În lume

articolul anterior articolul urmator

Cum funcţionează masca de protecţie reutilizabilă inventată de o echipă de cercetători din Israel

4
27 May 2020 17:33:36
Autor: George-Andrei Cristescu
Masca de protecţie reutilizabilă inventată de israelieni FOTO Technion
Masca de protecţie reutilizabilă inventată de israelieni FOTO Technion

O echipă de oameni de ştiinţă din Israel a inventat o mască de protecţie reutilizabilă care poate fi curăţată cu ajutorul unui încărcător de telefon.

În contextul în care măştile de protecţie au devenit destul de căutate, o echipă de cercetători de la Universitatea Politehnică din Haifa anunţă că a găsit o metodă de a răspunde penuriei de pe piaţă. Noua invenţie creşte gradul de igienă şi protejează mediul, relatează Times of Israel.

Este vorba de o mască reutilizabilă, asemănătoare celor de tip N95, dar capabilă să ţină virusul la distanţă datorită unui strat intern de fibră de carbon dispersat uniform şi să-l distrugă prin încălzirea acestui strat prin conectarea lui la un încărcător de telefon mobil.

„Am plecat de la ideea de a transforma masca într-un gadget”, spune un membru al echipei de cercetători.

„Am inserat un element termic în fibrele de carbon şi l-am conectat la o mufă USB, precum cea folosită pentru încărcarea unui telefon mobil”, adaugă el.

„Elementul poate încălzi masca până la o temperatură de 65, chiar 70 de grade Celsius, fiind suficient un ciclu de 15-30 de minute pentru a curăţa masca”, operaţiune care poate avea loc, de exemplu, în maşină, explică cercetătorul.

Technion a depus deja o cerere de brevet în Statele Unite şi intenţionează să-şi comercializeze noua invenţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Un cititor
27.05.2020, 17:38:53

Doar temperatura poate distruge virusul ?! Nu si lampa UV, ori aparatele de ozonificare ?!

+1 (1 vot)
Mircea Nistor
27.05.2020, 21:28:15

Desigur,dar câți își permit aparate de UV sau producătoare de ozon ?Și câți au posibilitatea de a căra după ei astfel de aparate ? Nu e mai simplu să ai o mască care să poată fi refolosită după un scurt ciclu de " încălzire" cu ajutorul unui încărcător de telefon? Sau al unui cablu USB-microUSB conectabil la bateria unui laptop ?

tac tic
28.05.2020, 07:01:18

Problema e ca filtrul de carbon, ca orice alt tip de filtru de acest gen din lume, cu timpul, isi pierde proprietatile de filtrare prin imbacsirea cu particule de praf, de grasimi, de noxe, de murdarie, de apa, de transpiratie, etc. Asadar, degeaba omori virusii din el dupa fiecare utilizare prin incalzire la 70 de grade, daca dupa o luna de purtare zilnica prin filtrul acela imbacsit de tot felul de chestii de alta natura NU mai poti sa respiri! Tot esti nevoit sa schimbi filtrul, daca acesta este schimbabil; daca nu, arunci masca si-ti iei alta noua!:-)

Marcel Cristea
28.05.2020, 02:58:01

This so called great invention is as impractical as is cost prohibitive, they should stick with lox and bagels.