Criza refugiaţilor de la porţile Bagdadului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi irakieni din Ramadi
Refugiaţi irakieni din Ramadi

Peste 20.000 de irakieni nevinovaţi încearcă să fugă de jihadişti dar sunt blocaţi între oraşul Ramadi, cucerit de Statul Islamic şi Bagdad, aflat la aproximativ 100 de kilometri.

Armata irakiană nu-i lasă  să treacă râul Eufrat pentru că nu pot dovedi că nu sunt militanţi al Statului Islamic, susţin organizaţiile umanitare din Bagdad. Din ageastă cauză, mii de refugiaţi, mulţi femei şi copii, trăiesc acum sub cerul liber, fără apă şi mâncare. 

ONU şi alte agenţii au început să distribuie alimente, apă potabilă şi materiale medicale şi să lucreze la ridicarea de tabere temporare, a precizat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare din Irak.

Cadavre mutilate se aflau pe străzile oraşului irakian după ce militanţii Statului Islamic au ucis în masă forţele de securitate irakiene, dar şi civili, susţin refugiaţii  Se pare că peste 500 de persoane ar fi fost ucise în luptele din ultimele zile.

Ramadi, capitala provinciei irakiene Anbar, a fost ocupată de Statul Islamic (sunnit) la sfârşitul săptămânii trecute. Căderea oraşului este importantă din cauza localizării sale strategice, se află pe malul râului Eufrat, iar o autostradă leagă oraşul de Bagdad, aflat la 100 de kilometri, şi de graniţa cu Siria şi Iordania. Ramadi este populat majoritar de sunniţi, împărţiţi în triburi. 

Aici a fost centrul revoltelor sunnite antiguvernamentale din 2012-2013. Liderii tribali şi-au exprimat nemulţumirea că au fost abandonaţi şi au dat vina pentru căderea oraşului pe guvernul irakian (majoritar şiit) şi forţele coaliţiei internaţionale, care nu au ajutat sunniţii să reziste în faţa atacului Statului Islamic.

Acum, armata irakiană şi miliţiile şiite încercă să pregătească un contraatac în vederea preluării controlului asupra întregii provincii Anbar, dar populaţia sunită nu vede cu ochi buni intervenţia miliţiilor paramilitare şiite iraniene. 

Cu toate acestea, liderul sunnit din regiune Naeem al-Gauoud  a declarat: „primim cu bucurie orice grupare, inclusiv miliţii şiite, care vine să ne ajute în eliberarea oraşului din mâinile SI.

Ce s-a întâmplat aici reprezintă o pierdere imensă cauzată de calculele greşite ale armatei“, a declarat subliniat liderul sunnit . El a adăugat că mulţi luptători sunniţi au murit încercând să apere oraşul, iar cadavrele lor, unele carbonizate, împânzesc străzile oraşului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite