În lume

articolul anterior articolul urmator

Cuba, încurajată de rezultatele preliminare privind eficacitatea unui vaccin anti-Covid pe care îl dezvoltă

5
20 Jun 2021 15:58:05
Autor: Maria Ţaga
Cuba are cinci seruri anti-Covid candidate în testare, dintre care două, Soberana 2 şi Abdala, se află în faza finală.
Cuba are cinci seruri anti-Covid candidate în testare, dintre care două, Soberana 2 şi Abdala, se află în faza finală.

Soberana 2, vaccin anti-Covid dezvoltat în Cuba, s-a dovedit a avea o eficacitate de 62% pentru două dintre cele trei doze, a anunţat compania bio-farmaceutică de stat BioCubaFarma, citând date preliminare din ultima fază a studiilor.

Cuba, al cărei sector biotehnologic a exportat vaccinuri timp de decenii, are cinci seruri anti-Covid candidate în testare, dintre care două, Soberana 2 şi Abdala, se află în faza finală.

„În câteva săptămâni, ar trebui să avem rezultatele pentru eficacitatea celor trei doze şi ne aşteptăm să fie mai mare”, a spus Vicente Vérez​, directorul institutului de stat Finlay, care a dezvoltat Soberana 2, citează Reuters.

Insula caraibiană se confruntă acum cu cea mai mare creştere a numărului de cazuri de la începutul pandemiei.

Ţara condusă de comunişti a ales să nu importe vacconuri, ci să se bazeze pe propriile resurse. Experţii spun că este un pariu riscant, dar, dacă dă rezultate, Cuba va putea să îşi menţină reputaţia ştiinţifică, să genereze venituri din export şi să consolideze derularea campaniilor de vaccinare la nivel mondial.

„Ştim că guvernul nostru nu a putut să ofere acestui proiect toate fondurile necesare şi, cu toate acestea, acesta este un rezultat de capacitate globală”, a spus preşedintele Miguel Diaz-Canel la prezentarea televizată a rezultatelor. 

Mai multe ţări, precum Argentina, Jamaica, Mexic şi Venezuela, şi-au exprimat interesul de a cumpăra vaccinuri din Cuba. Iranul a început să producă Soberana 2, ca parte a ultimei faze a studiilor clinice.

Autorităţile cubaneze au început administrarea vaccinurilor experimentale în masă, ca parte a „studiilor de intervenţie” cu speranţa că vor încetini răspândirea coronavirusului.

Cazurile zilnice s-au înjumătăţit în capitala Havana de la începutul acestei campanii de imunizare, potrivit datelor oficiale, deşi acest lucru poate fi datorat şi măsurilor stricte impuse.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Victor Nagy
20.06.2021, 16:36:39

Vai ! ... da se poate ! Cuba ... nu ... Franta , Belgia , Olanda , Italia ... Romania .... ?

-5 (7 voturi)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
20.06.2021, 17:56:00

Si Soberana 1 cat avea?... intreaba Tony Montana...

+6 (6 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
20.06.2021, 18:02:24

State dezvoltate economic s-au facut de cacao la faza cu producerea unui vaccin anti Covid Franta, unul din statele cele mai dezvoltate din lume, cu ditamai institul "Pasteur" s-a declarat invins in a produce un vaccin anti Covid. Nu mai vorbesc de Canada, care la sfârșitul anilor '90 si-a privatizat singurele laboratoare care produceau vaccinuri s-a trezit ca nu este capabil sa producă nici măcar un singur miligram de vaccin, totul fiind importat.

+5 (7 voturi)
Victor Nagy
20.06.2021, 18:59:00

........... Aceasta asa zisa lume dezvoltata ... vestitul G 7 ... si-a cam atatat potenta . In fapt ... " regele e gol " ... nu gol absolut ... dar mult mai gol decat se credea , decat asteptarile ... este precum un copac inca falnic in aparenta dar putred la interior si pe el este verde doar vascul . Este o chestiune de timp ... si de vant ... pana se va prabusi . Nu peste mult timp ... aceasta lume asa zis civilizata , dezvoltata , democratica ... va fi precum piramidele egiptene sau Machu Pichu

-6 (10 voturi)
Kongo-Müller
20.06.2021, 18:27:35

Bravo lor ! Orice stat care reuseste sa mai dezvolte un vaccin, merita felicitari.

+8 (8 voturi)
Modifică Setările