Cum se schimbă programul distribuirii mondiale a vaccinurilor împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul general OMS
Directorul general OMS

Programul condus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19 urmează să fie revizuit, conform unor documente prezentate în exclusivitate de Reuters.

Evitat de ţările bogate şi fără să îndeplinească nevoile ţărilor sărace, programul COVAX este departe de obiectivul său de a livra 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul anului, dar experţii OMS se aşteaptă la o creştere semnificativă a livrărilor până la începutul anului 2022, asigurându-se în acelaşi timp că acestea ajung în ţările care au cea mai mare nevoie de vaccinul împotriva SARS-CoV-2, menţionează sursa citată.

Ambiţiile iniţiale ale COVAX de a acţiona ca un centru de compensare pentru vaccinurile din toată lumea, colectând doze de la producătorii din cele mai dezvoltate ţări şi distribuindu-le rapid către cele care au cea mai urgentă nevoie au scăzut în ultimele luni. 

Până în prezent, programul COVAX a distribuit doar 90 de milioane de vaccinuri. În timp ce ţările dens populate şi cu venituri mici acţionează ca incubatoare pentru tulpini noi şi mai periculoase ale coronavirusului, unele dintre cele mai sărace ţări din lume, în mod special din Africa, au vaccinat mai puţin de 1% din populaţiile lor, potrivit estimărilor GAVI, alianţa globală pentru vaccinuri şi imunizare, coordonată de OMS.

Documentul se aşteaptă să fie adoptat în cadrul unei reuniuni a consiliului de administraţie Gavi din această săptămână. 

„Propunerea, care este sub rezerva aprobării Consiliului de administraţie, constă în a concentra eforturile COVAX în materie de achiziţii asupra tuturor fondurilor structurale care vor continua să aibă nevoie de acest mecanism, astfel încât să permită operaţiuni simplificate şi riscuri financiare reduse, pe baza lecţiilor învăţate în cursul anului trecut", a spus o purtătoare de cuvânt a GAVI. Ţările bogate au preferat, în general, să îşi folosească influenţa financiară pentru a-şi cumpăra propriile vaccinuri direct de la producători.

Şi, în ciuda cererilor formulate de OMS de a împărtăşi orice vaccin care „este în plus” prin intermediul programului său, Statele Unite, Japonia şi Uniunea Europeană au prezentat planuri de a dona în mod direct ţărilor care au nevoie, precum şi către programul COVAX. Se aşteaptă ca multe naţiuni bogate să renunţe voluntar, dar schimbarea planificată a politicii va face, de asemenea, mai costisitoare participarea ţărilor cu venituri medii.

În timp ce acum Gavi îşi asumă riscuri financiare semnificative atunci când comandă vaccinuri în numele membrilor săi, anul viitor naţiunile cu venituri medii, care încă mai au nevoie de vaccinuri COVAX, vor trebui să plătească pentru ele în avans.

Asta înseamnă că ţările din America Latină şi Orientul Mijlociu, precum şi cele din Africa de Sud, se pot confrunta cu costuri mai mari şi vor trebui să împrumute bani pentru a-şi asigura doze.

Punerea pe primul loc a celor mai săraci

Totuşi, se vor păstra aceleaşi condiţii ca în prezent pentru ţările sărace, mai ales pentru cele din Africa şi Asia de Sud-Est. Acestea vor putea achiziţiona în continuare vaccinurile la costuri mici sau chiar gratuit în anumite cazuri. 

„Modelul ar fi reproiectat cu termeni şi condiţii mai puţin flexibile, care vizează simplificarea şi reducerea riscului financiar pentru a menţine ţările care au nevoie de ajutor, descurajând în acelaşi timp alte ţări să participe în continuare după sfârşitul anului 2021”, prevede unul dintre documente.

Acest lucru ar trebui să aibă beneficii evidente pentru ţările cele mai sărace şi care au nevoie de ajutor în lupta cu pandemia de COVID-19.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite