Despre măsurile împotriva Covid-19 luate de Emiratele Arabe Unite

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La spitalul Sheikh Khalifa Medical City, unul dintre spitalele unde sunt internaţi bolnavii de Covid-19 din Emiratele Arabe Unite, femeile sunt în prima linie.

Din martie 2020, mai multe ţări printre care China, Suedia, Iordania, Iran, Romania au început să testeze tratamentul cu celule stem pe pacienţii cu covid 19 în stare gravă.

La spitalul Sheikh Khalifa Medical City, unul dintre spitalele unde sunt internaţi bolnavii de Covid-19 din Emiratele Arabe Unite, femeile sunt în prima linie.

Dr Shamma Al Mazrouei, managerul operaţional al spitalului Sheikh Khalifa Medical City, şi prietena ei, Dr. Fatima al-Kaabi, şefa departamentului de hematologie şi oncologie, lucrează continuu pentru a ajuta cât mai mult pacienţii şi pentru a asigura cele mai bune condiţii de muncă personalului medical, mai exact, pentru a evita supra-solicitarea şi infectarea care s-a produs în multe alte state.

Dr. Fatima al-Kaabi, şefa departamentului de hematologie şi oncologie, face parte din echipa de 28 de medici şi cercetători care au lucrat în cadrul Stem Cell Project la tratamentul dezvoltat la Abu Dhabi Stem Cell Center (ADSCC) pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19 intubaţi şi în stare gravă. Este un tratament care foloseşte celule stem, cunoscut şi aplicat de mult timp, doar că principiul de la Abu Dhabi este puţin diferit din punct de vedere al colectării celulelor stem, motiv pentru care Ministerul Economiei din Emiratele Arabe Unite le-a acordat brevet pentru metoda inovatoare de colectare a celulelor stem în vederea aplicării noului tratament.

Procedura constă în colectarea celulelor stem din sângele pacientului, procesarea în laborator şi reintroducerea lor prin nebulizare în plămâni după ce sunt activate. Astfel, se ajută regenerarea celulelor pulmonare, reacţia sistemului imunitar se accentuează şi se combate infecţia cu COVID-19 împiedicând deteriorarea  în continuare a celulelor sănătoase.

Aplicarea pe 73 de pacienţi, dintre care un sfert aflaţi la terapie intensivă şi intubaţi, a demonstrat că tratamentul dă rezultate, şi nu s-au observat efecte adverse imediate sau interacţiuni cu schemele de tratament  convenţionale aflate în derulare pe pacienţii cu COVID-19. Acest tratament cu celule stem a fost aplicat împreună cu medicaţia convenţională şi va continua să fie aplicat ca adjuvant la protocoalele de tratament stabilite. Tratamentul contracarează simptomele, nu elimină neapărat virusul.

La 4 mai 2020, Dr. Fatima al-Kaabi, şefa departamentului de hematologie şi oncologie de la spitalul Sheikh Khalifa Medical City din Abu Dhabi, a acordat un interviu postului CNBC  în care a explicat pe scurt în ce constă efortul lor:

”Apelăm la celulele stem pentru a ameliora simptomele cauzate de Covid19. Testele clinice au început la 4 aprilie 2020 şi am inclus 73 de pacienţi cu stări de infectare de la moderat la grav. Un sfert erau la Terapie Intensivă, intubaţi. Metodă nu este invazivă.  Colectăm sânge, îl procesăm în laborator,  şi îl reintroducem în corpul pacientului prin nebulizare, ca  atunci când tratăm astmul. Tratamentul nu ucide virusul dar ameliorează simptomele şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar. Este devreme să discutăm exact rezultatele în detaliu. În principiu, tratamentul se concentrează pe plămâni. Reduce tusea şi dificultăţile de respiraţie prin reducerea secreţiilor. Suntem bucuroşi deoarece primele rezultate sunt promiţătoare, de aceea am intrat în faza a doua a tratamentului. Dacă totul decurge bine, în 3 luni acest tratament ar putea să fie deja pe piaţă”.

Deocamdată nu există un tratament şi nici vaccin pentru Covid-19. 

Dr. Fatima al-Kaabi, şefa departamentului de hematologie şi oncologie de la spitalul Sheikh Khalifa Medical City din Abu Dhabi, a mai explicat că EAU vor ajunge curând la curba descendentă a evoluţiei virusului şi, ca peste tot în lume, populaţia din EAU a urmat reguli foarte stricte de distanţare socială, dezinfectare şi prevenţie.  Începând cu 4 mai, regulile se mai relaxează în EAU dar Guvernul păstrează încă reglementările  de urmat în spaţiile unde se reunesc oameni cum sunt mall-urile, cafenelele,  precum şi obligativitatea purtării măştii, pentru a reduce posibilitatea infectării şi povara care apasă pe sistemul medical.  

Interesant şi util pentru întreaga omenire este afirmaţia pe care Dr. Fatima al-Kaabi, şefa departamentului de hematologie şi oncologie de la spitalul Sheikh Khalifa Medical City din Abu Dhabi, a făcut-o la finalul interviului, deoarece ne învaţă să fim mai înţelepţi, mai empatici, mai umani, să abordăm cu gândire critică existenţa umană şi să înţelegem ce contează cu adevărat în viaţă:

“După această experienţă, toţi trebuie să facem un pas înapoi şi să reflectăm profund. Suntem atât de agitaţi în lumea modernă, facem eforturi să fim primii în toate şi uităm să apreciem aspectele minore ale vieţii…. Cea mai importantă e sănătatea. Să nu uităm niciodată să investim în sistemul medical şi în oameni. De acum încolo, asta voi repeta mereu. Reflectaţi puţin ce anume va trebui să facem în viitor şi cum anume va trebui să ne schimbăm modul de viaţă de acum încolo ca să demonstrăm că am învăţat ceva din această  criză Covid-19”

Interesant este de asemenea de observat că statele au scăpat mai uşor şi mai repede de epidemie în Orient, în timp ce în Occident, şi chiar în state pe care le admiram pentru sistemele lor, exemplu Suedia,  pentru care observăm cu durere cea mai mare rată de infectare şi de decese, oamenii au avut mai mult de suferit.  Oficialii acestor state au ajuns deja la stadiul la care declară că e posibil ca modul de raportare să fi fost greşit.

Concluzia este deci că birocratizarea excesivă, procedurile şi protocoalele excesive, tendinţa pecuniară şi pragmatismul au condus la erori.

Este posibil ca bunul simţ dublat de profesionalism, experienţă şi moralitate să ne dicteze mult mai exact ce trebuie să facem.  

Articol redactat de Marcela Ganea. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite