În lume

articolul anterior articolul urmator

Soluţia lui George Soroş pentru ca UE să supravieţuiască crizei economice provocate de pandemie

16
22 May 2020 17:40:03
Autor: Cristina Ene
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Miliardarul american George Soros este de părere că Uniunea Europeană e în pericol să se destrame pe fondul crizei declanşate de pandemie, dar că ar avea şanse de supravieţuire dacă ar veni în ajutorul membrilor mai vulnerabili precum Italia prin emiterea obligaţiunilor perpetue.

În cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pentru jurnalişti, creatorul fondului Soros Fund Management a declarat că economia zonei euro a suferit daune care necesită o perioadă mai lungă de redresare decât îşi pot imagina cei mai mulţi dintre noi, în contextul unei evoluţii rapide a pandemiei care face dificilă dezvoltarea unui vaccin.
 
Britanicii au apelat la obligaţiunile perpetue pentru finanţarea războaielor împotriva lui Napoleon şi ar putea ajuta şi în prezent Uniunea Europeană să iasă din impas, consideră omul de afaceri şi filantropul ajuns la 89 de ani.
 
„Dacă Uniunea Europeană nu poate avea în vedere această soluţie, ar putea să nu supravieţuiască provocărilor din aceste momente. Nu vorbim de o posibilitate teoretică, ci chiar de o tragică realitate”, a apreciat Soros.
 
Soros care a devenit celebru prin faptul că a pariat împotriva lirei în 1992 a explicat că ţări puternice precum Germania ar putea vinde obligaţiuni cu randament negativ iar obligaţiunile perpetue să uşureze povara unui buget care se anunţă extrem de strâns.
 
Însă pentru ca soluţia să funcţioneze, Uniunea Europeană va trebuie să-şi menţină ratingul de creditare AAA pentru a da curs unei atare îndatorări. De aceea trebuie să aibă puteri sporite de creştere a taxelor pentru a acoperi costurile obligaţiunilor, miliardarul sugerând în acest sens că soluţia este ca UE să autorizeze taxele fără a le impune.
 
Întrebat despre Brexit, Soros s-a arătat preocupat de soarta Italiei: „Ce s-ar alege din Europa fără Italia?”
 
„Relaxarea regulilor în privinţa ajutoarelor acordate de stat, care favorizează Germania, au fost în special incorecte faţe de Italia care era deja bolnavul Europei înainte de a fi lovit atât de puternic de pandemia Covid-19”, a spus Soros.
 
Soros a fugit în 1947 de regimul comunist din Ungaria şi a studiat la London School of Economics. A făcut profituri uriaşe din fondul său Quantum în 1992 când a pariat pentru marca germană în defavoarea lirei sterline care a determinat Marea Britanie să retragă moneda din cadrul Mecanismului de Schimb Monetar European.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Herr Hoher
22.05.2020, 18:09:40

Cine mai are timp sa-l asculte pe "pustiu" asta sarit de 90 de primaveri? Domnu Gheorghe Schwartz (pe adevaratu lui nume) nu mai stie de multa vreme ce mai da pe gaura gurii.

+2 (10 voturi)
CARMEN FlOREA
22.05.2020, 18:44:26

Un neo marxist ordinar Jos cu el .

+4 (12 voturi)
Smeritu Pahomie
22.05.2020, 19:30:39

....tocmai sharlatanu' care a fugit de comunism in 1947 ne implementeaza acuma acelasi comunism...dar "globalizat"...Noua Ordine Zionista Mondiala.

+1 (9 voturi)
61.8
22.05.2020, 19:11:20

Latin=Haos... Mentalitatea latinä nu e compatibilä cu moneda €. Treceti inapoi la monedele voastre,va fi mai rentabil ptr.toti. Servus!

-4 (8 voturi)
Sapientia ludus
22.05.2020, 19:20:47

Deci lui ghiuribacsi îi plăcea regimul lui Horthy. A fugit cînd ungaria era condus de 4 evrei!!Rakosi,Gero, Revai și Farkas Mihaly.Interesant hm.

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările