În lume

articolul anterior articolul urmator

Cum vor Beretele Verzi să salveze Bagdadul de jihadişti

6
25 Jun 2014 16:49:02
Autor: Mircea Barbu
Trupe speciale americane se pregătesc să ofere sprijin armatei irakiene în lupta contra insurgenţilor SIIL FOTO:Joao Silva
Trupe speciale americane se pregătesc să ofere sprijin armatei irakiene în lupta contra insurgenţilor SIIL FOTO:Joao Silva

La începutul acestei săptămâni, un contingent de soldaţi americani aparţinând Beretelor Verzi a ajuns la Bagdad, trupele desfăşurând o misiune de consiliere a guvernului irakian contra insurgenţilor ce au ocupat nordul şi o bună parte din vestul Irakului.

Beretele Verzi constituie cea mai mare parte din trupele trimise de guvernul american în ajutorul armatei irakiene. Corpul de elită american are experienţă în consilierea şi antrenarea armatelor altor ţări, fiind un atribut de bază al constiturii lor în primă instanţă. Cu toate că o bună parte din misiunea pe care o vor desfăşura în Irak le va fi cunoscută datorită experienţei anterioare, lucrurile sunt complicate de dezertările în masă ale multora din comandaţii irakieni.  
 
Experţii militari sunt de părere că, deşi forţele de comando americane vor putea să restaureze ordinea în interiorul armatei, aceasta va fi realizată doar pe termen scurt, aplanarea conflictului necesitând un efort susţinut, atât din partea acestor trupe cât şi din partea militarilor irakieni. 
 
 
Ce vor face concret americanii
 
În cursul zilei de luni, Statele Unite şi Irak au ajuns la un acord cu privire la protecţia trupelor americane aflate pe teritoriul Irakului. Două contingente de câte 12 soldaţi se află deja la Bagdad, restul de până la 300 urmând să ajungă în ţară în câteva zile. 
 
„Aceşti soldaţi vor fi foarte eficienţi în îmbunătăţirea aptitudinilor tactice a unei părţi din armata irakiană, dar nu vor fi la fel de bine pregătiţi în a rezolva probleme pe termen lung ale acestor trupe”, a declarat Lt. Gen (r) James Dubik, cel care s-a ocupat de instruirea forţelor irakiene în 2007 şi 2008. Pe scurt, acesta a declarat că trupele americane vor „ascuţi vârful săgeţii dar nu vor înlocui săgeata în sine”, cu referire directă la modul în care guvernul de la Washington va aborda revenirea în Irak.
 
Într-o serie de atacuri recente, militanţii suniţi au capturat câteva oraşe-cheie în nordul ţării şi puncte de trecere a frontierei cu Siria şi Iordan. Abandonaţi de liderii militari care s-au simţit alienaţi de puterea şiită de la Bagdad, trupele irakiene au dezertat în masă, lăsând în urmă o bună parte din echipament şi muniţie. 
 
„Este o situaţie ce se deteriorează rapid”, a mărturisit Rick Nelson, un analist la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale. „Este un război aşa-zis fierbinte. Aceştia (soldaţii americani) trebuie să meargă acolo şi să stabilizeze situaţia cât mai repede”, a adăugat analistul militar. 
 
Cine sunt Beretele Verzi
 
Brigadier-general Darsie Rogers, comandantul Forţelor Speciale ale armatei, explică motivul pentru care aceste trupe speciale au fost trimise în Irak şi nu soldaţii din armata regulată. Acesta susţine câ Beretele Verzi desfăşoară misiuni de antrenament în 30 de ţări în acest moment, câteodată ajungând şi la parteneriate cu până la 150 de naţiuni într-un singur an. Beretele Verzi sunt militari antrenaţi special pentru acest tip de misuni, lupte urbane şi de gherilă şi în strategii contra rebeliunilor. 
 
Această misiune, susţine Rogers, este potrivită pentru tipul de antrenament şi experienţa Beretelor Verzi, fiind o misiune similară cu cea din Afganistan şi Filipine sau cu misiunile speciale din Irak din timpul răîboiului. „Dar este o misiune mult mai mare decât cele din trecut”, a adăugat acesta. 
 
Rogers, comandant ce a participat şi la misiunile precedente din Irak, a ţinut să sublinieze cât de importantă este faza iniţială de evaluare a situaţiei, dar „având ceva esperienţă din trecut, credem că vom înţelege destul de repede unde şi cum este nevoie de ajutorul nostru". 
 
„Este un război aşa-zis fierbinte. Soldaţii americani trebuie să meargă acolo şi să stabilizeze situaţia cât mai repede”-Rick Nelson, analist militar
 
Trupele speciale vor evalua situaţia şi vor decide ce fel de ajutor să ofere partenerilor irakieni. După această fază iniţială, restul Beretelor Verzi vor ajunge în Irak, dar nu vor participa efectiv la luptele dintre armata irakiană şi insurgenţi. Rogers a adăugat că o bună parte din aceste trupe au experienţă în Irak, participând activ la misunile anterioare. 
 
„Relaţia pe care o avem cu irakieni, cel puţin cea pe care o aveam când eram aici, era una foarte puternică. Sunt sigur că vom putea construi o relaţie durabilă bazată pe cea anterioară în această misiune”, a adăugat Rogers. 
 
Cu toate acestea, Dubik susţine că, deşi trupele comando se vor dovedi eficiente pe termen scurt pentru poporul irakian, nu vor putea rezolva problema pe termen lung. Acesta e de părere că Nouri Al-Maliki, premierul Irakului, trebuie să opereze câteva mişcări politice extrem de importante, în special dizolvarea unei poziţii militare ce în trecut a fost acuzată că ar promova represiuni împotriva suniţilor. 
 
La rândul lor, oficialii americani speră ca Irakul să formeze un guvern de tranziţie, unul care să ofere mai multe drepturi minorităţilor, evitând astfel un război civil. 
 
Imunitate în faţa legii
 
Acordul legal semnat luni a fost necesar pentru aducerea trupelor americane în Irak. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Irakul a oferit asigurări rezonabile pentru misiunea pe termen scurt, garantând că Beretele Verzi nu vor fi responsabile în faţa instanţelor irakiene, în cazul unui incident aceştia fiind judecaţi de o curte militară în Statele Unite. 
 
Protecţia legală este una asemănătoare celei oferite diplomaţilor americani şi trupele care lucrează deja la ambasade, au susţinut oficialii. 
 
Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al administraţiei Obama, a clarificat diferenţa dintre această protecţie şi cea pe care guvernul irakian o negocia în 2011 cu guvernul american. Irak a refuzat atunci să semneze un acord prin care contingentul care ar fi rămas staţionat în Irak ar fi avut imunitate. Drept consecinţă, Statele Unite au retras la sfârşitul acelui an majoritatea trupelor, lâsând în urmă un număr redus de militari, majoritatea cu atribuţii de pază şi securitate pentru Ambasada Statelor Unite din Bagdad. 
 
Oficialii au punctat şi faptul că forţele trimis acum în Irak sunt cu mult mai mici decât contingentul pe care plănuiau să-l lase în urmă în 2011. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

costea petre
25.06.2014, 19:02:26

Domnule Barbu, din ceea ce scrieti lasati sa se inteleaga ca asteptarile personale de la eceste trupe au fost mai mari decat ar fi fost normal. Dezamagirea afisata si reiterata precum un refren este ca aceste trei sute de catane nu vor putea realiza ceeace nu au realizat armate intregi de diplomati si militari in ani de zile. Sugerati prin acest demers penibil ca mai bine nu ar mai merge acolo. Cam asa ar pleda si cartitele rusesti din UE.

0 (2 voturi)
Mircea Barbu
25.06.2014, 19:51:17

Domnule Costea Petre, Sub nicio forma nu am vrut sa sugerez acest lucru. Daca se intelege, implicit sau nu, din textul de mai sus ca nu sunt de acord cu interventia acestor trupe, vă asigur ca nu e asa. Ca multi alti observatori ai evenimentelor recente din Irak, si eu sunt mai degraba curios de impactul pe care prezenta acestor trupe il va avea în procesul de stabilizare al Orientului Mijlociu. Va multumesc pentru comentariu si va astept in continuare pe platforma adevarul.ro!

+1 (1 vot)
Aurel Novac
26.06.2014, 03:48:59

@ Petre Costea ! Băiețică.....faci ce faci și tot la ruși ajungi ! Ce nu a înțeles Barbu ? Băiatu ăsta a fost acolo unde pe tine fotoliu rulant nu te putea teleporta. Ia văzut pe ruși în Crimeea,apoi prin Dombass ...și a tras o concluzie cît se poate de logică. Un deceniu și ceva americanii au ocupat cu trupe și tehnică de luptă atît Iraku cît și Afganistanu. ......Și ?...au făcut sînge în balegă. Azi... doar 300....precum Spartanii ...... Ceea ce mă face să rîd....e faptu că trupele numite Berete Verzi,echivalentu Spetznaz la ruși vor să împace capra cu varza. Ei bine...să sugerezi doar că astfel de trupe sunt acolo pentru a...NEGOCIA între beligeranți....e hilar ! Dar Barbu nu a spus esențialu....ca nu cumva să-i cenzureze Adevăru articolu. Nu ar fi nici prima și nici a doua oară. Cei trimiși în Irak...sunt ca și cei trimiși de ruși în Crimeea. Niște tipi SPECIALI,care nu se sperie la prima grenadă RPG ce le explodează alături. Ce vrei.....și americanii mai au cîte ceva de învățat de la ruși ! În viesparu irakian ,unde religia este motivu principal al desfășurărilor de forțe,se confruntă patru beligeranți. Nebunii lui Allah între ei,kurzii la cotitură,sirienii lui Assad cu ce pot și ei,iordanienii și iranienii se implică de frica exportului de integrism religios...iar izraelienii nu știu cum să facă să iasă cu fața curată,că de implicat .....îi împing pe americani. Și totu a început atunci cînd America și Europa a decis să-i înarmeze pe Nebunii lui Allah ca să instaureze...DEMOCRACY în Siria,uitînd că nu le-a ieșit eliminînd pe Saadam Hussein. Dacă nu erau rușii cu Putin ca să-i calmeze....azi fierbea tot Orientu Mijlociu din Turcia și pînă în Emirate. Sunt curios ce va face în viitoru apropiat Turcia...Iranu....că deja le-a ajuns chibritu aprins la fund .

Mihai Ion Turcu
25.06.2014, 19:59:48

Americanii nu inteleg fondul crizelor in care se implica specific - american. Nu inteleg ca ei sunt parte a crizei.

+1 (3 voturi)
Stan Gabriel
25.06.2014, 21:48:51

Au prapadit toata tara omorand milioane de nevinovati si ducand tara in haos.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările