În lume

articolul anterior articolul urmator

Despre nevoia de a găsi un vinovat

5
27 Mar 2020 16:36:10
45North
Vladimir Putin vizitează centrul medical Kommunarka Rusia unde sunt trataţi bolnavii de coronavirus FOTO Profimedia
Vladimir Putin vizitează centrul medical Kommunarka Rusia unde sunt trataţi bolnavii de coronavirus FOTO Profimedia

Termenul ,,ţap ispăşitor” este la fel de valabil în relaţiile internaţionale, ca în viaţa de zi cu zi. Este facil să găsim o persoană, o companie sau un stat cărora să le atribuim responsabilitatea pentru o problemă pe care o ţinem cu greu sub control. Cu siguranţă ajută şi faptul că este dificil de demonstrat că la mijloc nu a existat o intenţie criminală, dar şi posibilitatea teoretică a existenţei unui scenariu demn de un roman SF.

 

Dacă ne uităm pe pagina oficială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), vedem că aceştia se ocupă cu preponderenţă de problemele principale, anume tratarea cazurilor existente şi prevenirea de noi cazuri. În schimb, probleme marginale, ca aceea a ştirilor de tip fake news sau false news au împânzit spaţiul public, iar paranoia a pus stăpânire pe o mare partea a populaţiei.

Astfel, informaţiile sunt foarte variate, iar la oameni ajung de multe ori mai uşor teorii improbabile legate de originia şi evoluţia bolii. La nivel de informaţii uşor accesibile pe pagina oficială a OMS avem secţiunea de întrebări frecvente, în care aflăm următoarele lucruri:

  • Ce sunt coronavirusurile?

“Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om, se ştie că mai multe coronavirusuri provoacă infecţii respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă boala coronavirus COVID-19.”

  • Ce este Covid-19?

“COVID-19 este o boala infecţioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus şi boală nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.”

          Mai există, în schimb, o secţiune care se numeşte ,,Mythbusters” (demitizare). Deşi originea acestui virus este probabil cel mai controversat ,,mit” pe care OMS ar trebui să îl clarifice, în această secţiune nu sunt decât informaţii referitoare la diverse forme de tratare sau raspândire ale virusului. Totuşi, acest lucru ar putea fi în sine o luare conştientă de poziţie, deoarece alege să nu furnizeze fundamente pentru continuarea discuţiei despre ,,de unde a pornit pandemia?”, clasificând-o din start ca o non-problemă.

          Aşadar, cine ne garantează că la mijloc nu a fost o mână criminală? Cine ne garantează că americanii, ruşii, nemţii, ISIS (şi lista poate continua) nu au sintetizat această formă a virusului? Nimeni. Singurul lucru care ne depărtează de aceste scenarii improbabile este informarea, iar termenul cheie în această discuţie este acela de ,,rezonabilitate”.

Cum este rezonabil să credem că a apărut acest nou virus?

          Noi credem că această chestiune trebuie discutată, iar pentru asta facem apel la opinii din partea unor experţi din domeniu, consultaţi de BBC, dar şi de OMS. Profesorul Ivan Hung, de la Universitatea din Hong Kong, vorbeşte despre analiza filogenetică moleculară a virusului şi cum aceasta este foarte asemănător cu virusurile SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) şi MERS (Middle East Respiratory Syndrome), care fac parte din aceeaşi familie a coronavirusurilor. Acesta susţine că acest fapt indică o evoluţie naturală a virusului şi că ipoteza conform căreia virusul ar putea fi creat în laborator este foarte improbabilă.

De asemenea, într-un videoclip creat de medicul rezident Siobhan Deshauer, în colaborare cu VaccineMakers şi susţinut de OMS, acesta explică într-un mod rezonabil şi pertinent tot ce trebuie un om obişnuit să ştie despre coronavirusuri în general şi despre Covid-19, în special.

,,Liliecii sunt purtători naturali de virusuri, astfel încât virusul se poate reproduce în interiorul liliacului fără a-l îmbolnăvi pe acesta, iar liliacul ajunge să transmită virusul altor animale sau oamenilor.” Medicul susţine că acest lucru s-a întâmplat şi în Wuhan, China. Acest lucru este foarte rezonabil, ţinând cont de numărul mare de boli pe care animalele sălbatice îl pot purta şi de faptul că legislaţia şi controalele în pieţele asiatice sunt foarte delăsătoare. În aceste pieţe sunt vândute numeroase specii de animale sălbatice. Activităţile oamenilor devin intruzive în foarte multe habitate naturale, iar acest lucru se pare că are un preţ. Aici găsiţi imagini cu activitatea din pieţele locale la care facem referire în acest articol (atenţie, videoclipul poate să aibă un puternic impact emoţional).

La toate aceste aspecte se poate interveni şi cu cifre pentru a susţine un dezinteres din punct de vedere economic din partea oricărui stat de a porni o astfel de pandemie. Conform The Guardian, criza coronavirus a provocat pagube economice mai mari în 3 săptămâni decât Criza Economică din 2008 şi este comparabilă cu Marea Criză începută în 1929. Printre cele mai afectate economii este cea a Chinei.

De ce Rusia are atât de puţine cazuri?

La momentul la care acest articol este scris (n.r. 27 Martie 2020) Rusia a trecut de pragul de 1000 de cazuri, iar 4 persoane au decedat din cauza Covid-19. Numărul de cazuri este destul de mic, raportat la populaţia Rusiei (144.5 milioane de locuitori) şi comparativ cu statele europene.

Într-un articol pentru The New Yorker, jurnalistul Joshua Yaffa, locuitor al Moscovei, încearcă să răspundă la această întrebare. Rusia are o frontieră cu China de 4.200 de kilometri, iar comerţul între cele două state a depăşit o sută de miliarde de dolari anul trecut. Cu toate acestea, Italia şi multe alte state europene sunt mult mai afectate decât Rusia.

Dacă ne uităm mai de aproape la ce înseamnă comerţul Rusiei cu China, acesta aproape că se rezumă la petrol şi gaze naturale. În schimb, Europa occidentală dispune de o vastă forţă de muncă venită din Asia, în special din China, cu un tranzit foarte mare de persoane şi bunuri venite din Asia. Astfel, apropierea geografică nu mai este un criteriu la fel de relevant pentru răspândirea unei boli pe cât este apropierea economică. În plus, primele ţări care au avut nenorocul de a fi afectate de coronavirus (în special Italia) nu au avut precedentul necesar pentru a putea să impună nişte măsuri severe asupra populaţiei. Măsurile impuse, spre exemplu, în România au avut precedentul statelor din vestul Europei, unde pandemia a lovit prima oară continentul nostru.

Nişte răspunsuri foarte prompte din partea administraţiei Putin de la Moscova este un motiv în plus, oamenii care nu au respectat carantina impusă de autorităţi primind sentinţe dure, în special privarea de libertate. O altă cauză ar putea fi ascunderea de noi cazuri de coronavirus pentru a păstra imaginea de ,,totul este sub control” pe care Rusia a promovat-o, cazurile de pneumonie (o formă agravată a coronavirusului) crescând cu 37% în luna ianuarie a anului curent, comparativ cu 2019.

Informaţiile prezentate prezintă demitizarea a câteva dintre chestiunile speculate de diverse grupuri de interes care au lansat informaţii false în spaţiul public. De obicei, în spatele ştirilor de felul acesta stă ceva mult mai puţin scandalos decât sunt ele făcute să pară. Informarea din mai multe surse este unul dintre principalele recomandări pentru a prevenire răspândirea de informaţii false.

                                                                           Articol realizat de Dragoş Nicolae Ghimpe, cofondator 45north

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Iosif66
27.03.2020, 21:18:44

Daca taceai,destept ramaneai.

-1 (3 voturi)
Freedom Truth
28.03.2020, 04:39:50

Domnule preşedinte Klaus Iohanis şi Guvern al României. Dacă dvs., daţi amendă unei persoane care este surprinsă de către autorităţile legale, ca ne-purtând echipament de protecţie şi ne-având posibilitatea sau foaie model tip - declaraţie în care susţine şi semnează faptul că a ieşit din casa lui sau din domiciliul lui pe propria răspundere, de ce nu le daţi oamenilor câte 30 de mânuşi de protecţie pe lună, 3 măşti de protecţie şi 30 de foi / declaraţii model tip, care să le completeze? Deci cineva este amendat cu 5000 de euro pentru că a părăsit domiciliul şi este închis în carantină 14 zile. Din acei 5000 de euro pe care i-aţi luat, Statul Român de la cetăţean, după ce l-aţi izolat, oferiţi cetăţeanului 30 de mânuşi, 3 măşti de protecţie şi 30 de foi să poată părăşi domiciliul, lunar, până la expirarea ... coronavirus. Deci, unde se duc banii din amenzi? Sunt folosiţi în binele cetăţeanului şi tratarea sau prevenirea coronavirus? Folosiţi în interesul acelui cetăţean care o să plătească o amendă imensă Statului Român, măcar 500 euro sau 300 din 5000, pentru prevenirea, combaterea coronavirus sau COVID-19 şi libertăţii, egalităţii şi fraternităţii. De ce nu informaţi lumea? Tipăriţi foi A4 la imprimantă, cu instrucţiuni de prevenire Coronavirus. N-aveţi 10 bani pentru fiecare cetăţean? Să ştie lumea. Eu taxă de sănătate şi mediu plătesc când iau şi pachetul de ţigări din magazin, intră în preţul pachetului, câţiva lei cred, din preţ. 10 bani o foaie, 10 foi 1 leu, 100 foi 10 lei, 1000 foi 100 lei, 10.000 foi 1000 lei. https://www.seruah.com/index.html/

-1 (3 voturi)
ovidiu preda
28.03.2020, 08:50:23

Declar sustin si semnez ca acest virus initial de origine animala a fost manipulat genetic in laboratorul militar de virusologie din wuhan si scapat aiurea si a provocat un razboi biologic global cu consecinte economice grave

+1 (1 vot)
Scorilo
28.03.2020, 12:08:09

Obiceiurile alimentare ale chinezilor dateaza de sute de ani ! Concluzia ? Cu privire la teoria conspiratiei... 1. De ce a aparut virusul abia acum ? 2.Virusul poate fi ”scapat” si de altii in zona Wuhan...Altii care STIU ca in zona exista un laborator secret chinezesc,in asa fel incat,la prima vedere,vinovatia sa cada pe chinezi. Posibil ? DA ! 3.Virusul are si parti ”pozitive”...Convenabile din punct de vedere al masonilor. S-a incetinit mult POLUAREA;se fac ”economii” la fondurile de pensii; se fac economii la fondurile de salarii; economia Chinei este data inapoi cu vreo 5 ani; arhitectura economica si politica post virus va fi renegociata de statele mari (in detrimentul celor mici); castiguri masive pe burse (short) pentru marii jucatori(pierd novicii...); De pierdut pierd masiv saracii ! 4.De ce TOATE statele,avand in fata experientele prin care au trecut/trec inaintea lor alte state iau (aproximativ !) masurile necesare cu FIX 2 SAPTAMANI INTARZIERE ? Ex: Suedia ARE DESCHISE (si la aceasta ora !) statiunile de schi,restaurantele si scolile ! Si aveau 71 de decese ! Astia sunt NEBUNI ? Sau,in ziua de azi,BANUL/PROFITUL este MAI IMPORTANT DECAT VIATA UNOR OAMENI ? GLOBALIZATI ! GLOBALIZATI ! GLOBALIZATI !

+1 (3 voturi)
Marcel Mihnea
29.03.2020, 22:01:15

Toate cabinetele medicale din lumea civilizata sint inchise si nici un doctor nu mai e acolo. Totul se face online. Tratamente si consultatii doar prin telefon. Doar in Romania li se mai cere doctorilor sa se inarmeze cu nurofen si paracetamol si sa se duca in prima linie.

-1 (1 vot)