În lume

articolul anterior articolul urmator

Destinul tragic al unui băiat de doar 20 de ani. Are nevoie de şase transplanturi: Sunt un tânăr care plănuieşte o sinucidere asistată. M-am săturat!

0
2 Jul 2022 13:18:56
Autor: Maria Ţaga
FOTO NYPost
FOTO NYPost

Eric Coulam a avut parte de petrecerea vieţii sale - doar pentru a-şi lua rămas bun de la familie şi prieteni pentru totdeauna. După ani de zile în care starea de sănătate a fost în declin, canadianul de 20 de ani din British Columbia a decis să apeleze la moartea asistată medical şi şi-a dezvăluit decizia familiei sale în timpul unui grătar organizat în luna mai împreună cu cei dragi.

Coulam a luat această decizie după ce a aflat că va avea nevoie de şase transplanturi de organe pentru a trăi, având doar 50% şanse de supravieţuire, potrivit NYPost.
 

„Voi pune capăt suferinţei. Eu sufăr toată ziua. Stau între patru pereţi de foarte mult timp şi m-am săturat", a declarat tânărul în vârstă de 20 de ani din Columbia Britanică pentru CJDC-TV, explicând de ce a ales să se sinucidă cu ajutorul cadrelor medicale.

El se foloseşte de legea canadiană privind asistenţa medicală la moarte, care le permite canadienilor eligibili cu vârsta de peste 18 ani să decidă cu privire la propriul deces.

Legea din 2016 prevede că pacientul trebuie să aibă o „boală, o afecţiune sau un handicap grav şi incurabil" şi, de asemenea, să aibă dureri fizice sau psihice pe care medicamentele nu le pot rezolva. 

În cea mai mare parte a vieţii sale, care a fost petrecută mai ales în dureri, Coulam a suferit din cauza unei afecţiuni gastrointestinale neidentificate. În timp ce medicii erau nedumeriţi, starea lui de sănătate a continuat să se deterioreze şi şi-a pierdut intestinul subţire, a contractat boli de ficat şi de rinichi, s-a confruntat cu dureri cronice şi a suferit de infecţii.

În cele din urmă, a intrat în şoc septic când o parte din intestin s-a rupt, ceea ce a dus la o vizită la Urgenţă.

„M-am dus la urgenţe şi am primit imediat un pat, iar în acea noapte [s-a] rupt şi [am fost] băgat în comă pentru mai mult timp", a spus el.

A fost transferat de la Fort St. John la Dawson Creek, apoi la numeroase alte spitale - totul pentru a ajunge înapoi la Fort St. John.

Fiind o anomalie medicală, Coulam a fost informat de medici că singura sa şansă de supravieţuire şi de confort ar fi să primească şase transplanturi de organe, ceea ce, potrivit lui, nu s-a mai făcut niciodată.

Cu toate acestea, el ar avea doar 50% şanse de recuperare. Apoi, a descoperit moartea asistată medical, despre care era „greu să le spui celorlalţi".

„M-am gândit la asta o vreme, mi-am cam ascuns intenţia de familie pentru că nu mă simţeam bine", a spus el. „Am ştiut că asta era ceea ce voiam să fac".

Deşi nu există o dată stabilită, el promite să „plece atunci când voi fi pregătit".

„Uneori stau întins acolo noaptea şi mă întristez câteodată, dar, în cea mai mare parte, aştept ziua pentru că am foarte multe dureri tot timpul", a spus Coulam. „Iau multe medicamente doar pentru a mă simţi confortabil pentru câteva ore".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările