În lume

articolul anterior articolul urmator

Datele la zi privind cercetările pentru obţinerea vaccinului şi tratamentului anti-coronavirus

8
26 Feb 2020 12:45:08
Cristian Unteanu
FOTO AFP / China Out
FOTO AFP / China Out

1. De ce nu avem încă rezultate? Răspunde Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: «Vaccinul este ceva pe termen lung, pentru că s-ar putea să fie nevoie de 12-18 luni. Asta presupune să ne pregătim pentru cel mai prost scenariu

...După identificarea şi izolarea unei rădăcini de virus gripal susceptibil să provoace o pandemie, e nevoie de 5 până la 6 luni pentru a începe furnizarea unor vaccine omologate. Este nevoie de această perioadă de timp deoarece procesul de fabricaţie presupune mai multe etape, fiecare dintre ele necesitând o anumită perioadă specifică de timp».

2. Proiecte spectaculoase se apropie de faza finală de testare. Cursa a început de luna trecută şi guverne, fundaţii sau companii private au alocat fonduri enorme pentru marile laboratoare care fie individual, fie asociate în reţele ad-hoc, au reunit cei mai buni specialişti din lume. Asta poate fi explicaţia faptului că, în acest moment, există câteva proiecte mai avansate decât altele, unele gata să intre în faza de testare clinică începând chiar de luna viitoare, altele aflate deja în faza de teste. Iată-le pe cele mai promiţătoare. dintre cele 70 anunţate de OMS ca fiind în diverse faze de testare.

 

  • Favilavir (Avigan) este un medicament pentru tratamentul infecţiei cu coronavirus produs de compania Zhejiang Hisun Pharmaceuticals pentru care Administraţia naţională a medicamentelor a aprobat o licenţă  pentru manufacturarea unei versiuni generice a medicamentului  în vederea intrării în faza de teste. Este un medicament antiviral despre care se afirmă că şi-a demonstrat eficienţa în tratarea maladiei şi care a produs efecte secundare minime pe toată durata evaluării clinice în care au fost evaluaţi 70 de pacienţi. În acest moment se desfăşoară etapa testării clinice în spitale din Shenzen, provincia Guangdong.
  • Vaccinul mRNA-12 produs de „Moderna Inc” apare ca o perspectivă promiţătoare, primele doze experimentale ajungând ieri la dispoziţia cercetătorilor americani. Conform datelor oferite de WSJ, mostrele de vaccin trimise de la listul de producţie din Norwood (Mass) au ajuns la Institutul naţional pentru studiul alergiilor şi bolilor infecţioase de la Bethseda, clinica anunţând că are intenţia să le testeze pe 20-25 de voluntari până la finele lunii aprilie. Rezultatele vor fi cunoscute în iulie sau august. Cu toate că este încă nesigur că medicamentul celor de la Moderna Inc. este soluţia, dr.Anthony Fanucci de la Bethseda subliniază performanţa extraordinară înregistrată de cercetătorii ştiinţifici care au iniţiat deja Faza 1 de teste doar la trei luni după obţinerea “profilului” molecular al virusului, acsta fiind, în opinia sa, un record mondial. Într-adevăr, formula acestui vaccin experimental a fost pusă la punct doar la 42 de zile după “descifrarea” genomului cornavirus.
  • Remdesivir (GS-5734) este produs de Gilead Sciences. Chiar dacă rezultatele sale au fost neconcludente în tratamentul Ebola (în Congo începând cu 2018), de data asta, în parteneriat cu China, s-a ajuns foarte departe în procesul de testare (deja în Faza 3). În acest moment, testul se face asupra a 761 de pacienţi aleşi la întâmplare în mai multe spitale din Wuhan şi se aşteaptă rezultatele în următoarele săptămâni. Un raport apărut în New England Journal of Medicine arată că medicamentul respectiv a dat rezultate pozitive atunci când a fost administrat unui pacient din SUA.
  • Galidesvir, medicament produs de Biocry Pharma, a fost folosit anterior cu succes în cazul unor pacienţi în epidemiile de Ebola, Zyka, febră galbenă şi Marburg. Este, acum, într-o nouă formulă, în faza de test pe animale pentru a putea răspunde la o largă plajă de ameninţări virale, inclusiv la coronavirus, artenavirus, togavirus, filovirus etc.
  • Infuzii cu plasmă de la convalescenţi – procedeu caracterizat de oficiali ai OMS drept “valid” cum relatează Reuters. Plasma preluată de la convalescenţi a fost un procedeu testat iniţial la Shanhai şi, cum spunea la Geneva dr. Myke Ryan, şeful programelor de urgenţă de la OMS, “este un procedeu dovedit eficient deoarece ceea ce face globulina hiperimună este să concentreze anticorpii unui pacient pe cale de însănătoşire. Pe fond, ceea ce se face este să se dea un nou impuls sistemului imunitar al unui nou pacient infectat, un impuls cu anticorpi cu care sperăm să-l ajutăm să treacă de faza dificilă”. Adăugând şi că nu e vorba despre o soluţie miracol, comportă multe riscuri, dar care ar putea funcţiona în combinaţie cu tratamente antivirale.

Între timp, a început discuţia despre posibilitatea producerii acestor vaccinuri şi medicamente în cantităţile enorme care sunt acum solicitate de pieţele internaţionale (şi se pare că vor continua să fie) tocmai pentru a se evita panica, specula şi apariţia unor situaţii de privilegiere a unor pieţe naţionale versus celalalte, sărace, fără posibilitatea de a avea proprii institute de cercetare sau/şi propriile linii de producţie de înaltă competitivitate. Astfel, în caz de pandemie, este evident că instituţiile europene vor achiziţiona formula medicamentelor respective şi o vor putea pune la dispoziţia Statelor Membre. Întrebarea este dacă, da sau nu, avem la dispoziţie capacităţile de producţie necesare pentru a asigura necesarul naţional sau, aşa cum s-a mai întâmplat de atâtea ori, iară se va descoperi că trebuie să achiziţionăm în procedură de urgenţă un minimum de doze, de acolo de unde se va mai găsi ceva disponibil, evident la preţurile foarte ridicate aplicate în asemenea cazuri.

Poate ar trebui (specialiştii noştri să confirme) să fim extrem de atenţi la apelul de ieri făcut de şeful OMS care îndemna institutele de cercetare implicate în cursa pentru găsirea tratamentelor şi vaccinului împotriva coronavirus să colaboreze îndeaproape cu autorităţile chineze. Nu făcea decât să confirme faptul că foarte multe dintre cele 70 de proiecte aflate acum în stadiu destul de avansat se fac în China, cu participarea sau în cooperare cu companiile farmaceutice de acolo, folosind testări la Wuhan. Logic, se presupune că tot acolo sunt testate primele faze de certificare a produselor şi, apoi, acolo vor fi fabricate medicamentele, presupunând că întreaga industrie de profil a Chinei va fi mobilizată în acest sens.

Soluţia va fi oricum găsită. Ce va fi cel mai important, de-abia atunci începe căci lecţia a fost necruţătoare şi decontul urmează căci, evident, fiecare naţiune a lumii şi-a demonstrat vulnerabilităţile în raport cu apariţia şi dezvoltarea unei ameninţări de tip dezastru global, cu implicaţii economice, sociale şi de securitate încă imposibil de prevăzut. Pentru Europa, cazul Italiei este profund semnificativ. Ce se va întâmpla în continuare vom vedea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

marius cristian
26.02.2020, 13:33:43

care dezastru global mai vuvuzea a infernului ?!?

-1 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
26.02.2020, 14:05:13

:))

-1 (3 voturi)
LochRoagPM
26.02.2020, 16:00:41

Coronavirusul este doar un pretext ordinar pentru a stârni isteria la nivel mondial. Creat în laboratoarele crimei organizate mondiale (așa-zisă Ocultă) și fără a fi așa de mortal cum îl prezintă mass-media bișnitară și vândută, virusul este răspândit peste toată planeta cu ajutorul dronelor. Obișnuitul virus gripal este mult mai periculos decât coronavirusul, dar o minciună repetată de un milion de ori, devine adevăr în mintea individului și apoi se transmite ca atare în memoria colectivă. Odată falsa problemă creată, oamenii vor intra în panică și își vor activa instinctul de supraviețuire individuală. Și-atunci, ca de nicăieri,vor veni Ei, falșii buni samariteni, care vor oferi lumii absolut „dezinteresat” soluția, chipurile sub forma unui vaccin salvator, pentru care oamenii se vor părui la propriu ca să beneficieze cu prioritate de administrarea lui. Numai că, abia după aia vor începe problemele reale, căci respectivul „vaccin” va fi unul mortal, care îi va extermina pe beneficiari în maxim 6-12 luni sau și mai devreme, dacă anumite componente ale lui vor fi activate electromagnetic prin microunde 5G sau direct din sateliții de joasă altitudine. Moarte la cererea victimelor beneficiare, care va să zică, dacă vaccinarea obligatorie nu a funcționat cum trebuie. Iar România va fi unul din primele poligoane în care se va experimenta noul „vaccin”, care oficial cică nici nu este creat, dar în realitate este stocat în miliarde de fiole, în depozite regionale pe tot globul, așteptând desfășurarea pe etape a planului sinistru. Și care ne va fi oferit de instituțîi internaționale și Ong-uri din spatele cărora va rânji cinic matusalemicul G. Soros, în timp ce isonul îi va fi ținut acestuia, printre alții, și de Bill Gates. Va sună cunoscut? Prea multă populație, ar trebui să rămânem maxim 500 milioane, pentru că, chipurile, atâta este capabilitatea Terrei, în realitate asta ar fi capacitatea Lor de a ne controla electronic, ca pe vite. Până atunci, adică până la rarefierea demografică terestră, isteria va urca la paroxism și va genera o falsă criză de aprovizionare cu alimente, servicii, utilități și bunuri de nevoi personale, care va conduce la masive devalorizări monetare și deprecieri economico-financiare ale caselor, imobilelor și pământurilor noastre, și astfel bruma de avere a fiecăruia va fi transferată aproape pe de gratis în mâinile lor, ale „salvatorilor”. Aurul va ajunge și el la valoarea lui reală, adică la Zero. Singura soluție ar fi să nu mai fim așa creduli și să nu ne mai lăsăm manipulați. Să refuzăm să ne mai isterizăm, să reîncepem să ne comportăm normal. Și să refuzăm orice miracol pseudo-salvator creat de Ocultă. Dacă căscăm ochii cu toții sau majoritatea, acum poate vor eșua. Și-atunci, prezenta criză coronavirusiană nu va mai reprezenta Soluția Finală a Ocultei, ci se va transforma într-o simplă simulare a unei alte viitoare Soluții Finale. Pentru că, în așteptarea unei noi oportunități criminale, Asasinii Economici și acum și Biologici vor rămâne pe mai departe la pândă, hămesiți, ca să ne prindă iar pe picior greșit și să ne eutanasieze. Acum aveți informația, dar - după caz - prezentele rânduri le puteți trata fie ca un simplu eseu sau un biet pamflet. Sau nu! Pentru că nimic nu este ceea ce pare. Doar „Prietenii” știu de ce!

+2 (4 voturi)
Lucifer
26.02.2020, 16:10:36

Oare de ce TOATĂ Europa întreţine această isterie?

0 (2 voturi)
Garcea
26.02.2020, 17:19:54

virusul gripal apare in fiecare iarna de cind ma stiu. Isi tot schimba forma,de aia e mai greu cu un vaccin universal. tratat sau netratat boala dureaza max 2 saptamini. Cu coronavirusul e mai nasol pentru ca te lasa fara aer....si mai mult ca sigur ca multi ignora imbolnavirea. toti spun ca virusul nu e imun la caldura, deci, daca stai pentru un timp intr-o incapere super-calda, distrugi virusul. cu toate astea, se pare ca e showul momentului si isteria asta e braking news pe toate canalele. Bursa e afectata, fabricile se inchid. e totusi prea mult mergeti pentru 2-3 h la o sauna si rezolvati problema singuri. chiar asa: de cind n-ati mai fost pe acolo? e fun altfel, astia de abia asteapta sa va vinda masti la supra-pret si vaccinul lui peste.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)