În lume

articolul anterior articolul urmator

Damascul ameninţă Turcia şi Iordania: Vom riposta!

11
4 Sep 2013 14:06:51
Autor: Diana Rusu

Adjunctul ministrului sirian de Externe, Faisal Mikdad, a cerut statelor vecine să se abţină de la a se alătura unei intervenţii militare iniţiată de Statele Unite împotriva Siriei.

Mikdad a avertizat că Damascul va riposta nu numai faţă de Israel, dar şi faţă de Iordania şi Turcia, dacă acestea decid să participe la invazia americană în Siria.

„Guvernul sirian nu îşi va schimba poziţia, chiar dacă are loc un al treilea război mondial. Niciun sirian nu poate sacrifica independenţa ţării sale", a concluzionat oficialul sirian.

„Dacă Franţa vrea să susţină Al-Qaida şi (mişcarea) Fraţii Musulmani, aşa cum i-a susţinut în Egipt şi în alte regiuni din lume, se îndreaptă spre un eşec în Siria", a declarat el în acest interviu, realizat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la Damasc.

„Nu vom oferi informaţii despre modul în care Siria va riposta (...). Siria a adoptat toate măsurile pentru a riposta unei asemenea agresiuni", a spus oficialul.

"Siria, în virtutea Cartei ONU, are dreptul să riposteze unei asemenea agresiuni, care nu are nicio justificare în dreptul internaţional", a subliniat el.

„Nimeni nu poate prezice situaţia în regiune după începutul acestei agresiuni", a avertizat Moqdad.
El a mai spus că puterea siriană îşi mobilizează aliaţii.

„Statele Unite îşi mobilizează în prezent aliaţii în vederea unei agresiuni împotriva Siriei. Cred că, la rândul său, Siria are dreptul să îşi mobilizeze aliaţii şi ca aceştia să îi ofere toate tipurile de susţinere", a subliniat el, fără să vrea să ofere detalii.

„Iranul, Rusia, Africa de Sud şi ţări arabe au refuzat această agresiune şi sunt pregătite să facă faţă acestui război pe care îl vor declara Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv Franţa, Siriei", a spus Moqdad.
În opinia sa, "poziţia rusă este neschimbată. Este o poziţie responsabilă, (a unei ţări) prietene care susţine pacea", a subliniat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri ca occidentalii să prezinte la ONU "probe convingătoare" cu privire la folosirea armelor chimice de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad, afirmând că ţara sa este pregătită, în acest caz, să "acţioneze cel mai hotărât şi serios posibil".


SUA: Un nou proiect de lege limitează loviturile militare în Siria la 90 de zile

Un nou proiect de rezoluţie parlamentară a fost elaborat marţi în Senatul american pentru a-l autoriza pe preşedintele Barack Obama să declanşeze lovituri militare în Siria pe o perioadă de 60 de zile, cu posibilitatea extinderii la 90 de zile.

Această versiune a proiectului ce autorizează recurgerea la forţă împotriva regimului condus de Bashar Al-Assad înlocuieşte iniţiativa legislativă trimisă Congresului, sâmbătă, de Casa Albă şi care a fost considerată că îi oferă preşedintelui american o libertate prea mare de acţiune. 

Bashar al-Assad: Orientul Mijlociu va exploda

Preşedintele sirian a descris Orientul Mijlociu drept un „butoi cu pulbere” al cărui „fitil se scurtează” şi care va „exploda” dacă forţele occidentale vor ataca Siria.

„Oricine acuză trebuie să aducă dovezi. Am provocat Statele Unite ale Americii şi Franţa să ofere cea mai mică urmă de dovadă. Obama şi Hollande au fost incapabili să facă asta chiar şi în faţa propriilor popoare”, a declarat preşedintele sirian Bashar al-Assad în primul interviu acordat unei publicaţii străine de vineri, când SUA l-au acuzat că a ucis peste 1.400 de persoane, dintre care mai bine de 400 de copii, într-un atac cu gaz neurotoxic.

Ofensiva vestică ar putea declanşa un război regional şi va „dăuna intereselor Franţei”, a declarat preşedintele jurnaliştilor de la cotidianul francez „Le Figaro”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Joben
4.09.2013, 14:33:00

Toata lumea stie ca miza este alta in Siria. Regimul Bush a procedat asemenea lui Obama cand a avut interese in Irak. Prin intermediul mass mediei mincinoase si manipulatoare a convins idiotii ca Irak detine arme nucleare astfel a avut un argument puternic de-a ataca Irakul. De data aceasta, trebuie ca lumea sa fie atenta la detalii, care sunt multe si discrediteaza "corectitudinea" SUA si intentia lor de "a salva lumea de terorism". Putin si Asaad au cerut dovezi pentru acuzele care au fost aduse guvernului sirian. Atata timp cat se fac publice declaratiile de razboi ale lui Obama, de ce nu se fac publice si doveziile care incrimineaza guvernul lui al-Asaad?

+2 (2 voturi)
Amarul
4.09.2013, 14:47:23

ok e ca tine,atunci de ce regimul de la Damasc nu a permis ONU să ancheteze locul presupusului atac imediat ce au apărut pozele și filmulețele cu oameni gazați? Nu țin cu nimeni,dar eu asta nu înțeleg,adevărul e la mijloc.

+1 (1 vot)
Joben
4.09.2013, 16:24:14

si totusi Washingtonul a declarat ca sunt dovezi. Sa le faca publice ..

+1 (1 vot)
Cristian Liviu
4.09.2013, 15:02:46

Nu zic ca nu sunt interese asta e clar si rusii si usa au interese acolo . dar in irak au fost ceva pocnitori cu gaz cind s-au batut cu iranienii ,o zic ei cu guritele lor . ca nu au fost atitea cite se spunea, este alceva .la fel cu atomica . la urma urmei 'salam' s-a tot laudat ca are arme si rupe totul , asa ca si-a luat-o pe minciunile lui . Aici miza e alta scoaterea rusilor de acolo si contruirea unei conducte de petrol si gaz care sa alimenteze EU sa nu mai depinda de rusi. si assad e pe contra cu rusii.

+1 (1 vot)
654815544566
4.09.2013, 15:54:35

Ar fi interesant un atac impotriva turciei ... :D

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările