În lume

articolul anterior articolul urmator

De la maşini zburătoare la taxiuri aeriene, transportul urban aerian prinde tot mai mult contur

3
4 Dec 2021 17:23:00
Autor: Cristina Ene
Maşina zburătoare  PAL-V Liberty FOTO PAL-V
Maşina zburătoare  PAL-V Liberty FOTO PAL-V

Paramedici cu jeptackuri, poliţia de frontieră în maşini zburătoare şi muncitorii deplasându-se zilnic la serviciu cu drone-taxi - pare o lume SF dar aşa se prefigurează viitorul unei pieţe a mobilităţii aeriene avansate estimate la 17 miliarde de dolari până în 2025, relatează Reuters.

 „Nu putem continua să folosim transportul rutier. Mobilitatea 3D este cu adevărat importantă”, a spus Anna Kominik, director pentru Asia Pacific la Wisk, o companie americană de vehicule electrice aeriene aparţinând de Boeing, cu un poligon de teste în Noua Zeelandă.
 
Wisk face de patru ani teste ale vehiculului său Cora, o aeronavă electrică care decolează şi aterizează ca un elicopter şi face demersuri pe lângă autorităţile de reglementare aeriană din SUA pentru a autoriza un taxi aerian capabil să transporte doi pasageri pe o distanţă de 100 de kilometri cu viteze de până la 150 de kilometri pe oră.
 
„67% din populaţia globului va locui în oraşe până în 2030, motiv pentru care infrastructura rutieră nu va mai face faţă în acelaşi timp în care va fi costisitor de renunţat la ea. Va trebui să trecem la spaţiul aerian de deasupra ca resursă”, a spus Kominik.

Aceasta nu a oferit un orizont de timp pentru primele transporturi ale Cora.
 
Compania PAL-V cu sediul în Olanda a conceput un taxi electric numit Liberty care poate fi folosit pentru transport rutier şi aerian circulând la o viteză de 180 de kilometri pe oră şi pe o distanţă de 400 de kilometri.
 
Vehiculul cu două locuri a primit autorizaţie de transport în Europa în acest an. Livrările către clienţi vor începe în 2023 şi vor presupune instrucţie de pilotare. 15 ţări au făcut deja comenzi şi alte 193 şi-au interesat disponibilitatea de cumpărare.
 
Gravity Industries a testat deja echipamentul său jetpack în mai multe ţări în mare parte în armată şi misiuni de urgenţă în Marea Britanie.
 
Sistemul de zbor are o autonomie de zbor de patru minute şi se lucrează la o autonomie mai mare de zbor.
 
Piaţa mobilităţii aeriene avansate a ar putea valora aproape 17 miliarde de dolari până în 2025 şi 110 miliarde de dolari până în 2035, potrivit Allied Market Research.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

gyll
4.12.2021, 18:23:28

Despre poluare nimic?

+10 (10 voturi)
Don Joe
4.12.2021, 18:45:44

Poluarea se rezolvă cu declaraţii sforăitoare despre "net zero by ". În rest putem să investim maxim-agresiv în absolut cea mai poluatoare opţiune imaginabilă: transport aerian, distanţe scurte, vehicule mici cu puţini pasageri per călătorie. Cum se poate mai rău din toate punctele de vedere - CO2, necesar de minereuri rare, necesar de plastic, necesar de energie, necesar de parcări/hangare, tot. Totul cât mai rău posibil. Ăştia din industrie zici că-s psihopaţi de-a dreptul.

Don Joe
4.12.2021, 18:46:54

Ziceam "net zero by (insert un an oarecare din viitor când CEO-ul estimează că nu va mai fi problema lui)".

Modifică Setările