Cum reuşeşte organizaţia teroristă Al-Qaeda să facă rost de bani de pentru acţiunile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul „New York Times” susţine într-un articol publicat miercuri că principala sursă de finanţare a teroriştilor din Al-Qaeda este reprezentată de banii plătiţi de guvernele europene în schimbul eliberării ostaticilor, concluzie prezentată în urma unei lungi anchete.

Jurnaliştii publicaţiei „New York Times” susţin urma unei anchete  că, în ultimii şase ani, gruparea Al-Qaeda şi grupările direct afiliate au obţinut din răpiri obţinut ce puţin 125 de milioane de dolari. Ceea ce este mai îngrijorător este că în 2013, statele europene au plătit 66 de milioane de dolari.

Guvernele europene trimeteau banii spre diferiţi intermediari care la rândul lor se asigurau să ajungă la organizaţiile teroriste care se angajau să elibereze ostaticii proveniţi din ţările occidentale. Pentru a afla toate aceste informaţii, jurnaliştii americani au realizat numeroase interviuri cu foşti ostatici, negociatori sau oficiali guvernamentali din zece ţări din Europa, Africa sau Orientul Mijlociu.

Ministerele de Externe ale Austriei, Franţei, Germaniei, Italieişsi Elveţiei au negat în e-mailuri sau interviuri telefonice că au plătit terorişti. Însă, sunt cazuri, în care presa a aflat sumele negociate. Un astfel de exemplu este cel legat de eliberarea în 2013 a patru ostatici ţinuţi trei ani în Niger. Potrivit publicaţiei americane, Franţa ar fi plătit 25 de milioane de euro pentru eliberarea acestora.

„Răpirea pentru răscumpărare a devenit astăzi cea mai importantă sursă de finanţare a terorismului”, afirma David S. Cohen, de la Departamentul Trezoreriei, într-un discurs din 2012. „Fiecare tranzacţie încurajează altă tranzacţie”, preciza oficialul american.

În momentul în care a fost creată, reţeaua Al-Qaeda era susţinută financiar din donaţiile unor miliardari din lumea arabă. În prezent, cei mai mulţi bani vin din răscumpărări. Dacă în 2003, pentru ostatic era cerută o sumă de aproximativ 200.000 de dolari, cerinţa teroriştilor a ajuns şi la zece milioane pentru o singură persoană ţinută captivă.

Citeşte şi:

Raportul MONEYVAL despre România. Evaluarea măsurilor împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului

Azi, la Strasbourg, a fost dat publicitaţii Raportul Comisiei de experţi în evaluarea măsurilor împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului.

Jihadiştii din SIIL, „buni candidaţi“ pentru lista neagră a ONU. Oficial ONU: „Nu ştiu cine va câştiga Cupa Mondială de încălcare a drepturilor omului”

Potrivit lui Paulo Pinheiro, care prezidează Comisia, în cazul Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), ar fi mai uşor decât pentru alte grupări de opoziţie de a stabili responsabilităţile exacte, deoarece această grupare dispune "de un canal de comandament solid".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite