În lume

articolul anterior articolul urmator

Cursa pentru vaccinul anti-coronavirus intră pe tărâmul spionajului. Trei ţări acuză Moscova că s-a folosit de hackeri pentru a le pirata cercetarea

26
16 Jul 2020 17:50:43
Autor: Ion Gaidau
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Pe fondul unei curse contracronometru pentru dezvoltarea vaccinului anti-coronavirus, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite anunţă joi că au descoperit încercări ale Rusiei de a intra în sisteme informatice şi de a pune mâna pe cercetările lor în acest sens.

„Un grup de spionaj cibernetic, care aproape sigur face parte din spionajul rus”, a încercat să pirateze cercetările legate de dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus, anunţă Consiliul Naţional de Securitate Cibernetică al Marii Britanii, citat de ABC News.

Acest atac a vizat trei ţări, şi anume Marea Britanie, Canada şi Statele Unite.

„Pe tot parcursul anului 2020, APT29 a vizat diverse organizaţii implicate în dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19 în Canada, Statele Unite şi Regatul Unit, foarte probabil cu intenţia de a fura informaţii şi proprietate intelectuală referitoare la dezvoltare şi testare”, comunică Londra.

Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) a Statelor Unite a declarat că aprobă comunicatul difuzat de britanici, notează sursa citată.

APT29 este o considerată o unitate de spionaj cibernetic a GRU, agenţia de informaţii a Statului Major Rus.

GRU foloseşte această unitate pentru a-şi destabiliza adversarii, implicând-o atât în războaie, cum a fost cazul în Ucraina, cât şi în alegeri, cum a fost cazul în Statele Unite în 2016.

„Este complet inacceptabil ca serviciile ruse de informaţii să-i ia la ţintă pe cei care lucrează pentru combaterea pandemiei de coronavirus”, a afirmat ministrul britanic de Externe Dominic Raab.

„În contextul în care unii îşi urmăresc interesele egoiste, Regatul Unit şi aliaţii săi îşi continuă munca în vederea găsirii unui vaccin şi protejării sănătăţii mondiale”, şi-a exprimat el indignarea.

Directorul însărcinat cu Operaţiuni la NCSC Paul Chichester dezvăluie că grupul de hackeri „foloseşte diverse instrumente şi tehnici, mai ales spearfishing şi programe malware personalizate cunoscute sub numele de «WellMess» şi «WellMail»”.

Marile puteri se află într-o cursă contracronometru pentru obţinerea vaccinului împotriva noului coronavirus.

Compania americană Moderna a anunţat miercuri rezultate încurajatoare pentru vaccinul său anti-covid-19 şi a precizat că va începe faza finală a testelor clinice la 27 iulie, care ar urma să dureze timp de trei luni. Acest anunţ plasează Moderna în plutonul din frunte în cursa mondială în vederea găsirii unui vaccin împotriva covid-19, scrie presa internaţională.

La câteva ore de la anunţul Moderna, Ministerul rus al Apărării a difuzat un comunicat pentru a informa lumea asupra progreselor sale, susţinând că deja a încheiat primele teste clinice pe om ale unui vaccin împotriva noului coronavirus şi că acestea urmează să fie finalizate până la sfârşitul lui iulie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

M. N.
16.07.2020, 17:58:24

Dar poate nu au vrut sa fure, ci doar sa vada cum ar putea sa le dea o mana de ajutor...

+1 (3 voturi)
Edmond Wolf
16.07.2020, 17:59:25

Vai de mama lor de ruși. Legea probabilității mai mari: e aproape sigur, este cel mai probabil, etc. Nu se prezintă probe, nu se prezintă amprente. Dar, „e aproape sigur” că au fost rușii. Americanii, niște ființe pure și nevinovate nu se ocupă de asemenea matrapazlâcuri de nimic. Ei o spionează pe Angela Merkel. Demonstrat.

+4 (6 voturi)
Online Socrates
16.07.2020, 18:52:13

Cateva mici inadvertente in articol. Prima ar fi aceea ca rusii sunt mai avansati, de vreme ce vor incheia etapa finala in iulie iar in August vaccinul va fi distribuit pe piata interna din Rusia. Chestia cu cine de la cine fura, cred ca este adevarata dar exact pe dos.

+3 (5 voturi)
m wakki
16.07.2020, 19:07:32

normal că rușii sunt mai avansați tavariși după cum și cel mai înalt pitic din lume este piticul sovietic pentru ce să distribui vaccin pe piața internă din rusia dacă în rusia nu există cazuri de covid ? vouă nu v-au spus de la divizie că virusul ăsta nu există ? este doar invenția și manipularea sexomarxiștilor

-2 (4 voturi)
m wakki
16.07.2020, 19:05:22

cam asta înseamnă cercetarea la rusnaci încercări repetate de a fura

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările