De la Războiul Rece la Pacea Rece, în Europa, până la ce devoalează Califatul Islamic în lumea arabă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există opinii conform cărora atât conflictul militar din Ucraina, cât şi evoluţiile generate de Califatul Islamic, în Orientul Mijlociu, sunt departe de grijile românului de rând, fiind insignifiante, în raport cu agenda dezirabilă a viitorului preşedinte şi a următorului premier, în logica schimbărilor previzibile din România ultimei luni a acestui an. Realitatea este alta, motiv pentru care am invitat la un dialog trei conaţionali aparte.

La est de frontiera răsăriteană a NATO, preşedintele Federaţiei Ruse s-a întors la Moscova cu imaginea celui care la Milano a găsit puncte comune de acord în discuţiile purtate cu liderii europeni şi omologul ucrainean.

Mai mult, cel puţin la nivelul declaraţiilor oficiale, ale Moscovei şi Kievului, Ucraina şi Rusia au ajuns la un acord, privind preţul gazelor ce vor fi livrate pe timpul iernii, de puterea regională, fostei republici unioniste sovietice.

Dar apele din apropierea Federaţiei Ruse nu sunt chiar atât de limpezi, la propriu şi la figurat, din moment ce Suedia a demarat acţiuni de localizare a submarinului rus care a intrat în... apele sale teritoriale.

Semn că ruleta rusească funcţionează impecabil.

Mai puţin rubla Rusiei, care generează atitudini oficiale menite a cenzura preocupările presei autohtone, privind acest subiect sensibil.

În schimb, Califatul Islamic, insensibil la loviturile aeriene americane, nu este deloc îngrijorat, precum Turcia, de prima livrare de armament, către kurzi, prin paraşutare, din aeronave ale Forţelor Aeriene Americane, de tip C-130.

Cu o armată irakiană debusolată, cu un guvern defensiv la Bagdad, unde noii miniştri ai apărării şi de interne nu au intrat efectiv în funcţiune, Irakul pare a fi în pragul destrămării statale, în condiţiile în care, place sau nu, chiar dacă presa occidentală nu scrie asta, aproape 50% din teritoriul său, marcat pe harta lumii, este sub stăpânirea Califatului Islamic.

Aceste două show-uri geopolitice, la est şi sud de comunitatea euroatlantică constituie motivele pentru care am invitat, la un dialog, în studioul postului 6TV, pe trei compatrioţi, un perseverent autor de studii geopolitice relevante, blogger la ADEVĂRUL, un general care a comandat Universitatea Naţională de Apărare şi un sociolog.

Cum majoritatea cititorilor sunt cu ochii pe propriul cronometru, am optat atât pentru inserarea întregii înregistrări video, cât şi pentru semnalarea afirmaţiilor de interes general, ale celor trei interlocutori.

Marius Văcărelu:

@ Ucraina este în faţa unei schimbări de model statal.

@ Reconstrucţia statală şi mentală ucraineană are la bază numărul de morţi, care este foarte mare.

@ Preşedintele Ucrainei nu este singur. În realitate este foarte puternic, chiar dacă statul pe care trebuie să îl conducă este slab.

@ Preşedintele Petro Poroshenko este obligat să construiască un stat. Şi trebuie să răspundă la întrebarea:”cine suntem noi ucrainenii?”

@ Putin a fost, cel puţin din perspectiva primelor două mandate prezidenţiale, un om providenţial pentru Rusia.

@ Pe timpul lui Vladimir Putin salariile şi pensiile s-au plătit la timp.

@ Rusia a fost prea mulţi ani comunizată. Din punct de vedere economic, asta a însemnat o întârziere a conexiunii cu tehnologia înaltă. Rusia a avut o asemenea tehnologie numai pe zona militară.

@ Când vor fi, dacă vor fi proteste, moscoviţii vor fi cei care vor demonstra primii.

@ De ce nu trebuie să fie bine plătiţi angajaţii statului (român)?

@ Dacă vor dori să aibă într-adevăr un Califat, insurgenţii ISIL vor trebui să atace Arabia Saudită.

@ Un război civil nu se duce doar de generali.

@ Această apariţie a armatei Levantului este consecinţa unui anumit tip de educaţie, a unui anumit mental existent la acei oameni.

@ Preşedintele Obama nu ştie aproape deloc relaţii internaţionale.

@ Cei care vor să emigreze (în urma acţiunilor ISIL) nu au decât două ţări unde se pot duce – Turcia şi Israelul. Zone de calm, pace şi prosperitate economică.

@ Realitatea în care ne aflăm: sunt prea multe probleme, în prea multe ţări.

@ Sunt foarte mulţi oameni cu psihicul slăbit, în ultimii 25 de ani.

@ Insurgenţii ISIL gândesc într-o paradigmă strict determinată de Coran şi în interiorul ei folosesc alte concepte.

@ Între ţările arabe, cea mai dezvoltată era Irakul, nu Arabia Saudită.

@ Soarta Califatului Islamic o văd destul de pozitivă în următorii ani. Nu cred că Irakul va mai rămâne în frontierele de acum.

Florian Răpan:

@ Exerciţiile militare (precum cele folosite ca pretext de Moscova, pentru dislocarea propriilor trupe la graniţa cu Ucraina), oricât de complexe ar fi nu au o durată atât de mare şi nu se derulează pe un spaţiu atât de vast.

@ Ne putem aştepta oricând la declanşarea unor noi acţiuni militare, atât de o parte beligerantă, cât şi de cealaltă, situaţia rămâne într-un echilibru instabil.

@ Ar fi recomandabilă punerea în concordanţă a strategiei de securitate a Ucrainei cu situaţia geopolitică şi geostrategică în care se află această ţară.

@ Este necesară dotarea armatei ucrainene cu tehnică de luptă şi echipamente conforme cu misiunile pe care le are de îndeplinit acum.

@ Se impune o cooperare mai strânsă a Ucrainei cu statele membre ale NATO.

@ O prioritate pentru autorităţile de la Kiev este asigurarea unui buget adecvat al apărării.

@ Majoritatea combatanţilor ISIL provin din fosta armată irakiană, care s-au simţit frustraţi, umiliţi, după ce a fost dat jos dictatorul.

@ Eficienţa loviturilor aeriene americane asupra forţelor ISIL nu a fost cea scontată. Dimpotrivă, insurgenţii islamici şi-au continuat ofensiva.

@ Armata Turciei este una puternică, cu un rol important la nivel regional şi în cadrul NATO.

@ În momentul de faţă, kurzii încearcă să supravieţuiască la atacurile forţelor Califatului Islamic.

Dana Silvia Contineanu:

@ Războiul imagologic, dintre Kiev şi Moscova va continua foarte puternic. Deocamdată, pe acest plan, ruşii par a fi mai buni.

@ Putin doreşte să se simtă puternic demonstrând astfel ce a făcut el pentru Rusia.

@ Pe termen lung, ruşii sunt buni strategi şi mari jucători la tabla de şah a lumii.

@ Insurgenţii ISIL au propagat anumite idei, care au prins la nivelul celor cu o bază educaţională diferită de cea occidentală.

@ Ar trebui găsit un limbaj comun, de colaborare, cu toate statele arabe, pe tema combaterii Califatului Islamic.

@ Se doreşte aşezarea bazelor acestui califat şi din punct de vedere al populaţiei, nu numai din perspectiva luptei şi a ideologiei islamice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite