În lume

articolul anterior articolul urmator

Creştinii ortodocşi au primit „lumina sfântă“ la Ierusalim

0
5 May 2013 04:30:12
Autor: Iulia Marin
Creştinii ortodocşi la Ierusalim FOTO Reuters
Creştinii ortodocşi la Ierusalim FOTO Reuters

Mulţimi de creştini ortodocşi au participat la ceremonia tradiţionalã a Paştelui ortodox sâmbătă, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Potrivit poliţiei israeliene citate de France Presse, zeci de mii de credincioşi s-au adunat la Sfântul Mormânt, iar mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru securitate.

Forţele de securitate israeliene au instalat zeci de puncte de control şi bariere în partea veche a oraşului, în sectorul majoritar arab al Oraşului Sfânt ocupat şi anexat de Israel.

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, prin vocea responsabilului ei pentru afaceri religioase, Hanna Amireh, a denunţat represiunea israeliană împotriva creştinilor palestinieni.

„Nu numai că Israelul a izolat capitala noastră ocupată de restul ţării... dar chiar şi palestinienii din Ierusalim au fost bătuţi când au încercat să se apropie de Biserica Sfântului Mormânt“, a declarat Amireh într-un comunicat.

Biserica aglomerată a fost luată cu asalt de pelerini, majoritatea din Europa de Est, dar şi de comunitatea ortodoxă arabă din Ţara Sfântă.

Potrivit tradiţiei ce datează din secolul al patrulea, patriarhul ortodox grec Teofil al III-lea, a ieşit din biserică ţinând o lumânare aprinsă, iar pelerinii s-au înghesuit apoi să ia lumină, după care au parcurs străzile Oraşului Vechi.

Paştele de rit latin  a fost sărbătorit la 31 martie la Ierusalim şi Betleem, după calendarul gregorian. Dar dintr-o preocupare ecumenică, ceilalţi catolici din Ţara Sfântă, în special la Nazaret, marchează în acest an pentru prima datã Paştele la aceeaşi dată ca şi ortodocşii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările