În lume

articolul anterior articolul urmator

Cum ar putea rachetele lui Putin să atingă coasta Statelor Unite în 6 minute, de pe o navă de război din Cuba

26
26 Jun 2019 16:38:41
Autor: George-Andrei Cristescu
Amiral Gorskov ajunge in portul Havana FOTO EPA-EFE
Amiral Gorskov ajunge in portul Havana FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin a ordonat acostarea în Cuba a uneia dintre cele mai avansate nave de război ale Rusiei, ieri, în contextul în care a fost dezvăluit că racheta sa principală ar putea lovi Statele Unite în şase minute de la lansare, scrie express.co.uk.

Amiral Gorşkov a ajuns în apele Havanei, ieri, pentru o vizită de două zile, în timp ce tensiunile dintre Rusia şi SUA continuă să crească. Într-o mişcare pe care mulţi au comparat-o cu Criza Rachetelor Cubaneze din 1962, preşedintele Putin pare să-şi arate forţa militară la doar câteva mile de coasta Americii. Fiind nevoie ca puternica navă să fie escortată de către Marina Regală Britanică de pe coastele Marii Britanii în martie, îngrijorările guvernelor occidentale cresc.

După o întârziere de câţiva ani, Amiral Gorşkov – numită după faimosul fost comandant sovietic – a fost finalizată de către Marina rusă, în luna iulie a anului trecut.

Deşi navele de război din era sovietică au reprezentat o ameninţare pentru SUA, experţii spun că noua navă de comandă este mult mai avansată decât predecesoarele sale.

Cântărind 4.500 de tone, Amiral Gorşkov este cea mai mare vas de război de suprafaţă construit de la căderea Uniunii Sovietice încoace. Aceasta este echipată antiaerian, anti-terestru şi anti-submarine, inclusiv cu o rachetă supersonică de croazieră. Aceasta are o rază de până la 650 de kilometri şi ar putea ţinti cu uşurinţă coasta sudică a statului american Florida, în timp ce se află în Cuba, dacă arma este încărcată la bordul unei nave.

Rachetele Brahmos pot atinge o viteză de 3 Mach, potrivit producătorului. Având în vedere distanţa de la Havana, estimările sugerează că proiectilele supersonice ar ajunge pe coasta SUA în 6,1 secunde. Rachetele specializate pot lovi ţinte călătorind la o altitudine chiar şi de doar 10 metri şi cu 960 de metri pe secundă.

Chiar mai îngrijorător pentru administraţia Trump este faptul că racheta americană Tomahawk poate atinge doar o treime din această viteză.

În februarie, Marina rusă a echipat vasul cu o armă care poate cauza halucinaţii şi stări de vomă.

Filin 5P-42 are o rază cu lumină stroboscopică cu scopul de a orbi ţinta sa, funcţionând ca un mecanism de apărare împotriva potenţialilor agresori.

Nava este echipată şi cu rachete sol-aer care pot lovi un avion de luptă de la o distanţă de aproape 300 de kilometri cu focoase convenţionale care cântăresc 300 de kilograme.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Stefan din Nord
26.06.2019, 16:44:59

Dar o racheta nucleara trasa de pe un submarin pitit in Oceanul Inghetat langa coastele Rusiei in cat timp ajunge la Murmansk sau Sankt Petersburg ?

+4 (8 voturi)
Stefan din Nord
26.06.2019, 16:45:43

submarin american, evident

+2 (4 voturi)
din Bugeac Gabriel
26.06.2019, 16:47:58

Ce poți să comentezi la articolul ăsta? Rachetele Tomahawk sunt varză pe lângă cele rusești.. asta s-a văzut și în Siria !

+2 (12 voturi)
mossss ion roata
26.06.2019, 16:49:08

Ei, Putin nu-i Hruşciov, dar nici Trump Kennedy. Mişcarea asta înseamnă doar că feuda fraţilor Castro are încă o importanţă strategică şi cam atât. Oare ce-o mai avea de cerut, să i se dea, Raul?

+2 (6 voturi)
Vasile Naftuli
26.06.2019, 16:58:17

Cred că USA și Rusia trebuie să înceapă un război fără nici un ajutor „frățesc” de la alte state pentru ca comentatorii „politici” atotștiutori să-și dea sema cine este mai puternic fără presupuneri.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (26)