Cu corupţia nu e de glumă: Guatemala a ales preşedinte un fost actor de comedie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi fără nicio experienţă politică, Jimmy Morales (46) a fost ales duminică 25 octombrie preşedinte al Guatemalei cu sloganul nici hoţ, nici corupt!  Într-un scenariu politic marcat de arestarea pentru acuzaţii de corupţie a fostului preşedinte Otto Perez Molina şi a fostei vice-preşedinte Roxana Baldetti, un candidat anti-sistem a ieşit căştigător cu un slogan populist.

Actorul devenit preşedinte

Deşi au existat comedii care, în diferite contexte, au prezentat ajungerea printr-un accident a unui anonim în funcţia de preşedinte (vezi de exemplu Bananas, 1971 regizat de Woody Allen), Guatemala a confirmat recent drept preşedinte ales un fost actor de comedie, susţinut de militarii care au fost artizanii unei serii de guverne non-democratice. De altfel, după ce a fost ales, Morales a citat The Great Dictator filmul lui Charlie Chaplin despre Hitler ca inspiraţie....extrem de neinspirat comentariu. Morales a şi jucat în filmul ”Un preşedinte cu pălărie”, o parodie politică, rolul unui ţăran devenit în mod accidental preşedinte. Acum, el trebuie să asume cu adevărat acest rol, deşi programul său politic, cu care a câştigat alegerile nu avea mai mult de şase pagini.

 Morales a fost votat de 68% din cetăţeni în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 25 octombrie 2015. El este cunoscut mai ales pentru programul sau televizat de parodie, Moralejas care a durat 15 ani şi pe care l-a realizat împreună cu fratele său. Morales s-a prezentat la alegerile din octombrie cu sprijinul Frontului Convergenţa Naţională (FCN), organizaţie de dreapta susţinută de militari.

Organizarea primului tur la doar câteva zile de la demisia preşedintelui Perez Molina, a făcut imposibilă prezentarea altor candidaţi care să poată canaliza furia provocată de scandalul de corupţie care a dus la demisia celor doi reprezentanţi ai fostului regim. Artizana acestei campanii împotriva corupţiei este o organizaţie susţinută de Naţiunile Unite, Comisia Internaţională Împotriva Impunităţii în Guatemala (CICIG) şi fondată în 2006. Începând cu luna aprilie Guatemala a văzut manifestaţii masive care au cerut demisia fostei vice-preşedinte Roxana Baldetti şi apoi a fostului preşedinte Otto Perez Molina, care au fost mai apoi anchetaţi şi închişi pentru acuzaţiile de corupţie.

Candidatul anti-sistem susţinut de acesta. Memoria genocidului şi violenţa sistemică

Războiul civil s-a încheiat în urmă cu aproape 20 de ani, după ce a marcat peste 36 de ani din viaţa cetăţenilor acestei ţări şi după un bilanţ de abuzuri împotriva drepturilor omului copleşitor, de 200.000 de victime, aparţinând în majoritatea lor comunităţii Maya. În ciuda acordului de pace din 1996, abuzurile împotriva drepturilor omului şi gradul de violenţă au continuat, Guatemala având azi una dintre cele mai ridicate rate de violenţă ţări din America latină.

FCN, partidul care a susţinut candidatura lui Morales este fondat de aceiaşi militari care au participat la cele mai grave abuzuri săvărşite în timpul războiului civil (1960-1996) şi care au fondat partidul în 2004 pentru a spăla din onoarea pătată, considerau ei, de acordurile de pace din 1996, dar şi pentru a-i proteja pe aceştia de procesul de justiţie început în 2004. Ambii fondatori ai partidului au participat la organizarea genocidului din anii 1980 pe care, în mai multe ocazii, Morales l-a negat...

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite