă acolo în vacanţă. La rândul său, Austria solicită din nou ca vizitatorii din Bulgaria sau România să prezinte un test negativ sau să intre în carantină.

În Brazilia, ţara a doua cea mai afectată de pandemia de coronavirus, cu peste 1,6 milioane de cazuri de îmbolnăvire, preşedintele Bolsonaro a confirmat că a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Potrivit publicaţiei Folha, preşedintele a anunţat că se simte bine dar şi-a anulat agenda politică din cursul săptămânii. The Washington Post notează că „Bolsonaro, care a ieşit în evidenţă printre liderii mondiali datorită scepticismului faţă de coronavirus şi de măsurile menite să combată pandemia, a fost testat după ce a dezvoltat o serie de simptome, printre care febră. Rezultatul adaugă încă un caz în ţara a doua cel mai grav afectată de coronavirus, după America. Brazilia a raportat peste 1,6 milioane de îmbolnăviri şi 65.000 de decese – două cifre considerate subestimate – un dezastru despre care oamenii de ştiinţă şi medicii spun că a fost potenţat de refuzurile frecvente ale lui Bolsonaro de a-l admite”.

Africa de Sud pregăteşte peste 1,5 milioane de morminte pentru pandemia COVID-19

Regiunea sud-africană Gauteng, unde se află şi oraşele Johannesburg şi Pretoria şi care a devenit epicentrul pandemiei de COVID-19 pe continentul african, intenţionează să sape peste 1,5 milioane de morminte pentru eventualitatea în care acestea ar fi necesare din cauza răspândirii necontrolate a coronavirusului, relatează agenţia EFE.

Este ceea ce a declarat responsabilul provincial pentru sănătate, Bandile Masuku, la o conferinţă de presă desfăşurată la Johannesburg înaintea unei vizite pe un teren unde se sapă deja morminte pentru situaţia în care ar fi nevoie de înmormântări masive.

''Pregătim peste 1,5 milioane de morminte. Este o discuţie incomodă, pentru un medic nu este una dintre cele mai bune teme, dar aceasta este realitatea cu care suntem forţaţi să ne confruntăm şi pentru care trebuie să fim pregătiţi'', a explicat responsabilul sud-african, scrie Agerpres.

Africa de Sud este ţara cea mai afectată de pandemia COVID-19 pe continentul african, cu circa 40% din cazurile descoperite pe acest continent. Până în prezent în Africa de Sud au fost confirmate 215.855 de cazuri de coronavirus, dintre care 3.502 decese.

Relativ ferită de pandemie când aceasta se extindea în Europa, începând din luna iunie Africa de Sud a înregistrat creşteri galopante ale infectărilor, care au ajuns în ultima vreme la circa 10.000 pe zi.

Creşterea numărului cazurilor coincide cu relaxarea măsurilor de izolare începând de pe 1 iunie, mai ales în provincia Gauteng, principalul centru politic şi economic al ţării.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite