În lume

articolul anterior articolul urmator

Decizie istorică în Israel. Bărbaţii şi femeile se vor putea ruga împreună la Zidul Plângerii

24
31 Jan 2016 19:34:51
Autor: Ion Gaidau
Zidul Plângerii
Zidul Plângerii

Guvernul israelian a luat duminică decizia istorică de a permite bărbaţilor şi femeilor să se roage împreună la Zidul Plângerii din Ierusalim, dând astfel curs unei solicitări susţinute timp de două decenii de mai multe grupări progresiste, informează agenţiile EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

Este vorba de „o soluţie de compromis pentru o problemă foarte delicată în legătură cu un loc menit să-i unească pe evrei“, a afirmat premierul Benjamin Netanyahu înaintea adoptării măsurii, în pofida criticilor venite din mediile ultraortodoxe.

Iniţiativa prevede amenajarea unei noi esplanade de rugăciune mixte, pentru bărbaţi şi femei, la Zidul de Vest, locul sfânt al evreilor, pe lângă cele două existente deja, care sunt separate pe sexe. Guvernul israelian a alocat zece milioane de dolari pentru proiectul de transformare în loc de rugăciune a unui actual sit arheologic de lângă Zidul de Vest. Realizarea construcţiei ar urma să dureze un an.

Un alt aspect de maximă importanţă al deciziei luate duminică de Cabinetul Netanyahu constă în aceea că, spre deosebire de cele două locuri de rugăciune existente, cel de-al treilea nu va mai avea un rabin angajat al statului, ci va fi administrat de o comisie mixtă. Aceasta va fi compusă din reprezentanţi ai curentului conservator, precum şi ai celui progresist - susţinut puternic de evreii din exteriorul ţării, delegaţi ai guvernului, de la organizaţia „Femeile Zidului Plângerii“ şi de la Agenţia Evreiască.

Ziarul cu cel mai mare tiraj din Israel, „Yediot Aharonot“, a salutat o hotărâre „istorică“.

„Până în prezent, Zidul se afla sub controlul unei componente a extremei de dreapta cu mentalitate îngustă şi a unor ultraortodocşi idolatri care au o viziune limitată asupra lui Dumnezeu şi a iudaismului“, a declarat pentru EFE Susan Silverman, membră a organizaţiei „Femeile Zidului Plângerii“. Acest grup de activiste reformatoare militează de multă vreme pentru libertatea de cult în zona Zidului Plângerii, notează Agerpres.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

miron miron
31.01.2016, 20:55:00

Cand e vorba de religie, totul tine de prostia omeneasca. Suntem nascuti sa avem aceleasi drepturi pe linie. Hazardul vietii a facut ca femeia sa aiba un rol mult mai important ca barbatul, in speta a procrea viata, asta i-a luat mult din sansa de a fi inaintea barbatului . Barbatul astfel a avut libertatea de miscare, dandu-i premisa de a se impune in fata femeei. Aceeasi treaba s-a intamplat mai tarziu si in cazul religei, barbatul restrictionandu-i accesul la diferte rituri religioase. Au trecut aproape doua mii de ani ca femeia sa aiba dreptul de a fi la dreapta barbatului in fata Zidului Plangeri. Cauza-i una singura, barbatul nu-i departe inca de primatele noaste...

+4 (4 voturi)
rozen Yosef
31.01.2016, 21:34:11

miron miron Punctul Dv. de vedere este destul de corect, insa am cateva observatii, si anume; 1 - atunci cand afirmati: "cand e vorba de religie, totul tine de prostia omeneasca", mie imi este dificil sa cred ca oamenii aflati in afara RELIGIEI, pot fi siguri ca sunt feriti de "prostia omeneasca"... 2 - Credeti-ma ca femeia a avut intodeauna [incepand chiar cu Eva!] mult mai multa putere de decizie decat barbatul, atata doar ca ea a fost destul de inteligenta sa nu-si etaleze aceasta capacitate. 3 - In ce priveste Zidul Plangerii - de care pomeniti - acesta nu a fost accesibil nici barbatilor in timpul dominatiei iordaniene. Iar in cazul in care Federica Mogherini va reusii in planurile ei - acela de a oferi jumatate din Ierusalem Sunnilor palestinieni - atunci nici macar turistii Crestini nu vor mai putea vizita Locurile Sfinte. [ori, daca "Frati Musulmani, sau din Statul Islamic ajung acolo, atunci se poate spune Aleluiah!]

0 (2 voturi)
Anna Krasovski
31.01.2016, 21:10:02

cum, in autobuze merg separat, si din statie de manuta?¿:))

+2 (2 voturi)
Anna Krasovski
31.01.2016, 21:16:42

mi-am amintit de o nunta, la care am fost invitata. barbatii dansau in salon, iar femeile intr-un colt dupa paravan...cica, barbatii evrei nu au voie sa vada femeile unduindu-se, sa nu pofteasca la ele.am avut 2 intrebari, la care nu s-a gasit nimeni sa-mi raspunda. m-am dus si eu sa dansez langa fete si, l-am prins pe unu ca tragea cu ochiul. si, cand am intrebat daca are voie, socru-su a zambit si-a ridicat din umeri...apoi am intrebat, dar daca baietii care se unduiau unul in fata celuilalt se ravneau intre ei, nu era pacat?la fel n-am primit nici un raspuns...:)

+3 (5 voturi)
rozen Yosef
31.01.2016, 21:49:53

Anna Krasovski Totul este conexat la o anumita traditie si - de ce nu - la un nivel de civilizatie. In toata acesta lume exista o diversitate de modalitati in care oamenii se simt bine. Exista baruri de zi si de noapte, exista drepturile femeilor din Iran, sau Arabia Saudita, si - deasemenea - exista oameni care traiesc in Jungla cea adevarata... In timpul din urma s-au legalizat casatoriile unisex, si asa mai departe. Ceea ce se intampla femeilor din Germania, Suedia, etc. este ceva cu care Europa - se pare - se va obisnui, incet-incet. Iata si un filmulet care o sa va ajute sa uitati cele vazute la nunta la care ati participat: https://www.youtube.com/watch?v=eZnbvByJxVg

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (24)