INFOGRAFIE Pandemia a sporit averile miliardarilor lumii. Asia-Pacific, noua lume a bogaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai bogaţi 50 de americani şi-au mărit averile în anul pandemiei, având acum aproape cât cei mai săraci 50% din americani. Miliardarii ruşi sunt şi ei mai bogaţi cu 20% decât în anul anterior.

Potrivit ultimelor date ale Rezervei Federale a SUA, de la începutul anului 2020, primii 50 bogaţi din America şi-au mărit averile cu aproape 339 miliarde de dolari, ei ajungând la o avere însumată de aproape 2 trilioane de dolari, potrivit Indicelui Bloomberg al Miliardarilor. Pe de altă parte, 50% din cei mai săraci americani, şi anume 165 de milioane de oameni, au o avere însumată de numai 2,08 trilioane de dolari, adică doar 1,9% din averea tuturor gospodăriilor din SUA, potrivit statisticilor Rezervei Federale a SUA. Pandemia a afectat cel mai mult persoanele de culoare, bătrânii şi lucrătorii cu salarii mici.

Miliardarii americani din procentul de 1% al celor mai bogaţi oameni din SUA (în acest procent se află, deopotrivă, miliardari şi milionari) au averi însumate de 34,2 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă 30,45% din averea tuturor gospodăriilor din SUA. De asemenea, ei deţin peste jumătate din valoarea acţiunilor corporaţiilor şi fondurilor mutuale, relatează Huffpost. 

Miliardarii şi corporaţiile au beneficiat de reduceri semnificative de taxe oferite în 2017 de administraţia Trump. Drept urmare, America a atins un deficit istoric de 3 trilioane de dolari în primele 11 luni ale actualului an bugetar. „În combinaţie cu efectele disproporţionate ale pandemiei de COVID-19 asupra comunităţilor de culoare, povara îngrijirii copiilor în timpul carantinei şi învăţării de la distanţă, care au afectat mai cu seamă femeile, pandemia a adâncit prăpastiile în privinţa puterii şi mobilităţii economice“, spune Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale. Între 1989 şi 2016 decalajele de bunăstare între cei mai bogaţi şi cei mai săraci americani aproape s-au dublat, în timp ce în 2018 inegalităţile au atins cele mai mari niveluri din ultimii 50 de ani. Iar acum, pe fondul pandemiei de COVID-19,  aceste inegalităţi s-au adâncit şi mai mult, după cum arată datele centralizate de Bloomberg.

Asia-Pacific, noua lume a bogaţilor

Asia-Pacific este regiunea cu cei mai mulţi miliardari – 831, majoritatea dintre ei activând în sistemul de sănătate şi în tehnologie. În America sunt 762 de super-bogaţi (dintre care 626 în SUA), iar în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa – 596. Cea mai mare ascensiune a averilor s-a înregistrat în China continentală, cu 415 miliardari. Urmează: India (114), Hong Kong (65),Taiwan (40), Australia (39). 

În Top 10 al averilor însumate însă, cel mai bine plasaţi sunt miliardarii din SUA, cu un total de 3.608 miliarde $, urmaţi de cei din China (fără Hong Kong), cu 1.681 miliarde $ şi de cei din Germania - 595 miliarde $. Următoarele trei locuri sunt ocupate de miliardarii din Rusia (468 miliarde), Franţa (443 miliarde) şi India (423 miliarde). În Top 10 se mai află miliardarii din Hong Kong (356 miliarde), Marea Britanie (206 miliarde), Canada (179 miliarde) şi Brazilia (176 miliarde).

În topul miliardarilor care şi-au sporit averile pe timp de pandemie, adică în cele şase luni scurse din aprilie încoace, conduc miliardarii din Franţa, care şi-au mărit averile însumate cu 46%, urmaţi de cei din China (fără Hong Kong), cu 41%. Pe locurile următoare se află cei din Brazilia (39%), India (35%) şi Germania (33%). Creşteri importante au înregistrat şi averile miliardarilor din Marea Britanie (29%), Canada (24%), SUA (22%) şi Rusia (20%).

Cei care au profitat de pe urma investiţiilor lor au şi ajutat la lupta împotriva coronavirusului. Astfel, 209 miliardari au contribuit cu 7,2 miliarde de dolari, din martie până în iunie anul acesta. Dintre ei, 76% au donat bani spitalelor, 19% şi-au adaptat fabricile la produse care se cereau pe piaţă (echipament de protecţie), iar 5% au contribuit la strategiile pe termen lung, cum ar fi cercetările pentru producerea unui vaccin.

INFOGRAFIE Prăpastia dintre bogaţii şi săracii lumii Foto Associated Press

Super-bogaţii ruşi, mai puţin norocoşi

Miliardarii ruşi şi-au sporit şi ei averile în pandemie pe fondul creşterii valorii acţiunilor şi activelor pe pieţele globale, dar ei se află doar pe locul 4 în lume (după Germania, China şi SUA), mai ales pentru că în ultimul deceniu au avut rate de creştere de doar 80%, potrivit unui raport al PwC şi băncii suedeze UBS, relatează The Moscow Times. Sunt cele mai mici creşteri din Top 10, care din acest punct de vedere e dominat de China, cu o creştere a averilor însumate ale miliardarilor de 1.145 %, urmată de Franţa (+440%), Canada (+238%) şi Hong Kong (+207%). 

În următorii ani, Rusia ar putea fi surclasată de Franţa şi India. Averile miliardarilor chinezi au crescut de 12 ori într-un deceniu şi ele corespund şi unei puteri mărite a economiei naţionale. Din contră, pandemia a adus averile bogaţilor din Rusia la nivelurile din 2013, adică înainte de sancţiunile vestice şi prăbuşirea preţului petrolului, care i-au aruncat economia în recesiune. Performanţele slabe ale Rusiei pot fi legate de industriile unde sunt concentrate averile miliardarilor ruşi, ca şi de slăbirea economiei, care a crescut în medie cu doar un procent începând din 2013. Cele mai rapide de creştere au fost în tehnologie şi industria farmaceutică, sectoare mai puţin dezvoltate în Rusia faţă de SUA, China şi Europa. 

Miliardarii „inovatori“ au numai de câştigat

„Inovatorii şi turbulenţii, arhitecţii distrugerii creative în economie continuă să-şi sporească averile“, se arată în raport. Documentul subliniază că există o „polarizare“ în clasa miliardarilor lumii. „Miliardarii aflaţi pe partea rea a tendinţelor economice, tehnologice, sociale şi ecologice sunt mai puţin bogaţi“. Sporirea bogăţiei miliardarilor s-a datorat în parte recuperării pieţelor bursiere, dar şi investiţiilor în zone inovatoare, cu creştere rapidă, precum tehnologia şi îngrijirea sănătăţii, conform studiului. 

În prezent 2.189 bărbaţi şi femei au averi de peste un miliard de dolari. Iar la sfârşitul lunii iulie, pentru prima dată în istorie, averile însumate ale miliardarilor au depăşit pragul de 10 trilioane de dolari. Totalul de 10,2 trilioane înregistrat atunci a spulberat precedentul record, de 8,9 trilioane, înregistrat la sfârşitul lui 2017.

Regii Tech, pe val

Elon Musk, excentricul patron al Tesla sau SpaceX, a profitat financiar din plin de pandemie. În timp ce critica pe Twitter măsurile de distanţare socială, şi-a mărit averea de aproape patru ori, aceasta crescând cu 77,4 de miliarde de dolari şi atingând 105 miliarde de dolari. La fel ca patronul Tesla, conducătorii companiilor din sectorul tehnologic au câştigat cei mai mulţi bani în ultimele luni, subliniază autorii raportului. Dacă UBS şi PwC evită să citeze nume, e suficient să consulţi indicele miliardarilor al Bloomberg pentru a constata că Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Ma (Alibaba) sau Steve Ballmer (ex-CEO al Microsoft) sunt marii câştigători ai momentului. Şi aceştia nu s-au îmbogăţit vânzând mai mult. Acest mare salt înainte al averii miliardarilor provine esenţialmente de pe pieţele financiare, notează France 24.

2.189 de miliardari sunt acum pe planetă, iar averea lor a depăşit 10,2 trilioane $.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite