De ce nu au activat ruşii sistemul antirachetă pentru a dejuca atacul american din Siria. Primele imagini cu baza siriană după atac VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistem de rachete rusesc S-300
Sistem de rachete rusesc S-300

Generalul american în rezervă Barry McCaffrey spune că Pentagonul s-a coordonat cu ruşii, fără a li se da prea mult timp să reacţioneze. El mai spune că probabilitatea ca ruşii să-i confrunte pe americani era minimă.

Ofiţerul spune că este aproape cert că rachetele au fost reperate de sistemele radar ruseşti de tip S-300 care protejează instalaţiile militare de la Tartus şi Latakia. Atât Moscova cât şi Washington-ul au efective la sol şi un considerabil arsenal aerian în apropierea zonei operaţiunii.

“S-a ales opţiunea cu un risc relativ scăzut, şi faptul că n-a fost lovită apărarea anti-aeriană, care ar fi trebuit neutralizată dacă se preconizau raiduri aeriene, arată caracterul limitat al atacului.  A fost un mesaj. Urmeaza o pauză, o resetare, şi probabil încă o tentativă diplomatică de a-i influenţa pe ruşi”, spune şi amiralul în retragere James Stavridis, care a numit atacul, ordonat de preşedintele Trump fără consultarea Congresului, „moderat şi proporţional“.

Rusia a desfăşurat în noiembrie 2015 baterii de apărare antiaeriană ultramoderne S-400. Aceste sisteme permit în special să riposteze unui atac aerian. Armata rusă a desfăşurat şi mijloace mobile de apărare antiaeriană (Pantsir şi Tor M1). 

Cu sistemele sale S-300 şi S-400, Rusia asigură astfel o apărare completă celor două baze ale sale în Siria. Sistemele S-300 şi S-400 sunt poziţionate pentru a riposta prezenţei în aer a avioanelor coaliţiei conduse de SUA şi navelor de război occidentale din Marea Mediterană.

    

Vineri, ministerul rus al Apărării a anunţat că apărarea aeriană siriană va fi întărită după ce rachete de croazieră lansate de aviaţia SUA au lovit o bază aeriană din vestul Siriei, au informat agenţiile de presă ruse, relatează Reuters. 

Totodată, ministerul rus a luat în derâdere eficienţa loviturilor SUA despre care a afirmat că a fost "extrem de redusă", în condiţiile în care 23 de rachete şi-au atins ţintele, în timp ce altele 36 nu se ştie unde au aterizat. 

Expert rus: niciun sistem antiaerian din lume nu este capabil să detecteze obiecte la o altitudine atât de joasă

Expertul militar Viktor Murahovski, redactor-şef al revistei "Arsenalul patriei", a declarat pentru publicaţia Vzgliad că Rusia are instalate sisteme de apărare antiaeriană S-400 (cel mai performant echipament rusesc de interceptare a ţintelor aeriene) la baza sa de la Hmeimim, dar niciun sistem antiaerian din lume nu este capabil să detecteze obiecte la o altitudine atât de joasă precum cea la care au zburat rachetele americane, care au lovit ţintele în Siria în noaptea de joi spre vineri.

Având în vedere că altitudinea la care au zburat rachetele de croazieră nu a fost mai mare de 100 de metri, vizibilitatea directă a acestora a fost practic inexistentă chiar dacă radarele ar fi fost "amplasate pe înălţimi", a explicat expertul, adăugând că şi relieful muntos din zonă a fost o piedică.

În prezent, "niciun sistem de apărare antiaerian din lume, fie că este un C-400 sau un „Patriot“ sau oricare altul nu putea detecta de la distanţă ţinte aeriene la joasă altitudine", a spus el, subliniind că detectarea ţintelor în astfel de condiţii este o imposibilitate din punct de vedere al legilor fizicii. 

Baza siriană a fost practic distrusă

Totuşi, un angajat al bazei militare susţine că baza aeriană Shayrat din Siria a fost grav afectată în urma bombardamentelor SUA, informează RIA Novosti.

Potrivit acestuia toată tehnica militară aflată în baza aeriană a fost avariată. "Toate avioanele au fost avariate. Practic, baza aeriană a fost distrusă", menţionează sursa citată. Anterior, guvernatorul provinciei siriene Homs, Talal al-Barazi, a declarat că baza va fi restabilită în viitorul apropiat.

59 de rachete de croazieră Tomahawk au lovit, noaptea trecută, aerodromul de unde ar fi decolat avioanele care au comis atacul cu arme chimice de zilele trecute din Siria. Rachetele au fost lansate de pe două distrugătoarele americane din Marea Mediterană.

O rachetă Tomahawk BGM - 109 cântăreşte 1,5 tone şi costă între 600.000 şi 1,2 milioane dolari. Sunt lansate de pe nave militare şi submarine şi pot atinge cu precizie ţinte la distanţe de până la 2500 de km.

Rachetele Tomahawk sunt dificil de detectat de radar, deoarece au o secţiune mică şi zboară la joasă înălţime. După lansare, motorul rachetei alimentat cu combustibil solid accelerează, până când un motor turbofan preia zborul care ajunge la 880 de kilometri pe oră.

Mionisterul rus de Externe susţine că cel mai recent atac cu rachete din partea SUA, asupra aeroportului militar din Siria, a fost pregătit cu mult timp înainte de a fi lansat şi ascunde mai multe interese în legătură cu Irakul pe care complexul militar industrial le are în zonă.

Ultimul atac american antirachetă asupra aeroportului militar din Siria este o încercare de a distrage atenţia de la situaţia gravă din Mosul, Irak, precizează într-un comunicat Ministerul rus de Externe, conform Sputnik International.

Oraşul Mosul din Irak este în prezent în pragul unei catastrofe umanitare. „Evident, acţiunea militară a SUA este o încercare de a distrage atenţia de la situaţia din Mosul, unde sute de civili au fost ucişi, iar catastrofa umanitară se profilează ca urmare a unor acţiuni, inclusiv a celor luate de coaliţia condusă de SUA", a declarat Ministerul rus de Externe. 

Potrivit ministerului, este evident că atacul cu rachete balistice al SUA „a fost pregătit în prealabil". „Este clar pentru orice expert că decizia privind atacul cu rachete a fost luată la Washington înainte de evenimentele din Idlib, care au fost folosite ca motiv pentru a demonstra forţa", a spus ministerul.

Primele imagini cu baza siriană după atacul SUA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite