Cum s-a transformat Cuba în cinci ani, sub conducerea lui Raul Castro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Entuziasmul cu privire la posibilitatea de a călători în străinătate a dispărut, după ce cubanezii s-au lovit de restricţiile economice FOTO Reuters
Entuziasmul cu privire la posibilitatea de a călători în străinătate a dispărut, după ce cubanezii s-au lovit de restricţiile economice FOTO Reuters

Preşedintele Raul Castro a promis o serie de schimbări atunci când a fost ales de către cetăţeni, dar puţine lucruri s-au schimbat în decurs de cinci ani. Nici alegerile de duminică nu par să promită nimic, în condiţiile în care 612 comunişti candidează pentru 612 locuri.

De când a preluat funcţia de preşedinte de la fratele său, Fidel Castro, în februarie 2008, reformele au fost aparent o prioritate, se arată într-un articol publicat în ediţia online a „Deutsche Welle“.

Cu toate acestea, la o privire mai atentă, se poate observa că nu s-au schimbat multe lucruri. Imaginea stagnării este vizibilă şi în cadrul alegerilor parlamentare de duminică, 3 februarie, când 612 persoane candidează pentru 612 locuri, toţi candidaţii provenind din Partidul Comunist.

Peste 300 de proiecte de reformă

Debutul lui Raul Castro a fost unul promiţător, el fiind primul politician din Cuba  care a cerut membrilor Partidului Comunist să se gândească mai degrabă la economia slabă a ţării decât la înfăptuirile revoluţiei. Raul Castro a sugerat peste 300 de proiecte de reformă, inclusiv o campanie prin care să combată corupţia şi care să instituie un dialog cu Biserica Catolică. Faptul că le-a acordat cetăţenilor dreptul de a călători în străinătate a atras atenţia presei din întreaga lume.

Mai mult, în perioada 2010-2012, numărul întreprinderilor mici şi mijlocii din sectorul serviciilor a crescut de la 160.000 la 400.000.

Un pas înainte, doi paşi înapoi

Au fost implementate unele măsuri inteligente, dar reformele sunt prea lente“, a declarat disidentul cubanez Oscar Espinosa Chepe pentru DW, el fiind unul dintre cei 75 de prizonieri reţinuţi în timpul „Primăverii negre“ din Cuba, în 2003.

Potrivit lui Espinosa Chepe, companiile trebuie să plătească în continuare taxe foarte mari „şi rămân sub controlul statului“.

Lipsa unui model economic alternativ

Mulţi experţi susţin că problemele ţării nu vor fi rezolvate cât timp Raul Castro se află la guvernare. Partidul Comunist vede orice reformă ca pe o „îmbunătăţire a socialismului“, nu ca pe o tranziţie către un model economic diferit.

Conflictele din interiorul Partidului Comunist şi birocraţia excesivă de care se plâng mulţi cubanezi sunt, de asemenea, probleme importante.

Entuziasmul cu privire la posibilitatea de a călători în străinătate a dispărut, după ce cubanezii s-au lovit de birocraţie şi de restricţiile economice. Pentru mulţi cubanezi nu este dificil numai să obţină un paşaport sau o viză, este cu adevărat greu şi să strângă banii necesari pentru a cumpăra un bilet de avion.

Cubanezii nu suferă doar din cauza economiei slabe, ci şi din cauza dependenţei de Venezuela. Potrivit lui Oscar Espinosa Chepe, mulţi  îşi fac griji din cauza zvonurilor referitoare la starea precară de sănătate a lui Hugo Chavez şi la viitorul incert al statului care furnizează petrol Cubei. Posibila pierdere a acestui sprijin este văzută de mulţi ca fiind mult mai gravă decât prăbuşirea Uniunii Sovietice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite