„Cumetriile“ lui Sarkozy în cazul DSK

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful poliţiei newyorkeze, cel care a supervizat arestarea fostului şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi Nicolas Sarkozy sunt cunoştinţe vechi. Şeful poliţiei din New York, Ray Kelly, a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului francez, în 2006, de Sarkozy, care era atunci ministru de Interne. Informaţia pune într-o lumină nouă cazul lui DSK.

În numele amiciţiei cu preşedintele francez, a încercat şeful poliţiei din New York, Ray Kelly, să-l discrediteze pe fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn (DSK)? Este întrebarea pe care şi-o pune jurnalistul american Leonard Levitt şi care ţine prima pagină a presei de la Paris.

Într-un articol în ,,Huffington Post", Levitt a dezvăluit că în urmă cu cinci ani, poliţistul-şef al New Yorkului a fost decorat cu Legiunea de Onoare (distincţie acordată foarte rar americanilor) în cadrul unei ceremonii la consulatul francez din oraş, chiar de către Nicolas Sarkozy, ministru de Interne pe atunci, cunoscut rival politic al fostul şef al FMI în cursa pentru Preşedinţia franceză.

Vizite frecvente în Franţa

Lui Ray Kelly i-a fost acordată cea mai importantă distincţie a statului francez pentru lupta sa împotriva terorismului. ,,Relaţiile dintre cei doi au devenit mai strânse de-a lungul anilor", notează jurnalistul. În vara anului trecut, şeful poliţiei newyorkeze a fost invitat la Paris, chiar de către preşedintele Sarkozy, ca să asiste la decorarea criminalistului francez Alain Bauer. Kelly şi soţia sa, Veronica, sunt francofili.

Nevasta comisarului de poliţie newyorkez călătoreşte frecvent în Franţa pentru afaceri. Şi şeful poliţiei vizitează regulat Lyon, unde îşi are sediul central Interpolul, instituţie implicată în lupta antiteroristă de care se ocupă şi Kelly. Levitt nu îl acuză pe comisarul poliţiei din New York, ci doar spune că legăturile sale cu Sarkozy şi Franţa sunt curioase.

Presa şi susţinătorii lui DSK au ridicat semne de întrebare asupra promptitudinii cu care autorităţile americane l-au arestat pe fostul şef al FMI, în avion, şi le-au criticat pentru modul umilitor în care l-au plimbat pe suspect cu cătuşe la mâini prin faţa presei, uitând de prezumţia de nevinovăţie.

După prima audiere, în care Strauss-Kahn a pledat nevinovat la acuzaţiile de tentativă de viol şi agresiune sexuală, munca revine avocaţilor.

Apel la toate femeile agresate de DSK

Apărătorii lui DSK au încercat să afle mai multe despre familia şi prietenii victimei, iar acum avocatul acesteia vrea să demonstreze că DSK obişnuia să fie violent şi să abuzeze femeile. Kenneth Thompson a lansat un apel la adresa tuturor potenţialelor victime ale fostului director al FMI, fie ele în Franţa sau Africa. „Vom proteja drepturile reclamantei, vom vorbi în numele ei şi vom coopera cu procuratura", a asigurat el, precizând că victima luptă pentru a-şi recăpăta demnitatea.

Totuşi, Kenneth Thompson, avocat afro-american de succes, este cunoscut pentru procesele câştigate în care a obţinut despăgubiri uriaşe pentru clienţii săi. Specialist în discriminare, avocatul a obţinut o condamnare de opt milioane de dolari într-un caz de hărţuire sexuală.

Încă o audiere în iulie

Fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a pledat nevinovat, luni, la acuzaţiile de agresiune sexuală asupra unei cameriste de la un hotel din Manhatten, în faţa tribunalului din New York, deschizând calea unui proces cu juraţi. Următoarea audiere a fost fixată pentru 18 iulie.

Un preşedinte nervos

Nicolas Sarkozy este un bărbat „nervos, impetuos, care nu se îndoieşte de nimic şi mai ales de el însuşi". Aşa îl descrie fostul lider francez Jacques Chirac pe actualul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy. Nu sunt însă singurele aprecieri pe care le face Chirac la adresa succesorului său în cel de-al doilea volum al memoriilor sale, „Vremea preşedinţiei" („Le temps presidential").

El îşi aminteşte cu neplăcere cum Nicolas Sarkozy a ironizat în public amatorii de Sumo şi a denigrat Japonia, două dintre pasiunile sale, „fraze provocatoare lansate împotriva mea de un ministru în funcţie care se exprimă după bunul său plac, fără să se preocupe de menajarea şefului statului", scrie Chirac. El admite că liderul de la Elysee are „o calitate indiscutabilă: aceea de a avansa întotdeauna fără protecţie" şi de a nu-şi fi disimulat „ambiţiile prezidenţiale" în perioada în care era doar membru al Guvernului de la Paris.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite