Dezastrele ecologice nu se mai sfâşesc în Sri Lanka. Plajele sunt acoperite de vieţuitoare moarte, pescarii se plâng că vor muri de foame FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezastru ecologic în Sri Lanka FOTO EPA-EFE

Un dezastru ecologic şi umanitar s-a instalat pe coasta de vest din Sri Lanka după ce, luna trecută, o navă cargo încărcată cu 1.500 de containere - printre care 25 de tone de acid azotic şi cantităţi de etanol - a luat foc în largul capitalei Colombo.

Marina din Sri Lanka a fost mobilizată pentru curăţarea plajelor poluate cu tone de pelete de plastic provenind de pe cargoul ce a ars în largul capitalei Colombo. Buldozerele şi echipaje din cadrul marinei din Sri Lanka au fost mobilizate pentru a curăţa plaja din Negombo, poluată cu tone de pelete amestecate cu păcură şi alte resturi aduse de valuri de pe navă pe uscat.

Nava era încărcată cu 1.500 de containere - printre care 25 de tone de acid azotic şi cantităţi de etanol. Situată la 40 de kilometri nord de capitală, Negombo, o regiune în care se practică pescuitul, este ameninţată de o potenţială maree neagră, iar plaja sa, o importantă atracţie turistică al ţării, a fost închisă publicului 

Potrivit autorităţilor, nava transporta, de asemenea, cel puţin 28 de containere pline cu pelete de polietilenă, dintre care opt au căzut în apă. Acestea erau destinate industriei ambalajelor din Sri Lanka. Plasticul poate dura între 500 şi 1000 de ani pentru a se descompune şi este probabil să fie transportat de curenţii oceanici către ţărmurile din jurul Sri Lanka şi chiar la plajele aflate la sute de kilometri distanţă de zona naufragiului.

 Oamenii din zonă vor trebui probabil să trăiască decenii. Plajele sunt acoperite de tone de peleţi mici de plastic şi de peşti cu burţi umflate şi cu peleţi înfipţi în branhii. Orice ajunge acum la ţărm este otrăvit, avertizează activiştii de mediu.

Sunt şi consecinţe devastatoare pentru comunităţile locale. Peste noapte, pescarii au rămas fără principalul mijloc de asigurare a traiului şi vor suferi probabil şi în anii următori. Peştii au fost aduşi la mal cu burţile umflaţi şi cu peleţi înfipţi în branhii. Unii aveau culoare verzuie, ceea ce sugerează că au fost contaminaţi cu metale şi substanţe chimice.

"Suntem pescari mici şi mergem zilnic pe mare. Putem câştiga ceva doar dacă mergem pe mare - altfel întreaga noastră familie va muri de foame", a declarat pentru BBC un pescar din zonă, Denish Rodrigo. Pescuitul a fost interzis acum în zona afectată, ceea ce înseamnă că mulţi dintre ei şi-au pierdut veniturile şi mijloacele de trai practic peste noapte.

Printre cele mai periculoase substanţe chimice de la bordul navei se numără acidul azotic, dioxidul de sodiu, cuprul şi plumbul. Odată ajunse în apă, aceste substanţe chimice sunt ingerate de peşti. Peştii mici ar putea muri repede otrăviţi, în timp ce cei mari, care se vor hrăni cu ei vor acumula toxinele în corp, în timp.

"Deci, dacă peste câţiva ani veţi prinde un ton, acesta va fi totuşi contaminat - această bioacumulare va fi o problemă serioasă", spune Hemantha Withanage.

Problema nu este în niciun caz limitată la coasta de vest a Sri Lanka, pentru că deşeurile, toxinele sau materialele plastice nu ţin cont de graniţele geografice. Deşi au mai fost naufragii şi înainte, Sri Lanka nu s-a confruntat niciodată cu o situaţie atât de dificilă ca aceasta.

În septembrie anul trecut, petrolierul New Diamond a ars timp de o săptămână în largul coastei de est a Sri Lankăi, după o explozie produsă la sala motoarelor, în urma căreia un membru al echipajului şi-a pierdut viaţa. Incidentul a fost urmat de o maree neagră de 40 de kilometri lungime. Sri Lanka a solicitat proprietarilor navei să plătească 17 milioane de dolari pentru a acoperi costurile operaţiunii de curăţare. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite