Mortalitatea mai ridicată din cauza tulpinii britanice ar putea avea legătură cu faptul că aceasta se transmite mai repede decât celelalte mutaţii ale noului coronavirus, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea Departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.
Totuşi, ea precizează că cercetările sunt în curs pe această temă.
Boris Johnson a sugerat vineri că noua variantă de coronavirus descoperită în Marea Britanie, cunoscută sub denumirea B117, ar putea avea o rată mai mare de mortalitate, chiar cu 30%.
Experţii britanici s-au arătat surprinşi de această declaraţie şi preferă să fie prudenţi în a emite ipoteze până la încheierea cercetărilor.
Nu este încă „absolut clar” că tulpina britanică este legată de o rată mai mare de mortalitate decât varianta originală a coronavirusului SARS-CoV-2, a reacţionat Yvonne Doyle, directoare medicală la Public Health England. „Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia”, a declarat ea pentru BBC, precizând că studiile ştiinţifice sunt încă în derulare.
„Aş fi vrut să mai aşteptăm o săptămână sau două, să monitorizăm ceva mai mult înainte de a trage o concluzie cu adevărat fermă despre acest lucru”, a declarat şi Mike Tildesley, un membru al comitetului britanic de experţi SAGE.
Pe de altă parte, OMS menţine recomandările în privinţa măştilor de protecţie. Potrivit lui Van Kerkhove, măştile din pânză sunt în continuare la fel de eficiente, chiar şi în privinţa noilor mutaţii ale coronavirusului SARS-CoV-2, deoarece modul de transmitere este acelaşi.
„Măştile din pânză, nechirurgicale, pot fi folosite de toate persoanele cu vârsta sub 60 de ani care nu au probleme speciale de sănătate”, a declarat directoarea Departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove.
„În zonele unde virusul circulă, trebuie purtate măşti atunci când oamenii stau înghesuiţi sau într-un spaţiu unde nu pot păstra un metru distanţă unul de celălalt, precum şi în camere cu ventilaţie slabă sau prost aerisite”, a adăugat reprezentanta OMS, citată de AFP.
Germania şi Austria au impus portul măştilor medicale (chirugicale sau FFP2) în magazine şi mijloace de transport, notează AFP.
În Franţa, Guvernul a cerut să nu mai fie utilizate măştile textile făcute acasă, considerând că nu sunt eficiente în faţa mutaţiilor noului coronavirus.
„Ţările sunt libere să ia măsurile pe care le consideră necesare”, a subliniat Maria Van Kerkhove.
Aceste este motivul pentru care, explică Van Kerkhove, menţinem recomandările în privinţa măştilor.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
2 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Or sa ii dea dreptate, cand or sa isi dea seama ca e mai profitabil. Asa s-a intamplat si cu masca, pe care "o poarta doar oamenii bolnavi".
Mortalitatea creste cand spitalele sunt la limita, sau peste limita, din cauza numarului de infectii si nu mai au fizic locuri pentru cei care nu reusesc sa depaseasca infectia singuri. Trebuie sa inteleaga daca aceasta este cauza, sau intr-adevar procentul de cazuri severe si critice este mai mare. In rest premierul englez era intr-adevar initial, inainte de propria experienta, un coronasceptic. Important este ca a fost suficient de inteligent sa inteleaga ca a gresit si sa incerce sa ia masurile corecte pentru a nu-si expune poporul la o mortalitate si mai mare. Ca si in alte tari sistemul englez s-a bazat pe "eficienta" personalului sanitar, neinvestind suficient in santate pentru a fi pregatiti pentru orice eventualitate, dimpotriva.