În lume

articolul anterior articolul urmator

De ce a capturat Rusia din prima zi a invaziei în Ucraina Insula Şerpilor şi încearcă să o transforme într-un „distrugător“ de nescufundat

28
25 May 2022 18:48:14
Autor: Viorica Marin
Imagine din satelit cu Insula Şerpilor AFP PHOTO / SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES
Imagine din satelit cu Insula Şerpilor AFP PHOTO / SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES

Analiştii militari şi experţii în securitate au analizat mai multe imagini realizate din satelit în ultimele zile în zona Insulei Şerpilor şi au constatat o intensificare fără precedent a activităţilor armatei ruse, de la începutul invaziei Ucrainei până în prezent.

Lupta prelungită pentru Insula Şerpilor reflectă rolul vital jucat de acest mic afloriment stâncos în lupta pentru dominarea regiunii extinse a Mării Negre. Rusia îi recunoaşte în mod clar semnificaţia şi a căutat să captureze Insula Şerpilor în prima zi de război. Dacă Rusia va reuşi să-şi consolideze stăpânirea pe Insula Şerpilor, va servi drept bază pentru sistemele de rachete care ar permite Kremlinului să controleze o mare parte a Mării Negre, împreună cu spaţiul aerian din sudul Ucrainei.
 
"Imaginile arată mai multe nave în apropiere, dar acum par să fie cel puţin 10 vehicule şi pe insulă", arată Tim Ehrhart, expert în cibersecuritate, într-o postare pe Twitter.
 
Gândeşte-te la insulă ca la un distrugător de nescufundat”, a spus Andy Netherwood, expert în apărarea aeriană, citat de The Guardian. „Dacă plasezi acolo un radar şi sisteme de rachete sol-aer, îţi permite să domini spaţiul aerian din nordul Mării Negre, inclusiv abordarea importantă strategică a Odesei.”
 
Activitatea din ultimele zile de pe Insula Şerpilor, suprinsă de imagini din satelit, arată că ruşii par să fi mutat cel puţin 10 unităţi de tehnică militară.
De asemenea, sunt cel puţin şapte nave care înconjoară insula, în timp ce ruşii încearcă să recupereze inclusiv o navă scufundată.
 
Un alt expert militar a analizat imagini comparativ, una realizată pe 14 mai, iar cea de-a doua pe 24 mai. Mai mulţi comentatori constată că una dintre clădirile din centrul insulei a suferit avarii majore, cel mai probabil din cauza bombardamentelor ucrainene.
 
Stânca Insula Şerpilor din Marea Neagră este situată la aproximativ 45 de kilometri de ţărmurile României şi ale Ucrainei. Insula este parte a raionului Ismail al regiunii Odessa din Ucraina.
 
Pentru Ucraina, Insula Şerpilor reprezintă un punct strategic important, deoarece canalele navigabile din proximitatea insulei se întind pe 12 mile marine şi asigură legăturile comerciale către oraşele-port Odesa şi Herson, cu impact în planul rezilienţei economice a ţării.
 
De altfel, o analiză a Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC) arată că apropierea Rusiei de România ar trebui să ne îngrijoreze din cel puţin patru motive:
 
Economic: izolarea economică a Ucrainei prin controlul asupra canalelor navigabile din proximitatea insulei, care pot deveni puncte de intrare pentru aprovizionări; obţinerea controlului asupra resurselor de hidrocarburi pe care le deţine Ucraina în zonă; capacitatea de a întreprinde acţiuni de descurajare a explorării şi exploatării resurselor din zonă;
 
Militar: poziţionarea pe şi în zona Insulei Şerpilor a unor capabilităţi militare tehnice (în special comunicaţii) şi umane aferente, cu scopul de a obţine avantajul strategic, în principal prin mărirea capacităţii de proiectare a forţei către actori şi/sau ţinte considerate de Rusia drept ostile;
 
Geopolitic şi geostrategic: consolidarea obiectivului consacrat al Rusiei de a „avea ieşire la mare”, prin deţinerea controlului asupra cât mai multor rute de transport maritime în plan regional şi conectarea la principalele rute internaţionale; impactul principal în această situaţie se configurează pe segmentul rezilienţei în domeniul transporturilor în statele afectate de acţiunile agresive ale Moscovei în Regiunea Mării Negre şi în zonele adiacente (Marea Caspică – Canalul Volga-Don, Marea Azov – Strâmtoarea Kerci, Marea Mediterana – Strâmtorile Bosfor şi Dardanele);
 
Politico-diplomatic: pe fondul precedentului privind anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, Rusia poate aborda similar subiectul legat de Insula Şerpilor, cu scopul de a o declara teritoriu rus, cu toate drepturile ce decurg din această situaţie, respectiv implicaţiile pentru actorii regionali şi internaţionali.
 
Ameninţare deschisă pentru Odesa şi Transnistria
 
O prezenţă consolidată a Rusiei pe această insulă ar putea fi dezastruoasă pentru Ucraina, atât din punct de vedere strategic, cât şi economic, după cum o arată analiza serviciilor secrete ucrainene din domeniul apărării.
 
Ucraina a fost deja nevoită să îşi închidă portul Odesa, suspendând exporturile vitale de cereale, iar Kievul se teme că insula ar putea fi folosită şi ca o a doua linie de front.
 
Te-ar putea interesa şi:
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

X -Files1
25.05.2022, 18:47:12

---------------Despre Insula Serpilor si Shell------------------- In sfarsit, ca am tot asteptat un articol cu Insula Serpilor. Am o bucatica de informatie pe care tin s-o impartasesc cu voi. Vad bucurie mare ca Romania are gaze in M Neagra de 200 de miliarde de dolari...parca asta-i cifra vehiculata. Dar am vesti pentru voi: indiferent ca din alea 200 de miliarde raman in Romania 2 miliarde sau 6 miliarde ... mai mult nu vor politicienii romani, miliardele alea mai au de asteptat. Nu va tineti rasuflarea! Shell sau Exxon, sau cine mai credeti voi ca vine sa exploateze zona...NU o va face in conditii instabile cu Rusia in Insula Serpilor. Asa ca...mai e mult pana departe; la iarna va fi frigutz, iarna cealalta si mai frig iar apoi un pic mai frig decat iarna precedenta. Obisnuiti-va.

-9 (13 voturi)
fact check
25.05.2022, 18:58:23

apropos de o "bucatica impartasita"...nu stiu caruia dintre noi ar trebui sa-i zici tata...

+4 (4 voturi)
Ionel Marcu
25.05.2022, 19:04:26

Insula asta nu poate fi fărâmițată și scufundată cumva, să nu mai creeze probleme?

+4 (4 voturi)
fact check
25.05.2022, 18:47:17

imi permit sa raspund eu la intrebarea din titlu....ca dupa aia sa o redenumeasca Novaia Moskva si sa aiba unde isi scutura trandafiru' marinarii in trecere

wakki m
25.05.2022, 18:49:51

O să fie prilej de alte și alte cargo 200 pentru rusnaci insulița aia Care de fapt e stâncă, nu e insulă, pentru că nu are surse de apă potabilă Spre deosebire de o navă, este imobilă, nu pleacă nicăieri și poate fi bombardată până în pânzele albe

+13 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările