Cum vor Beretele Verzi să salveze Bagdadul de jihadişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul acestei săptămâni, un contingent de soldaţi americani aparţinând Beretelor Verzi a ajuns la Bagdad, trupele desfăşurând o misiune de consiliere a guvernului irakian contra insurgenţilor ce au ocupat nordul şi o bună parte din vestul Irakului.

Beretele Verzi constituie cea mai mare parte din trupele trimise de guvernul american în ajutorul armatei irakiene. Corpul de elită american are experienţă în consilierea şi antrenarea armatelor altor ţări, fiind un atribut de bază al constiturii lor în primă instanţă. Cu toate că o bună parte din misiunea pe care o vor desfăşura în Irak le va fi cunoscută datorită experienţei anterioare, lucrurile sunt complicate de dezertările în masă ale multora din comandaţii irakieni.  

Experţii militari sunt de părere că, deşi forţele de comando americane vor putea să restaureze ordinea în interiorul armatei, aceasta va fi realizată doar pe termen scurt, aplanarea conflictului necesitând un efort susţinut, atât din partea acestor trupe cât şi din partea militarilor irakieni. 

Ce vor face concret americanii

În cursul zilei de luni, Statele Unite şi Irak au ajuns la un acord cu privire la protecţia trupelor americane aflate pe teritoriul Irakului. Două contingente de câte 12 soldaţi se află deja la Bagdad, restul de până la 300 urmând să ajungă în ţară în câteva zile. 

„Aceşti soldaţi vor fi foarte eficienţi în îmbunătăţirea aptitudinilor tactice a unei părţi din armata irakiană, dar nu vor fi la fel de bine pregătiţi în a rezolva probleme pe termen lung ale acestor trupe”, a declarat Lt. Gen (r) James Dubik, cel care s-a ocupat de instruirea forţelor irakiene în 2007 şi 2008. Pe scurt, acesta a declarat că trupele americane vor „ascuţi vârful săgeţii dar nu vor înlocui săgeata în sine”, cu referire directă la modul în care guvernul de la Washington va aborda revenirea în Irak.

Într-o serie de atacuri recente, militanţii suniţi au capturat câteva oraşe-cheie în nordul ţării şi puncte de trecere a frontierei cu Siria şi Iordan. Abandonaţi de liderii militari care s-au simţit alienaţi de puterea şiită de la Bagdad, trupele irakiene au dezertat în masă, lăsând în urmă o bună parte din echipament şi muniţie. 

„Este o situaţie ce se deteriorează rapid”, a mărturisit Rick Nelson, un analist la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale. „Este un război aşa-zis fierbinte. Aceştia (soldaţii americani) trebuie să meargă acolo şi să stabilizeze situaţia cât mai repede”, a adăugat analistul militar. 

Cine sunt Beretele Verzi

Brigadier-general Darsie Rogers, comandantul Forţelor Speciale ale armatei, explică motivul pentru care aceste trupe speciale au fost trimise în Irak şi nu soldaţii din armata regulată. Acesta susţine câ Beretele Verzi desfăşoară misiuni de antrenament în 30 de ţări în acest moment, câteodată ajungând şi la parteneriate cu până la 150 de naţiuni într-un singur an. Beretele Verzi sunt militari antrenaţi special pentru acest tip de misuni, lupte urbane şi de gherilă şi în strategii contra rebeliunilor. 

Această misiune, susţine Rogers, este potrivită pentru tipul de antrenament şi experienţa Beretelor Verzi, fiind o misiune similară cu cea din Afganistan şi Filipine sau cu misiunile speciale din Irak din timpul răîboiului. „Dar este o misiune mult mai mare decât cele din trecut”, a adăugat acesta. 

Rogers, comandant ce a participat şi la misiunile precedente din Irak, a ţinut să sublinieze cât de importantă este faza iniţială de evaluare a situaţiei, dar „având ceva esperienţă din trecut, credem că vom înţelege destul de repede unde şi cum este nevoie de ajutorul nostru". 

„Este un război aşa-zis fierbinte. Soldaţii americani trebuie să meargă acolo şi să stabilizeze situaţia cât mai repede”-Rick Nelson, analist militar

Trupele speciale vor evalua situaţia şi vor decide ce fel de ajutor să ofere partenerilor irakieni. După această fază iniţială, restul Beretelor Verzi vor ajunge în Irak, dar nu vor participa efectiv la luptele dintre armata irakiană şi insurgenţi. Rogers a adăugat că o bună parte din aceste trupe au experienţă în Irak, participând activ la misunile anterioare. 

„Relaţia pe care o avem cu irakieni, cel puţin cea pe care o aveam când eram aici, era una foarte puternică. Sunt sigur că vom putea construi o relaţie durabilă bazată pe cea anterioară în această misiune”, a adăugat Rogers. 

Cu toate acestea, Dubik susţine că, deşi trupele comando se vor dovedi eficiente pe termen scurt pentru poporul irakian, nu vor putea rezolva problema pe termen lung. Acesta e de părere că Nouri Al-Maliki, premierul Irakului, trebuie să opereze câteva mişcări politice extrem de importante, în special dizolvarea unei poziţii militare ce în trecut a fost acuzată că ar promova represiuni împotriva suniţilor. 

La rândul lor, oficialii americani speră ca Irakul să formeze un guvern de tranziţie, unul care să ofere mai multe drepturi minorităţilor, evitând astfel un război civil. 

Imunitate în faţa legii

Acordul legal semnat luni a fost necesar pentru aducerea trupelor americane în Irak. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Irakul a oferit asigurări rezonabile pentru misiunea pe termen scurt, garantând că Beretele Verzi nu vor fi responsabile în faţa instanţelor irakiene, în cazul unui incident aceştia fiind judecaţi de o curte militară în Statele Unite. 

Protecţia legală este una asemănătoare celei oferite diplomaţilor americani şi trupele care lucrează deja la ambasade, au susţinut oficialii. 

Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al administraţiei Obama, a clarificat diferenţa dintre această protecţie şi cea pe care guvernul irakian o negocia în 2011 cu guvernul american. Irak a refuzat atunci să semneze un acord prin care contingentul care ar fi rămas staţionat în Irak ar fi avut imunitate. Drept consecinţă, Statele Unite au retras la sfârşitul acelui an majoritatea trupelor, lâsând în urmă un număr redus de militari, majoritatea cu atribuţii de pază şi securitate pentru Ambasada Statelor Unite din Bagdad. 

Oficialii au punctat şi faptul că forţele trimis acum în Irak sunt cu mult mai mici decât contingentul pe care plănuiau să-l lase în urmă în 2011. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite