Cum a apărut gruparea Jamaat-ul-Ahrar care a comis masacrul asupra creştinilor din Lahore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai grupării talibane Jamaat-ul-Ahrar
Membri ai grupării talibane Jamaat-ul-Ahrar

Jamaat-ul-Ahrar s-a format în august 2014, pe fondul unor tensiuni în mişcarea talibană  apărute după moartea liderului Hakimullah Mehsud, ucis de un avion american în 2013, scrie publicaţia franceză Le Nouvel Observateur .

Omar Khalid Khorasani, fost jurnalist, liderul regiunii tribale Mohmand, apropiat de şeful al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a candidat pentru funcţia de Comandant Suprem. Dar funcţia i-a revenit până la urmă maestrului Fazlullah, născut Fazal Hayat.

Omar Khalid Khorasani a luat-o pe cont propriu şi a organizat inclusiv comploturi împotriva lui Fazlullah. Comandantul disident este suspectat de organizarea unui atac în februarie 2014, în Islamabad tocmai pentru a deraia discuţiile dintre talibani şi guvern.

Scopul Jamaat-ul-Ahrar este răsturnarea guvernului pakistanez, impunerea un stat islamic,  câştigarea controlului asupra armelor nucleare şi să continuarea jihadului la nivel global.

Nu este prima dată când organizaţia loveşte creştinii din Lahore. Anul trecut, tot de Paşti, jijadiştii au atacat două biserici catolice, lăsând în urmă 20 de morţi.

Unii comentatori au legat atacurile de dezbaterea din Pakistan cu privire la proiectul legii egalităţii de gen. Treizeci de grupuri religioase sunt ostile proiectului,  şi au dat guvernul regional termen până la până la 27 martie pentru a-l elimina. 

Organizaţia Jamaat-ul-Ahrar a comisa atacul abominabil din duminica Paştelui de la Lahore, soldat cu 72 morţi, inclusiv 29 de copii.

Au murit mulţi creştini în acea zi de Paşti, dar majoritatea victimelor sunt musulmani: în principal femei şi copii care se aflau la un picnic în parcul de lângă instalaţiile de distracţii.

Atacul a fost revendicat de grupul Jamaat-ul-Ahrar din mişcarea talibanilor din Pakistan. "Ţinta au fost creştinii", a declarat purtătorul său de cuvânt, Ehsanullah Ehsan, spunând că organizaţia a vrut să trimită mesajul său către prim-ministrul Nawaz Sharif cum că a intrat în Lahore.

Lahore este capitala regiunii Punjab şi bastion politic al  prim-ministrului. Purtătorul de cuvânt al Jamaat-ul-Ahrar şi-a exprimat într-un mod uimitor regretul pentru femeile şi copiii ucişi: "Noi nu am vrut să omorâm femei şi copii, ci doar pe bărbaţii comunităţii creştine."

Autorităţile pakistaneze au arestat peste 200 de suspecţi şi au interogat câteva mii în ancheta privind atentatul comis duminică în Lahore, soldat cu 73 de morţi, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

"Peste 5.000 de persoane au fost percheziţionate şi interogate, majoritatea fiind eliberate; 216 persoane au fost plasate în detenţie", a transmis ministrul Justiţiei din provincia Pendjab, Rana Sanaullah.

Operaţiuni antiteroriste au loc în numeroase zone din provincia Pendjab

Autorităţile pakistaneze îi caută pe membrii unei facţiuni talibane Jamaat-ul-Ahrar care a jurat credinţă reţelei SI, după ce aceşti combatanţi au revendicat atacul sinucigaş comis într-un parc al oraşului Lahore în duminica Paştelui, care viza creştini şi care s-a soldat cu moartea a cel puţin 70 de persoane.

Purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Asim Bajwa, a spus că agenţiile de informaţii şi gruparea paramilitară Rangers au efectuat mai multe raiduri în jurul provinciei Punjab în urma atacului, relatează Reuters.

Acesta a anunţat pe Twitter că mai mulţi presupuşi terorişti şi complici ai acestora au fost arestaţi, iar arme şi cantităţi mari de muniţii au fost recuperate. 

Autorităţile se pregătesc să-i evacueze pe manifestanţii islamişti din Islamabad 

Iar autorităţile din Pakistan nu au probleme doar în Lahore. Forţele de ordine pakistaneze se pregătesc să intervină pentru a pune capăt unui protest care a blocat de mai multe zile un bulevard în Islamabad care conduce spre principalele instituţii politice ale ţării, relatează AFP.  

 Aceste manifestaţii au intervenit după un atentat anticreştin care s-a soldat cu peste 70 de morţi, duminică, în ziua de Paşti, într-un parc aglomerat din Lahore, indicând profunde diviziuni confesionale în Pakistan, ţară majoritar musulmană.

Mai multe mii de manifestanţi islamişti au forţat duminică după-amiază trecerea printr-un pasaj pentru a ajunge în capitală după care s-au instalat pe Bulevardul Constituţiei, care duce spre parlament, preşedinţie şi birourile guvernului pakistanez.

Manifestanţii au avertizat că nu vor pleca până când nu le sunt înţelese revendicările, între care executarea prin spânzurare a lui Asia Bibi, o creştină acuzată de blasfemie. Manifestaţia, care a reunit până la 25.000 de persoane, a debutat printr-o adunare în memoria lui Mumtaz Qadri, un islamist spânzurat la sfârşitul lunii februarie pentru asasinarea în 2011 a guvernatorului din Pendjab deoarece acesta din urmă susţinea o reformă a legii controversate care pedepseşte blasfemia.

Guvernul a dat termen până marţi seara manifestanţilor să se retragă, dar acest ultimatum a expirat şi autorităţile l-au prelungit până miercuri dimineaţă. "Dacă manifestanţii nu pleacă pe cale paşnică în această noapte, vom interveni de dimineaţă pentru a-i dispersa", a declarat ministrul de interne Chaudhry Nisar Ali Khan.

Potrivit unei surse de poliţie, peste 7.000 de membri ai forţelor de securitate pakistaneze vor fi desfăşuraţi dacă manifestanţii nu cooperează cu autorităţile care îi acuză de "blocarea eforturilor anti-teroriste ale guvernului". Militari sunt deja desfăşuraţi în faţa clădirilor guvernamentale, în apropiere de manifestanţi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite