În lume

articolul anterior articolul urmator

Dacă informaţiile se confirmă, o nouă tragedie de proporţii însoţeşte exodul trupelor americane şi ale NATO din Afganistan

95
18 Aug 2021 13:14:58
Cristian Unteanu

Deocamdată, ce avem sunt informaţii pe care le transmit în flux disperat şi continuu diversele surse care mai pot sau mai doresc să relateze ceva din Afganistan, preluate de centralele din diverse capitale care au servicii de informaţii performante.

Ele au primit misiunea, aşa cum scrie în manuale, să ofere liderilor politici o estimare exactă a pierderilor reale suferite şi, cel mai important, o analiză asupra noului tip de vulnerabilităţi create prin mişcările care s-au produs în ultimele zile.

Vulnerabilităţi care ar putea fi uriaşe şi să intereseze nu numai securitatea armatei americane şi a SUA ci şi, la modul cel mai direct şi imediat, cea a NATO în ansamblul său. S-au produs cu certitudine, rămâne să vedem la ce nivel de amplitudine.

Prima întrebare este legată de soarta avioanelor şi elicopterelor militare, unele noi-nouţe, de ultimă generaţie, dăruite cu generozitate de americani. Cu unele, prevăzători cum sunt din natură, militari afgani au fugit deja în Uzbekistan. E vorba de 22 de avioane militare şi 24 de elicoptere care au aterizat pe pista aeroportului din Termez (foto), bază aeriană situată în sudul Uzbekistanului.

Au transportat peste 700 de soldaţi afgani (alături de cei 159 care au trecut frontiera pe jos), acest lucru fiind confirmat de o declaraţie oficială a Procurorului General al Uzbekistanului. Asta în plus de avionul avionul tip Embraer 314 (foto) aparţinând Forţelor aeriene Afgane care s-a prăbuşit în Uzbekistan după ce intrase în coliziune cu un avion de vânătoare uzbek Mig-29.

Asta este una dintre certitudini. Dar, se întreabă cei de la Fight Global  în cazul în care, în următoarele zile, talibanii vor spune că, pentru prima oară, dispun de propria lor forţă aeriană căci riscul uriaş din acest moment este ca deja ei să fi surprins la sol cea mai mare parte a flotei aeriene militare a fostului guvern afgan, adică aproximativ 300 de aeronave, multe de ultimă generaţie (la care ai noştri nici nu îndrăznesc să viseze, poate cel mult, identificare friend or foe la mâna a treia), plus depozitele de muniţie şi piese de schimb, inclusiv radare de bord şi asistenţă comuputerizată de tragere pentru sistemele de rachete şi aparatura de comunicaţii. Îngrijorarea este la cotele cele mai înalte după ce, pe diverse reţelele de social media au început să circule poze cu talibanii înconjurând aeronavele cele mai noi, trimise de SUA, asta incluzând 25 avioane de luptă Sierra Nevada/Embraer A-29 Super Tucano (foto 1), 74 elicoptere de atac MD 530 (foto 2) şi cunoscutele nouă UH-60 Black Hawk (foto 3), acestea din urmă în număr de 11, ajungând cu puţin timp înainte de ofensiva talibană.

Aceeaşi sursă, pe 17 august, sub semnătura lui Craig August, spune că, la data de 14 august, Armata afgană raporta că din cele 300 de aparate, 284 erau în stare de funcţionare. Printre aceasta, alături de cele deja menţionate, 4 avioane de transport tip Lockheed Martin C-130, 34 de turbopropulsoare Cessna 2088 Caravan. Este clar că bazele aeriene ale fostei armate afgane au fost abandonate extrem de rapid şi au fost preluate de talibani. Câte avioane mai erau funcţionale? Încă nimeni nu ştie exact. În schimb, se poate bănui seria de consecinţe militare directe, adică întărirea exponenţială a forţelor talibane dar şi posibilitatea ca o parte din aparatura electronică de la bordul acestor nave să poată fi opusă la licitaţie pentru cei foarte mulţi interesaţi de pe piaţa internaţională care pot intra în posesia unora dintre cele mai bine păstrate secrete ale forţelor armate americane şi ale NATO.

Dar cea mai gravă ştire mi se pare a fi cea comunicată de Ken Klippens şi Sara Sirote care, în The Intercept, afirmă că talibanii au capturat şi aparatura biometrică care poate duce la identificarea tuturor celor care au ajutat trupele SUA şi ale Coaliţiei. "Aparatura respectivă, cunoscută sub acronimul de HIIDE  (Handheld Interagency Identification Detection Equipment) a fost capturată de talibani în timpul ofensivei, aşa cu au declarat un oficial de la Joint Special Operations Command şi trei foşti militari americani, toţi îngrijoraţi că aceste date confidenţiale vor putea fi folosite de talibani. Aparatura HIIDE conţine date biometrice de identificare precum scanarea de iris sau amprente precum şi informaţie biografică şi sunt folosite pentru a accesa marile baze de date. Este nclar cât de mult a fost compromisă baza de date americană asupra populaţiei afgane. Folosite de militarii americani ca mijloc de urmărire a teroriştilor şi a altor insurgenţi, datele biometrice ale populaţiei afgane au fost colectate la nivel de masă şi folosite pentru realizarea actelor de identitate". Aparatura portabilă se conectează cu Biometric Automatic Toolset, un soft folosit de militari care este folosit de soldaţi pentru scanare împotriva ameninţărilor imediate.

Baza de date conţine şi dosarele personale ale tuturor celor care au lucrat vreodată cu forţele americane sau ale Coaliţiei "în baza de date fiind conţinute informaţii personale pentru aproximativ 80% din populaţia afgană".

Primejdia este enormă, imediată şi evidentă, chiar dacă experţii citaţi în articol spun că talibanii nu au capacitatea necesară de a acesa aparatura, în schimb o au, din plin, cei din serviciile secrete pakistaneze (atât de mult timp pregătite şi finanţate de americani), nemaivorbind de alte servicii de informaţii, ruseşti sau chineze, cu resurse infinit superioare. Grav este puţin spus deoarece aparatura HIIDE, afirmă autorii articolului, permite accesarea uriaşei baze de date a Pentagonului, Automated Biometric Identification System care, printre altele, conţine şi toate datele prelucrate cu ajutorul HIIDE.

Vorbim despre o stuaţie fără precedent în istoria militară contemporană: se află în pericol baze de date super confidenţiale, accesare lor de către inamic aducând riscul unor tragedii teribile în Afganistan din clipa în care talibanii vor descoperi numele unor surse de informaţii ale americanilor sau ale Coaliţiei, cele pe care nu le ştiau, eventual ale "conservelor", "fantomelor" sau infiltraţilor în propriile trupe sau în structurile triburilor sau ale unităţilor para-militare insurgente.

Vorbim doar de o vulnerabilitate majoră de securitate pentru americani şi aliaţii lor pe plan local în primejdie să fie exterminaţi în viitorul imediat? Sau - şi în ce măsură - vulnerabilitatea s-a extins deja la nivelul NATO şi ar fi nevoie de măsuri imediate de protecţie măcar pentru Statele Membre europene? 

Pe noi ne privesc aceste probleme? Sunt absolut convins că avem un Preşedinte-Comandant Suprem care, proaspăt întors de la minunata paradă a forţelor noastre navale, va avea timp şi să analizeze situaţia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

95 Comentarii

Lucifer
18.08.2021, 13:22:35

Dom'le, gata, să le fie de bine afganilor şi să facă ce-o vrea Allah. Gata, problema afgană s-a terminat. Bine că s-a terminat, era o pacoste costisitoare.

+11 (21 voturi)
Stefan din Nord
18.08.2021, 13:27:41

Asta se intampla cand pui briciul in mana maimutei

-7 (15 voturi)
Iulian Arion
18.08.2021, 13:30:27

]Americanii isi vor recupera toate aeronavele. Sa nu uitam ca au termen pana la 31 August. Este timp suficient sa actioneze. Talibanii nu vor trage un foc de arma. Au promisiunea ferma ca o sa-i faca terci. La fel isi vor recupera si aeronavele din Uzbekistan. Nu sub amenintari ci cu vorba buna.

-8 (16 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
18.08.2021, 13:35:03

Nu este nici un exod ci este o înfrângere a trupelor americane si ale NATO in fata unei formațiunii as zise militare, fara tancuri, fara aviatie. Cea mai puternica coalitie militara existenta vreodata a fost infranta de niste crescatori de capre. Donald Trump a avut perfecta dreptate cand a spus ca cea mai mare greseala a fost intrarea US in Afganistan. "Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat marţi seară, într-un interviu acordat Fox News, că decizia SUA de a merge în Afganistan a fost „cea mai proastă din istoria ţării noastre” şi l-a criticat pe actualul lider de la Casa Albă pentru modul în care a gestionat retragerea din zonă şi situaţia de la graniţa cu Mexicul. „Am distrus Orientul Mijlociu... ne-a costat trilioane de dolari, milioane de vieţi şi nu este diferit de cum era - este mai rău, pentru că trebuie reconstruit, a fost rupt în bucăţi”, a declarat el. „Să rămâi blocat acolo a fost ca nisipurile mişcătoare”. Link: https://adevarul.ro/international/statele-unite/donald-trump-mergem-afganistan-cea-mai-proasta-decizie-istoria-tarii-noastre-1_611ca42a5163ec42714550b8/index.html Si inca ceva, mai fiecare adminstratie americana sa debaraseaza de cate un aliat, Donald Trump s-a debarasat de kurzi si Joe Biden de afgani. "President Donald Trump made one of his most reckless decisions last October, when he tweeted he was ending the U.S. mission in Syria, to the great surprise of his own government and at considerable cost to U.S. credibility. Now, nearly a year later, a United Nations report makes clear the damage to the Kurds and Arabs that America left behind. On Trump’s orders, the small group of U.S. Special Forces that had served as a buffer between the U.S.-aligned Kurdish militia and the Turkish army left their posts last year, clearing the way for a Turkish invasion. That impetuous decision forced Kurdish troops, which had done most of the fighting to destroy Islamic State’s caliphate, to align with Damascus in Syria’s civil war, and by extension Russia and Iran. Another consequence is that the majority Kurdish population that lived in Syria’s border region with Turkey has been in the crosshairs of Turkey’s military and allied Islamist militias. A report released this week from the UN Commission of Inquiry on Syria paints an ugly picture." Link: https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-09-17/kurds-have-paid-dearly-for-trump-s-reckless-withdrawal-from-syria Biden si afganii. "The debacle of the US defeat and chaotic retreat in Afghanistan is a political disaster for Joe Biden, whose failure to orchestrate an urgent and orderly exit will further rock a presidency plagued by crises and stain his legacy. But a stunning Taliban blitzkrieg followed more than 20 years of US and allied policy failures, misunderstandings of Afghan politics and culture, public war fatigue and the culpability and corruption of the failed state’s leaders. And while Biden’s political and geopolitical rivals rush to exploit his mistakes, the true magnitude of the crisis can only be judged in the human tragedy of a people again subject to Taliban persecution. And a failure to fulfill the now apparently near-impossible tasks of evacuating all the Afghan translators, workers and fixers on whom the US relied and who now face Taliban retribution would besmirch America’s conscience and global reputation. “It is a stain on our nation’s integrity and honor that even just a few months ago, we were not meeting our obligation to the men and women, our Afghan allies who served alongside us,” Jake Wood, a former US Marine and Afghan war veteran, told CNN’s Pamela Brown on Sunday. “We owe them the special immigrant visas. We owe them safety, every bit as much as we owe safety to our embassy workers in Kabul." Link: https://www.cnn.com/2021/08/16/politics/afghanistan-joe-biden-donald-trump-kabul-politics/index.html Poate ca in loc de atatea conflicte militare absolut inutile si total criminale ar trebui gasite mijloace si metode pentru ca toata lumea sa traiasca in pace si fiecare sa-si vada de treburile sale fara sa se bage in treburile altuia.

+10 (14 voturi)
Lucifer
18.08.2021, 13:44:13

Probabil va fi o destabilizare generalizată pe linia Pakistan-Afganistan- Iran- Irak-Siria- Turcia- Orientul Apropiat( Tadjikistan, Kîrkîzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazahstan) - Sudul Rusiei. Pentru Europa asta înseamnă invadarea a milioane de migranţi şi terorişi musulmani.

+10 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (95)

Modifică Setările