În lume

articolul anterior articolul urmator

Curtea Penală Internaţională deschide o anchetă cu privire la crime de război în cursul Războiului din Gaza

4
3 Mar 2021 18:04:32
Autor: News.ro
Curtea Penală Internaţională deschide o anchetă cu privire la crime de război în Palestina FotoTwitter
Curtea Penală Internaţională deschide o anchetă cu privire la crime de război în Palestina FotoTwitter

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Fatou Bensouda a anunţat miercuri că a deschis o anchetă cu privire la presupuse crime în teritoriile palestiniene ocupate, o iniţiativă căreia Israelul i se opune ferm, relatează AFP.

Fatou Bensouda anunţa anterior că extistă un ”fundament rezonabil” să se creadă că membri ai forţelor israeliene, autorităţilor israeliene, mişcării şiite palestiniene Hamas şi unor grupări armate palestiniene au comis crime în timpul Războiului din Gaza din 2014.
 
”Astăzi (miercuri) confirm deschiderea de către Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale a unei anchete cu privire la situaţia din Palestina”, anunţă ea într-un comunicat.
 
”Ancheta va viza crime care ţin de competenţa Curţii şi care ar fi fost comise începând de la 13 iunie 2014”, precizează procurorul.
 
”Decizia de deschide o anchetă are loc în urma examenului preliminar efectuat minuţios de către Biroul meu timp de cinci ani”, mai precizează ea.
 
Spre deosebire de Palestina, Israelul nu este membru al CPI, cu sediul la Haga, şi se opune cu vehemenţă oricărei anchete.
 
Însă judecători de la CPI au deschis, la 5 februarie, calea unei anchete cu privire la crime de război, după ce au statuat comptenţa Curţii în fapte care care au avut loc în teritoriile palestiniene ocupate.
 
În decembrie 2019, procurorul Fatou Bensouda anunţa că vrea să efectueze o anchetă completă, în urma unei anchete preliminare de cinci ani.
 
Ea aprecia atunci că crime de război au fost comise sau erau pe cale să fie comise în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza.
 
Ea cerea atunci CPI să stabilească dacă instanţa este competentă să judece fapte comise în teritoriile palestiniene ocupate.
 
”În definitiv, victimele - atât palestiniene, cât şi israeliene ale lungului ciclu de violenţe şi insecuritate, care a cauzat suferinţe profunde şi un teribil sentiment de disperare indiferent de tabără - trebuie să se afle în centrul preocupărilor noastre”, subliniază miercuri Fatou Bensouda.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Siffredi Rocco
3.03.2021, 18:13:41

Mda..parca vad, ce au ucis israelienii se vor chema fapte de eroism iar ce au ucis arabii se vor chema teroristi.LOL

+3 (3 voturi)
Stefan din Nord
3.03.2021, 18:13:54

,,Au comis crime in timpul razboiului '' Pai un razboi nu e o bataie cu flori sau cu perne . Razboi inseamna sange si crime ,multi oameni morti .

-10 (10 voturi)
Stan Toma
3.03.2021, 18:14:15

Glume !

-3 (3 voturi)
Kongo-Müller
3.03.2021, 19:50:54

Un guvern criminal care a ocupat ilegal teritoriile altora, comite crime de foarte multi ani. Aviatia israeliana bombardeaza cartiere civile cu napalm si bombe cu fragmentare, soldatii impusca femei si copii, macelarul Bibi fura teritorii si sluga USA legalizeaza ciordeala. Si nimeni nu are curaj sa deschida gura. Politicienii se tem de scandaluri diplomatice si acuzatiile mereu repetate (deja plictisitoare) de antisemitism. Comentatorii tac fiindca se tem de gura propagandistilor si lobby-istilor care apar rapid pe aceste forumuri, cu jigniri si comentarii la persoana. Bravo ziarul Adevarul ! Va felicit pentru curajul de a publica articole care condamna orice fel de terorism, indiferent ca e islamic, sovietic, american, chinezesc sau ... cel israelian. Multumesc.

+7 (7 voturi)
Modifică Setările