Cum arată topul celor mai bogaţi regi din lume: suveranii europeni pălesc în faţa celor asiatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excentricul Maha Vajiralongkorn, încoronat la începutul lui mai, nu a moştenit doar un regat, dar şi o bogăţie impresionantă, de 60 de ori mai mare decât cea a reginei Elisabeta a II-a.

Prestigiosul portal american Business Insider şi-a actualizat clasamentul caselor regale în funcţie de averile deţinute. Marile dinastii europene, care au secole de istorie în spate, pălesc din acest punct de vedere în faţa unor suverani îndepărtaţi şi intraţi relativ de curând în atenţia publicului larg, îndeosebi pentru aura lor de exotism sau domniile autoritare.

Deloc surprinzător, regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, apare pe primul loc în top, cu o avere estimată la aproape 27 de miliarde de euro. El deţine terenuri şi acţiuni în diverse companii prin intermediul Crown Property Bureau.

Maha Vajiralongkorn este urmat de un monarh vecin, Hassanal Bolkiah, sultanul Bruneiului. Cu o avere de 18 miliarde de euro, cel de-al 29-lea sultan din „Casa Păcii“ îşi permite să aibă un palat cu 1.788 de camere şi peste 600 de maşini de lux Rolls-Royce.

Podiumul topului celor mai bogaţi monarhi din lume este completat de regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al Saud, cu o avere de 16 miliarde de euro.

De fapt, marile dinastii din Golful Persic ocupă locuri de cinste în acest clasament, datorându-şi bogăţiile în principal petrodolarilor. Acum îşi îndreaptă atenţia spre inovaţie.

Regele saudit este urmat de doi emiri apropiaţi lui, şi anume cel al Abu Dhabi, Khalifa bin Zayed Al Nahyan, cu 13,5 miliarde de euro, şi cel al Dubaiului, şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, cu 4,5 miliarde de euro.

Locul şase îi revine unui suveran european, marele duce Henric al Luxemburgului, cu o avere de 3,5 de miliarde de euro. De remarcat că în Europa monarhii unor teritorii minuscule sunt mai bogaţi decât omologii lor din ţări cu greutate la nivel mondial. Marele duce luxemburghez este urmat de principele Hans-Adam al II-lea al Liechtensteinului, cu avere de 3 miliarde de euro.

Ultimii trei suverani din top zece sunt regele Mohammed VI al Marocului, cu 1,8 miliarde de euro, emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, cu 1 miliard de euro, şi prinţul Albert al II-lea de Monaco, cu 894 de milioane de euro.

Popularitatea nu este echivalentă cu bogăţia, cum e cazul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Cu o avere de 450 de milioane de euro, stăpâna de la Palatul Buckingham se află pe locul patru în topul celor mai bogaţi suverani din Europa.

În top zece Europa se mai află Willem-Alexander al Ţărilor de Jos, cu 180 de milioane de euro, Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, cu 60 de milioane de euro, Margrethe II a Danemarcei, cu 35 de milioane de euro, Harald al V-lea al Norvegiei, cu 25 de milioane de euro, Felipe al VI-lea al Spaniei, cu 17 de milioane de euro şi Philippe al Belgiei, cu 11 milioane de euro.

Cel mai bogat om din toate timpurile este considerat tot un suveran. Este vorba de Mansa Musa, un rege vest-african din secolul XIV cu o avere estimată la echivalentul a peste 350 de miliarde de euro în prezent.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite