În lume

articolul anterior articolul urmator

Decizie neaşteptată a liderului suprem al talibanilor în legătură cu situaţia femeilor: „Nimeni nu poate obliga o femeie să se mărite”

7
3 Dec 2021 18:25:40
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Liderul suprem al talibanilor Hibatullah Akhundzada a cerut vineri Guvernului, printr-un decret, „să ia măsuri serioase pentru a impune respectarea drepturilor femeilor” în Afganistan, împotriva căsătoriei forţate, fără să menţioneze dreptul la muncă sau la educaţie, relatează AFP.

„Nimeni nu poate obliga o femeie să se mărite”, ordonă mollahul Hibatullah Akhundzada, tribunalelor, guvernatorilor şi mai multor ministere să lupte împotriva căsătoriilor forţate, foarte curente în Afganistan.

Decretul intervine în contextul în care talibanii încearcă să convingă comunitatea internaţională să restabilească ajutorul financiar în Afganistan, pentru a face faţă crizei umanitare care afectează ţara, la trei luni şi jumătate după ce au preluat puterea.

Respectarea drepturilor afganelor, mai ales accesul la educaţie şi muncă, este una dintre condiţiile-cheie avansate de către donatori străini în vederea reluării ajutoarelor.

Islamiştii au autorizat, până în prezent, doar o parte a femeilor funcţionare - în eduaţie şi sănătate - să-şi reia activitatea.

Ei au întrerupt cursurile adolescentelor în majoritatea colegiilor şi liceelor din ţară - o măsură despre care afirmă că este temporară.

În decretul său, Hibatullah Akhundzada se concentrează asupra căsătoriilor şi văduvelor, care nu trebuie să fie recăsătorile cu forţa şi care au dreptul la o parte a moştenirii soţilor lor.

Talibanii au fost acuzaţi de către inamicii lor de faptul că le căsătoresc cu forţa pe femei, inclusiv văduve, cu combatanţi talibani, fapte care nu au putut fi verificate.

Căsătoriile unor fete minore în schimbul unor sume de bani - considerate de către unii drept vânzări - au crescut, de mai multe luni de zile, din cauza sărăciei.

Numeroase familii disperate - mai ales în nordul şi vestul Afganistanului, zone devastate de secetă - sunt nevoite să-şi căsătorească fetele foarte tinere, pentru a rambursa datorii sau pentru a se hrăni.

Liderul suprem al talibanilor denunţă, de asemenea, cutuma care constă în căsătoria unei femei tinere în vederea soluţionării unui conflict între familii şi îndeamnă Ministerul Culturii şi Informaţiei să publice articole despre drepturile femeilor, ”pentru a împedica regresul în curs”.

Mollahul Akhundzada cere totodată Ministerului Afacerilor Religioase să încurajeze ”erudiţi” să predice împotriva oprimării femeilor.

Economia afgană - care depindea puternic de subvenţii internaţionale - s-a prăbuţit după ce talibanii au preluat puterea.

Statele Unite au blocat activele Băncii centrale afgane, iar Banca Mondială (BM) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-au suspendat ajutoarele.

ONU avertizează că 23 de milioane de afgani, dintr-o populaţie de peste 40 de milioane, riscă foametea în această iarnă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Stan Toma
3.12.2021, 18:25:49

Afganii au ales sa traiasca in Epoca Pietrei . Nu trebuiesc deranjati cu ajutoare sau alte asemenea lucruri care aparitn democratiei.

0 (4 voturi)
Brave.com
3.12.2021, 20:03:59

„să ia măsuri serioase pentru a impune respectarea drepturilor femeilor” în Afganistan" Totusi pana si talibanii sunt mai progresisti decat ortodoxii... https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/femeile-nu-vor-acces-noua-manastire-construita-gigi-becali-valcea-nu-vor-animale-sex-feminin-1_6169b0935163ec427168eea6/index.html

+3 (19 voturi)
Adevarul supara
3.12.2021, 20:11:49

Brave,Dumnezeu sa iti lumineze creierul intunecat. Mergi si traieste-ti viata in Afganistan, o meriti.

-5 (17 voturi)
Brave.com
3.12.2021, 20:51:28

Adevarul supara... indeed: https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/ce-moaste-adaposteste-athosul-romaniei-locul-femeile-nu-voie-intre-cumplit-blestem-1_60b24cb35163ec42718d492f/index.html

+4 (18 voturi)
J0369 Wollf
4.12.2021, 03:06:18

Tin sa cred ca daca aia nu dau drepturi la femei asa cum doresc democratiile occidentle aia pana n primavara raman cu jumatate din populatie...bine pana la urma n ar fi rau

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările