În lume

articolul anterior articolul urmator

Cum să supravieţuieşti unui atac nuclear fără buncăr

38
11 Aug 2017 19:53:54
Autor: George-Andrei Cristescu
Explozie nucleară FOTO lumeatacuta.ro
Explozie nucleară FOTO lumeatacuta.ro

Riscurile producerii unui accident sau atac nuclear sunt reale, iar explozia de la Cernobîl şi scurgerile de la Fukushima au arătat cât de periculoasă poate fi o astfel de situaţie. Americanii şi japonezii îşi cumpără deja buncăre, dar ce poţi face ca să te protejezi când eşti luat prin surprindere?

Ready, gov, un site oficial al Departamentului american pentru Securitate Internă, a publicat un plan de apărare în trei etape în caz de accident sau atac nuclear.

Înainte de explozie

Hidratarea şi alimentarea sunt esenţiale supravieţuirii. Prin urmare, oricine trebuie să aibă în frigider şi produse neperisabile, iar stocul să ajungă pentru cel puţin două săptămâni. De asemenea, oricine trebuie să aibă o trusă cu lanternă, baterii, medicamente şi un radio, şi să ştie un potenţial adăpost în apropierea casei sau a locului de muncă. Este vorba de un loc la subsol cu pereţi de beton şi fără ferestre.

În timpul exploziei

Experţii recomandă ca explozia să nu fie urmărită, întrucât flăcările intense pot cauza orbirea. Orice persoană aflată în pericol trebuie să se arunce la pământ şi să-şi protejeze faţa, gura şi urechile. După adăpostire, hainele contaminate trebuie lăsate, iar corpul spălat cu apă şi săpun. Este bine să rămâi informat asupra situaţiei, iar radioul este un mijloc util în acest sens.

După explozie

Este necesară acoperirea pielei, feţei, nasului şi a gurii. Cei care se află în căutarea unui loc mai sigur trebuie să meargă în acelaşi sens sau perpendicular cu vântul, dar cu spatele la zona de impact, şi să evite zonele marcate „pericol de radiaţie“. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

albu gaby
11.08.2017, 20:10:17

Cristescule draga, Ai uitat cea mai sigura metoda de protectie impotriva unui atac nuclear! Desfiintarea bazelor americane din tara si iesirea din nato!

-10 (26 voturi)
Geo Geo
11.08.2017, 21:05:43

STOP SPAM. STOP TROLL.

+5 (17 voturi)
tri
11.08.2017, 21:07:22

Si judecarea pentru distrugerea siguranteti nationale si antrenarea tarii intr-un conflict inventat cu Rusia.

-6 (18 voturi)
Geo Geo
11.08.2017, 21:05:10

Si unde sa te ascunzi. Radiatiile pot face mult rau, te pot ucide - sunt letale. Sfaturile nu sunt suficient de utile. Dupa explozie, nu iesi deloc afara.

+4 (6 voturi)
Mircea Dim
11.08.2017, 21:10:29

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (38)