Decontaminare la Fukushima cu ,,apă care fierbe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Japonia se fac încercări disperate la centrala de la Fukushima de a stabiliza situaţia, după ce roboţii trimişi în interiorul reactoarelor 1 şi 3 au înregistrat un nivel extrem de ridicat de radiaţii.

Autorităţile nipone au trimis în interiorul reactoarelor 2 şi 3 roboţi specializaţi pentru a culege informaţii, cu precădere despre nivelul radiaţiilor. Operatorul TEPCO testează în prezent metoda cu zeolit pentru a decontamina apa mării din apropierea centralei de la Fukushima.

Metoda folosită la Cernobîl

Potrivit cotidianului „Die Welt", mai mulţi saci a câte-o sută de kilograme umpluţi cu preţiosul mineral au fost scufundaţi în apele oceanului, chiar în dreptul instalaţiilor nucleare avariate pentru a absorbi cesiul şi iodul radioactiv care s-au scurs din bazinele de depozitare a materialelor. Zeoliţii se găsesc în natură sub formă de depozite de tuf vulcanic, fiind rezultatul depunerii cenuşii vulcanice în lacuri cu apă sărată. Materialul poros, numit de baronul suedez Axel Cronstedt în 1756 „apa care fierbe", poate fi creat, acum, şi artificial.

Mineralul este un catalizator excepţional, motiv pentru care experţii sovietici l-au folosit imediat după catastrofa de la Cernobîl, nu pentru decontaminarea apei, ci a muncitorilor iradiaţi. Folosit de secole în medicina populară rusă şi asiatică, zeolitul acţioneaza ca un magnet care atrage şi elimină din organism - în cazul Japoniei, din apa mării - metalele grele şi materialele radioactive. Mineralul este utilizat la epurarea apelor uzate, fertilizează solurile, şi printre altele, combate dăunătorii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite