În lume

articolul anterior articolul urmator

Criza din Ucraina. Surse din interiorul NATO prevăd scenarii sumbre

100
16 Jan 2022 07:52:31
Autor: Cristina Ene
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

La sediul NATO de la Bruxelles cresc temerile asupra unor scenarii tot mai sumbre, cu perspectiva unui „risc real al unui nou conflict armat în Europa”, aşa cum a notat secretarul general al Alianţei după seria de discuţii cu Rusia încheiate recent, relatează Der Spiegel.

Seria de întâlniri NATO-Rusia ce a început luni şi s-a încheiat miercuri, urmată de discuţii între miniştrii de externe şi apărării din UE, în Franţa, au avut un singur obiectiv principal - să descurajeze Rusia să purceadă la o invazie a Ucrainei.
 
Rusia reproşează Occidentului că urmăreşte să obţină superioritate militară asupra Rusiei prin promisiunea de a admite în NATO ţări din sfera sa de influenţă şi desfăşurarea de forţe în state membre din Europa de Est şi Centrală.
 
Semnalând faptul că cererile Rusiei sunt dificil de satisfăcut, NATO a subliniat faptul că dreptul fiecărei ţări de a-şi alege propria cale este un „principiu fundamental” al său, care stă la baza securităţii europene.
 
În contextul acestor rezultate, pregătirile pentru război sunt duse mai departe de către Rusia care, de câteva săptămâni, masează trupe şi echipamente militare lângă graniţa cu Ucraina. NATO crede că ostilităţile ar putea izbucni curând, deşi Rusia nu este deocamdată pregătită pe deplin pentru o invazie pe scară mare.
 
La Bruxelles toate scenariile sunt pe masă - inclusiv acela al unui conflict armat dincolo de Ucraina.
 
Potrivit unor surse din NATO care au făcut dezvăluiri pentru Der Spiegel, în interiorul Alianţei au apărut temeri că forţele ruse ar putea face apel la prezenţa militară sporită recent în Mediterană, Atlanticul de Nord şi regiunea arctică pentru a lovi pe un front mai vast, luând la ţintă chiar state membre NATO.
 
Aceleaşi surse adaugă că se anticipează atât campanii masive de dezinformare, cât şi atacuri cibernetice.
 

Figuranţi pe propria scenă

Oficialii din NATO au afirmat că, deşi în prezent nu sunt indicii concrete privind pregătiri de atac, opţiunile Moscovei în privinţa escaladării situaţiei sunt cât se poate de reale - în cel mai rău scenariu, când lucrurile ar degenera maximal, NATO nu ar fi capabil să contracareze Rusia suficient de rapid, militar sau digital.
 
În acest moment, nu este nimic clar în privinţa a ceea ce are Putin de gând să facă şi dacă chiar va invada Ucraina. De săptămâni bune, NATO se întreabă de ce continuă liderul rus să desfăşoare trupe la graniţa cu Ucraina mai ales că, ţinând cont de conflictele în curs de la frontiere, perspectiva ca această ţară să poată adera la Alianţă în viitorul apropiat iese din discuţie. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Georgia.
 
Aşadar, dacă Rusia şi-a împlinit unul din obiectivele primare, de ce ar mai face asta?
 
Putin şi-a mai atins un scop în toată această situaţie - a obţinut negocierea directă cu preşedintele american Joe Biden şi astfel Rusia a revenit pe scena globală ca superputere.

Pe de altă parte, europenii sunt simpli figuranţii pe toată această scenă. 
 
Provocările lui Putin au expus deja într-un mod nemilos slăbiciunile alianţei vestice, astfel că rămâne o problemă deschisă cât de departe ar fi dispuse să meargă SUA şi aliaţii europeni pentru a apăra state membre NATO precum Estonia sau Lituania ca să nu mai pomenim de ţări fără apartenenţă la Alianţă precum Ucraina.

La fel de incert este câtă disponibilitate ar avea europenii să impună sancţiuni economice dure Rusiei în cazul unei invazii, ţinând cont că asta ar duce la o şi mai mare creştere a preţurilor la gaze.
 

Un „instrument de influenţă malignă”

 
Cel mai probabil izbucnirea unui război în Ucraina ar semna sfârşitul proiectului gazoductului Nord Stream 2, o cale directă de livrare a gazelor naturale din Rusia în Germania - practic finalizată, aceasta nu este încă operaţională, scrie publicaţia germană „Der Spiegel”.
 
După discuţiile de miercuri de la Bruxelles, subsecretarul de stat american Wendy Sherman a comentat că, din punctul de vedere al SUA, ar fi „greu de imaginat că acel gaz va ajunge să curgă prin acea conductă, că ea va deveni operaţională în cazul unei agresiuni ruse reînnoite asupra Ucrainei”.
 
În aceeaşi zi, democraţii au introdus în Senat un proiect de lege prin care să fie utilizate „toate măsurile corespunzătoare disponibile” pentru a împiedica funcţionarea gazoductului. Nord Stream 2 nu a fost încă autorizat de Berlin. Totuşi cancelarul german Olaf Scholz a prezentat recent proiectul ca o întreprindere a sectorului privat a cărei aprobare a fost „cu totul nepolitică”.
 
Este evident că democraţii lui Biden au o cu totul altă perspectivă asupra jocurilor Rusiei în măsura în care prezintă gazductul Nord Stream 2 ca „un instrument de influenţă malignă a Federaţiei Ruse”.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Constantine Constantine
16.01.2022, 08:03:43

Daca cele doua milioane de rezervisti rusi care se antreneaza de zor vor fi chemati sub arme ,in acel moment Rusia va invada Ukraina din toate directiile.100-15000 de oameni nu ajung pentru o ivazie ci doar pentru lovituri izolate.

-29 (39 voturi)
Chica
16.01.2022, 08:14:51

Ucrainenii sunt Rusi si deja se lupta cu Ucraina ca sa treaca Ucraina la Patria Mama . Problema sunt criminalii NATO care vor fi trimisi in Ucraina in special armata romana si poloneza .

-29 (47 voturi)
Chica
16.01.2022, 08:14:14

Va fi ca in 40 , milioane de morti .

-12 (18 voturi)
Chica
16.01.2022, 08:18:43

Daca Rusia ataca Ucraina in mod sigur nu se va opri la Kiev . Si nici la Berlin ca dat trecuta !

-20 (24 voturi)
Pastor
16.01.2022, 08:26:58

Până ieri mă gândeam că nu va fi o intervenție militară de proporții. Dar ieri am văzut pe Twitter că Rusia aduce de câteva zile tehnică militară spre Ucraina cu trenul și deja am motive să cred că va fi totuși o intervenție militară. Am luat în calcul și alte evenimente care au avut loc: 1. Articolul lui Putin de vara trecută când spunea că în istoria Rusiei au mai fost precedente când teritoriile Rusiei au fost ocupate zeci de ani de alte țări. 2. Represiunile împotriva populației de anul trecut sunt niște lucruri care nu mai pot fi anulate. După așa represiuni, Putin nu mai are cum să mai aibă relații prietenoase cu țările democrate. 3. Cererile către NATO au fost făcute în așa mod ca ele să fie refuzate. Și aceste negocieri au fost pentru poporul rus, ca Putin să arate că a făcut tot posibilul. 4. Mobilizarea din ultimele zile. Sunt multe aspecte care sugerează că Putin de mulți ani organizează lucrurile în așa fel ca să-și țină totodată populația sub control, dar să abă și aliați după intervenție. Ucraina în comparație cu unele foste Republici URSS, mereu a votat politicieni pro vest(chiar dacă uneori aceștia îi trădau). Ucraina deține 19% din pământurile arabile din Europa și chiar dacă Putin va primi sancțiuni, ținând cont de schimbările climatice, pământurile Ucrainei în timp vor fi extrem de prețioase și vor acoperi pierderile pentru intervenția militară de acum. Intervenția militară probabil ar putea fi după modelul din Afganistan. Să ocupe Ucraina fără violență exagerată și Putin probabil ia în calcul că astfel va primi mai puține sancțiuni, deoarece populația din țările democrate nu vor înțelege de ce au fost nevoit guvernele să aplice sancțiuni atât de severe încât să afecteze grav economia globală pe mulți ani înainte. Vreau să greșesc, dar acțiunile lui Putin din ultimul an nu mai pot fi anulate ca să se apropie de vest.

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările