Cum o dispută din Africa loveşte în inima Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Realegerea lui Joseph Kabila ca preşedinte al Congo, în 2011, a stârnit violenţe în Bruxelles FOTO Reuters
Realegerea lui Joseph Kabila ca preşedinte al Congo, în 2011, a stârnit violenţe în Bruxelles FOTO Reuters

Pe străzile unui cartier din Bruxelles se găsesc băcani africani, zeci de saloane de coafură, magazine de muzică şi de filme pentru cei aproximativ 25.000 de congolezi care locuiesc acolo. Un cartier asemănător cu Matonge există şi în capitala Republicii Democrate Congo, Kinshasa, iar asta pentru că pe vremea când Belgia era putere colonială, congolezii din Bruxelles au creat o piaţă ca acasă.

Mulţi dintre congolezi sunt cetăţeni belgieni, iar vreo 10.000 de persoane provin din Rwanda. Ei merg în Matonge pentru cumpărături, dar în ultimele luni se strâng şi pentru a dezbate situaţia tensionată dintre Rwanda şi Republica Democrată Congo, relatează „BBC“.

Congolezii din Bruxelles acuză Rwanda că încurajează războiul din estul Congo, prin aprovizionarea cu arme a miliţiilor rebele. În fiecare marţi, susţinătorii opoziţiei din cele două ţări africane se strâng în faţa ambasadei pentru a-i cere Rwandei să nu se mai amestece în problemele din Congo.

Ocazional, însă, protestele se răspândesc şi pe străzile din Bruxelles, iar rwandezii cad victime violenţelor. 

Încercarea de a face pace

De cele mai multe ori, protestele şi demonstaţiile sunt paşnice, dar atunci când se agravează situaţia în Congo, comunitatea rwandeză din Bruxelles se teme, scrie BBC într-un reportaj. 

Încerc pe cât posibil să fac pace. Dar uneori este greu, pentru că sunt congolezi care distrug magazinele rwandeze şi uneori se iau la bătaie în cafenele“, a povestit Henry Dishuise, care conduce un grup politic de opoziţie congolez din Belgia.

Ei recurg la violenţă pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale, pentru că au trimis scrisori, au informat mulţi oameni şi nimeni nu a făcut nimic. Prin urmare, ei cred că singura opţiune care le-a rămas este violenţa aici, în Europa“, a adăugat Dishuise.

La fel ca mulţi congolezi, Dishuise este convins că europenii încurajează, prin companiile care operează acolo, exploatarea minieră ilegală din Congo, inclusiv a coltanului, un minereu esenţial pentru industria electronică.

Mulţi belgieni, în special din generaţia mai tânără, cred ca naţiunea lor are încă legături indestructibile cu Africa şi au responsabilitatea de a ajuta la medierea conflictului din Republica Democrată Congo.

Următoarea mare demonstraţie anti-rwandeză este plănuită pe 16 februarie. Veştile din Congo nu sunt bune pentru că rebelii încă mai controlează zonele miniere, iar sute de mii de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite