În lume

articolul anterior articolul urmator

Cum comentează şeful diplomaţiei americane o posibilă implicare a Chinei în Afganistan

1
30 Jul 2021 14:35:04
Autor: Ion Gaidau
Antony Blinken FOTO EPA-EFE
Antony Blinken FOTO EPA-EFE

Implicarea Chinei în Afganistan ar putea fi „un lucru pozitiv” dacă duce la stabilizarea ţării, a afirmat secretarul de Stat american Antony Blinken.

„Ar fi un lucru pozitiv dacă Beijingul vrea o soluţionare pe cale paşnică a conflictului şi construirea unui guvern cu adevărat reprezentativ”, a comentat şeful diplomaţiei americane informaţiile privind vizita unei delegaţii a talibanilor în China.

Blinken i-a invitat totodat pe talibani să se întoarcă la masa negocierilor.

„Nu are nimeni interesul ca Afganistanul să fie ocupat cu forţa de către talibani, să fie instaurat un stat islamic”, a declarat el pentru NBC News.

Anterior, Antony Blinken a avertizat că Afganistanul va deveni un „stat paria” dacă talibanii vor prelua puterea cu forţa. Secretarul de Stat american a apreciat totodată drept „profund îngrijorătoare” informaţiile despre atrocităţile comise de talibani în cursul ofensivei lansate împotriva trupelor guvernamentale imediat după începerea retragerii forţelor occidentale din Afganistan.

O delegaţie a talibanilor s-a deplasat miercuri la Tianjin pentru discuţii cu oficiali chinezi. Biejingul a profitat de acest prilej pentru a critica politica Washingtonului faţă de Afganistan, apreciind că retragerea este „pripită” şi marchează un „eşec”.

De cealaltă parte, talibanii au emis o declaraţie prin care arată că sunt interesaţi de un angajament cu privire la neamestecul Chinei în Afganistan şi că au obţinut acest lucru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Pecos Bill
30.07.2021, 15:36:12

Prostii ! USA nu a pierdut in Afganistan si nu s-a retras pripit. Au anuntat retragerea din timp.

-50 (52 voturi)
Modifică Setările