În lume

articolul anterior articolul urmator

Curtea Penală Internaţională a decis că are jurisdicţie asupra crimelor de război sau a atrocităţilor comise în teritoriile palestiniene

12
6 Feb 2021 06:20:07
Autor: News.ro
Curtea Penală Internaţională a decis că are jurisdicţie asupra crimelor de război sau a atrocităţilor comise în teritoriile palestiniene / FOTO Arhivă
Curtea Penală Internaţională a decis că are jurisdicţie asupra crimelor de război sau a atrocităţilor comise în teritoriile palestiniene / FOTO Arhivă

Curtea Penală Internaţională (CPI) a decis vineri că are jurisdicţie asupra crimelor de război sau a atrocităţilor comise în teritoriile palestiniene, deschizând calea unei investigaţii penale, în pofida obiecţiilor Israelului, transmite Reuters.

Decizia a atras reacţii rapide din partea Israelului, care nu face parte din Curte şi care a respins din nou jurisdicţia, şi din partea Autorităţii Palestiniene, care a salutat-o.

Judecătorii Curţii au spus că decizie se bazează pe regulile documentelor de înfiinţare a tribunalului de la Haga şi că nu implică vreo tentativă de a determina situaţia statelor sau graniţele legale.

Procuroarea Curţii, Fatou Bensouda, a afirmat în decembrie 2019 că ”există o bază rezonabilă pentru a crede că au fost şi că sunt comise crime de război în Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Este şi Fâşia Gaza”.

Aceaata a spus că între posibilii agresori se află Forţele de Apărare Israeliene şi grupări palestiniene înarmate, cum ar fi Hamas.

Bensouda  a mai afirmat că intenţionează să deschidă o investigaţie de îndată ce judecătorii vor decide dacă situaţia se află sau nu sub jurisdicţia Curţii.

Judecătorii au spus că instanţa are dreptul să judece situaţia din teritoriile palestiniene.

”Jurisdicţia teritorială a Curţii în situaţia Palestinei...se extinde la teritoriile ocupate de către Israel începând din 1967, şi anume în Gaza şi Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est”, au spus judecătorii.

Membrii Curţii au admis că nu contează că statutul Palestinei este incert, conform legislaţiei internaţionale, au spus judecătorii.

Human Rights Watch a numit decizia ca fiind ”esenţială” şi au spus că ”în sfârşit oferă victimelor unor grime grave o speranţă reală la dreptatem după o jumătate de secol de impunitate” a spus Balkees Jarrah, director asociat pentru justiţie intenaţională.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat, spunând că ”Curtea ignoră adevăratele crime de război şi, în schimb, urmăreşte Israelul, o ţară cu un regim democratic puternic, care respectă statul de drept şi nu este membru al tribunalului”.

El a adăugat că Israelul va ”proteja toţi cetăţenii şi soldaţii noştri” de urmărire penală.

”Prin decizia sa Curtea afectează dreptul ţărilor democratice de a se apăra”, a spus Netanyahu.

Ministerul alestinian de Externe a afirmat într-o declaraţie că este ”o zi istorică pentru principiul responsabilităţii”.

Sami Abu Zuhri, oficial al Hamas, a descris decizia ca ”o evoluţie importantă care contribuie la protejarea poporului palestinian”.

”Solicităm instanţei internaţionale să lanseze o anchetă asupra crimelor de război israeliene împotriva poporului palestinian”, a spus Abu Zuhri, care se află în prezent în afara Gaza.

Statele Unite au ”îngrijorări serioase” cu privire la efortul CPI de a-şi revendica jurisdicţia asupra personalului israelian din teritoriile palestiniene, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, adăugând că guvernul american analizează decizia.

Administraţia Trump s-a opus vehement CPI şi misiunii sale. Jamil Dakwar, directorul Programului pentru Drepturile Omului al Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile, a declarat că preşedintele american Joe Biden nu ar trebui să facă nimic pentru a submina independenţa CPI.

”Este important să ne amintim că ancheta CPI ar viza şi autorii palestinieni ai crimelor de război în contextul ostilităţilor dintre Israel şi grupurile armate palestiniene, în special în Fâşia Gaza”, a spus Dakwar pe Twitter.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Stan Toma
6.02.2021, 06:40:48

Glume . CPI este o glumă fara blagoslovirea si forta economică și militara a marilor puteri . Se vor opune , inclusiv în Consiliul se Securitate al ONU , China , Rusia ,SUA în cazul în care Israel ia decizia ca MOSAD sa aduca in fata justitiei din Israel , care are competenta in a judeca dușmanii țării, personalul CPI. Ce precedent s-ar crea dacă CPI ar decide ca Rusia , USA, China, numresoecta drepturile omului și su ceva crime de război prin Iugoslavia, Guantanamo , Crimeea , etc

-19 (23 voturi)
Davide Isa
6.02.2021, 07:21:53

Pe cand un articol denumit: "Solicităm instanţei internaţionale să lanseze o anchetă asupra crimelor prin "coincidenta" comise prin vaccinari conditionate, poate chiar fortate (simulari de consimtire-mai ales in caminele de batrani; amenintari cu pierderea job-ului; pasapoarte discriminatorii etc)"

-10 (12 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
6.02.2021, 07:28:04

Stan Toma Ai dreptate. Dar CPI trebuie sprijinit sa-si faca treaba. Dupa cum observi se implica in conflictele unde popoare intregi au de suferit. S-au implicat in Cambodgia, Uganda, Iugoslavia, Kosovo, Rep. Centrafricana...etc, acolo unde s-au facut masacre si unde au gasit dovezi serioase (campuri ale mortii). Iar in Israel, Siria, Liban treburile sunt complicate rau, si un calculator s-ar arde daca ar incerca sa cuantifice informatiile de acolo. Sunt razboaiele civile unde toti sunt vinovati de crime monstruoase...ce diferenta este intre Assad si HTS, sau Daesh? Se masacreaza unii pe altii si nu are importanta ca unul a omorat 100.000 iar celalalt 5.000. Pe cine sa condamni? In Israel, armata israeliana este in prima linie, ea face arestari, raspunde cu foc, demoleaza. Iar palestinienii pun bombe, lanseaza rachete si ucid cu cutitul. Trebuie gasita o solutie politica pentru ca nu exista solutie in justitie pentru asemenea cazuri. Libanul a iesit din razboiul civil numai dupa ce s-a dat o AMNISTIE TOTALA.

-3 (7 voturi)
UnuldinVancouverCanada
6.02.2021, 07:38:45

"Solicităm instanţei internaţionale să lanseze o anchetă asupra crimelor prin "coincidenta" comise de BOR"... https://adevarul.ro/locale/suceava/amurit-bebelusul-ajuns-stare-critica-spital-botez-1_6017abc65163ec42717b2879/index.html

+4 (16 voturi)
Stan Toma
6.02.2021, 07:44:50

CRISTIAN. Solutia unei CPI este de domeniul trecutului si acum se încearcă folosirea ei de "cei mici împotriva celor mari" Cei "mari" au decis prin procesul de la Nürmberg pedepse mai mult simbolice pentru calmarea spiritelor. Acum se dorește cu totul altceva ....

-12 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările