Cumva, cândva, războiul din Ucraina se va încheia. Când urmează să înceapă traficul cu armele trimise ca ajutor umanitar?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura

Întrebare legitimă lansată de Catherine de Bolle, preşedinta EUROPOL într-un interviu pentru Welt am Sontag. Legitimă pentru că vine dintr-o lungă şi extrem de neplăcută linie de multe amintiri legate de ce s-a întâmplat în timpul războiului din fosta Iugoslavie şi în anii de după.

Intensul trafic de arme, care au fost imediat preluate şi vândute reţelelor crimei organizate din întreaga Europă, îmbogăţindu-le cu o neaşteptat de complexă putere de foc asigurată de acest armament (inclusiv arme grele) deturnate din depozitele diverselor formaţiuni implicate în războiul civil din spaţiul iugoslav. Pe bună dreptate, Catherine de Bolle se întreabă acum dacă reţelele de traficanţi nu vor profita din nou de extraordinara şansă de a prelua o parte din cantitatea uriaşă de armament trimisă cu generozitate de occidentali ca parte a ajutorului umanitar către Ucraina în lupta împotriva agresorului rus, ştiind foarte bine că asta ar putea schimba fundamental climatul de securitate internă în multe dintre ţările europene, şi aşa confruntate în acest moment cu un trend crescător de violenţă, preluând nefericitul model al societăţii americane.

Analizele specialiştilor europeni de la diversele centre de studierea riscurilor legate de securitatea internă au oare dreptate să transmită acest semnal de îngrijorare? Argumentul este că, la fel ca în SUA, în Europa ar putea să se dezvolte violenţa în rândul tinerilor, din ce în ce mai tineri şi plini de ură îndreptată împotriva ţintelor din primul cerc al mediului lor de viaţă (părinţi, rude, colegi de şcoală, profesori). Dar, spre deosebire de SUA unde procurarea armelor nu reprezintă niciu fel de problemă, inclusi9v a echipamentelor militare dintre cele mai performante), în Europa asta este încă o problemă. Sau, mai corect spus, reprezintă oarecum o problemă căci, cu asumarea riscurilor necesare, cine chiar îşi doreşte o armă poate apela la reţelele traficanţilor care pot oferi absolut tot ce este imaginabil în domeniu, inclusiv armament greu şi echipamente militare precum scanere şi radare mobile sau fixe de mare putere, scramblere militare, echipamente de bruiaj sau unele şi mai complexe, inclusiv de război electronic. Aveţi aici zonele de provenienţă pentru ajutorul în arme oferit Ucrainei, cu detalii aici privind tipurile de arme trimise de americani:

captura


Iată aici ce-au trimis şi europenii, inclusiv România despre care se afirmă că a trimis un pachet de echipamente însoţind tancurile T72. Pentru o sursă complementară, aveţi aici o listă a cantităţilor şi tipurilor de arme şi echipamente aşa cum apar pe un form specializat în chestiunea transferurilor de arme.

Vrem să prevenim o situaţie ca cea petrecută acum 30 de ani în perioada războiului din Balcani. Armele din acel conflict sunt încă folosite de reţele infracţionale”, a spus Catherine de Bolle anunţând că în EUROPOL va fi constituit un grup internaţional de lucru care să se ocupe în mod special de această chestiune care ameninţă să se transforme într-o problemă majoră de securitate la nivel europene. Interesantă remarca şefei de la EUROPOL care a dorit să precizeze că organizaţia pe care o conduce înregistrează cu mare atenţie mişcările teroriştilor cunoscuţi de către autorităţi şi a organizaţiilor extremiste gata să treacă la acţiuni violente, asta în contextul în care grupări de jihadişti şi de extremişti de dreapta au profitat să ajungă în Ucraina, alimentând ambele tabere în contextul tulbure al războiului.

Prezentă la o conferinţă regională de la Sarajevo, şefa EUROPOL a spus şi că „poate exista şi o ameninţare teroristă în UE. Luptători străini deja merg acum acolo în zona de război. Unii dintre ei vor fi până la urmă radicalizaţi şi se vor întoarce în ţările din UE, iar asta este o ameninţare la adresa securităţii publice. Sistemul nostru SIS (Schengen Information System) şi bazele noastre de date confirmă că un număr foarte mare de jihadişti şi extremişti de dreapta se deplasează pe teritoriul Ucrainei”.

Problema este foarte serioasă şi, ca orice pe timp de război, este deschisă oricărui tip de final în măsura în care liderii politici îşi pierd din ce în ce mai tare din credibilitate, incapabili să găsească o soluţie la conflict, alta decât trimiterea de noi şi noi cantităţi de arme în teren. Repetând, fireşte fără să se gândească la asta, scenariul din Siria, din Irak, din Libia, din Afganistan. Oriunde am fost pe aceste teatre de război, a cumpăra o armă era adesea mai uşor decât a găsi ceva de mâncare. Să vedem ce va urma în Ucraina şi cine va vrea şi va putea să asigure controlul acestei fabuloase pieţe a armelor deja deschisă şi înfloritoare către pieţele din Europa. În orice caz, nu degeaba s-au speriat cei de la Europol...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite